Koirat Veturitallin uuden näyttelyn tähtinä

Museonjohtaja Susanna Luojus esittelee näyttelyn töistä uusinta, Elina Ruohosen maalausta ”Vallan kahvat”, joka on valmistunut tänä kesänä. Siinä koirasta on tullut päättäjä.

Koiran rooli taiteessa on vuosituhansien mittainen ja värikkyydessään vailla vertaansa.

Tätä eläimen ja ihmisen välistä suhdetta pohditaan Veturitallin uusimmassa näyttelyssä nimeltä Überhund – taiteen kiehtovat koirat.

Koiraan, koiruuteen ja koiramaisuuksiin täysin keskittyvä sekä monipuolisesti taiteen eri muotoja kokoava näyttely avattiin viime lauantaina. Überhund-näyttely on esillä Salossa tammikuuhun asti, minkä jälkeen se lähtee eri tavoin varioituna kokonaisuutena esimerkiksi Kouvolaan ja Jyväskylään.

Salon näyttelyssä teoksia on nähtävillä yli sata, joiden takana on noin viitisenkymmentä eri taiteilijaa.

Museonjohtaja Susanna Luojus myöntää omaavansa näppinsä vahvasti pelissä mukana sen osalta, mitä näyttelyn aiheeseen tulee.
-Olen aivan koiraihmisiä. Oma rotuni on punainen irlanninsetteri, jota myös kasvatan ja josta kaikki – enemmän tai vähemmän – alkoi vuosia sitten. Olin kiinnittänyt huomiota tämän rodun kuvaamiseen maalauksissa, mistä myöhemmin mielenkiintoni eteni kattamaan kaikkia koiraan liittyviä ilmentymiä taiteessa. Lisäksi kollegat aikoinaan vinoilivat, että ”Susanna järjestää museoon vielä koiranäyttelyn”, ja tässä sitä nyt sitten ollaan, jos näin voinee sanoa, hän naurahtaa.

Aiheen laajuus näkyy näyttelyssä hyvin. On veistoksia, maalauksia, video- ja valokuvataidetta. Iällisesti teoskokoelma on kenties Salon taidenäyttelyhistorian laajin: vanhimmat teokset ovat peräisin ajalta ennen ajanlaskun alkua Meksikosta ja Kiinan Han-dynastiasta, uusimmat tältä kesältä.
-Teokset ovat peräisin lukuisilta eri omistajilta ja tahoilta. Näyttelyn järjestäminen on ollut haastava palapeli, mutta olemme Veturitallissa nyt nähtävään kokonaisuuteen hyvin tyytyväisiä. Tarjonta teosten tyyleissä, näkemyksissä ja taiteen välittämässä viestissä on laaja, Susanna sanoo.

Kiehtovaa näyttelyssä onkin paitsi aihe itsessään, eli koirat, myös aiheen vaihteleva käsittely. Osa teoksista kuvaa varsin yksiselitteisesti koiran roolia osana ihmisen arkea esimerkiksi paimenena, metsästäjänä tai vartijana, kun taas osassa surrealismi tai moraaliset ja filosofiset kysymykset ovat osassaan olennaisimpana. Toisin sanoen jotkin töistä ovat selviä kannanottoja.
-Näihin kuuluu muun muassa valokuvataiteilija Elina Brotherusin teos ”My dog is cuter than your ugly baby”, joka kommentoi yhteiskunnan oletuksia vanhemmuudesta.
-Huomattava muutos koiran kuvaamisesta taiteessa nähtiin renessanssin jälkeen ja etenkin 1800-luvun aikana. Tätä ennen koira oli lähinnä sidoksissa työhön, jota se teki, mutta varhaismodernina aikana koiran arvo kohosi nykyaikaa muistuttavaan lemmikkieläimen asemaan. Koira on kuitenkin aina ollut ihmiselle myös statussymboli, ja siksi se nähdään usein varakkaita tai kuninkaallisia henkilöitä esittävässä taiteessa seuralaisena. Esimerkiksi kuningatar Victoria teki nimenomaan pienet sylikoirat suosituiksi, Susanna selventää.

Koiran merkitys onkin vaihdellut paitsi ajan, myös eri kulttuurien mukaan. Sillä on usein ollut sidos kuolemaan, mistä hyvä esimerkki on antiikin kolmipäinen Kerberos. Nykyään taas koiran merkitys ihmiselle on ennen kaikkea tunnepohjainen.

Koira symbolisoi modernissa kulttuurissamme monia hyveitä – uskollisuutta, ystävyyttä, perhettä ja luotettavuutta.
-Koiran omistajuus on nähtävissä nykyaikana omanlaisenaan käsitteenä. Se on erityinen tila, johon kuuluu erityiset tunnekokemukset. Esimerkiksi Liisa Hietasen neulomalla tehty, luonnollisen kokoinen patsas pientä pystykorvaa ulkoiluttavasta Raijasta on häkellyttävän todellinen – ja tietysti elävästä mallista tehty – kuvaus koiranomistajuudesta meidän päivinämme, Susanna pohtii.

Ajasta, paikasta ja näkökulmasta riippumatta koira on saanut monen monituisia ulkomuotoja osakseen niin tosielämässä kuin taiteessa. Han-dynastian aikainen terrakottakoira on jykevä ja täynnä haudanvartijan periksiantamattomuutta, veikeä mäyräkoira taas huokuu omaperäisyyttä ja leikkisää luonteenlaatua.

Näyttelyn vanhimpiin esineisiin kuuluvat teokset, kuten keskellä nähtävä punaista savea oleva patsas, ovat peräisin ajanlaskun alun Meksikosta. Niiden rinnalla nähdään nykyajassa tehtyjä veistoksia Viljo Mäkiseltä ja Teemu Luodolta.

Koiran merkitys ihmiselle on vähintään yhtä monikerroksellinen ja se näkyy arjessamme yhtä monin ja monituisin tavoin. Siinä Überhund – taiteen kiehtovat koirat on monenkirjavuudessa koiramaisuudessaan varmasti onnistunut.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: