Kotiseutulehti Hakastarolainen täynnä kiinnostavaa luettavaa

Anna-Liisa Nurminen ja Pirjo Juusela-Sarasmo palkittiin Kotiseutuliiton kunniamerkeillä. Oikealla puheenjohtaja Eeva Kujanpää.

Salo-Uskelan Seuran toimittaman Hakastarolaisen uusin numero julkaistiin viime vuoden loppupuolella.

Tuore kotiseutulehti sisältää totuttuun tapaan monia kiinnostavia artikkeleita Salon kotiseutuhistoriasta.

Runsaasti kuvitettu teos tarjoaa paljon mielenkiintoista tietoa Salon alueen historiasta eri näkökulmista. 60-sivuisen lehden tekoon on osallistunut 10 kirjoittajaa, jotka tarkastelevat kotiseutuhistoriaa erilaisin aihein.

Paikallisen maamerkin, Uskelan kirkon, on lehden kanteen kuvannut Lasse Kara.

Ympäristö on aiheena Mia Juvan kirjoittamassa Meritalon museopuutarhan kunnostuksesta kertovassa artikkelissa sekä Juha Ruohosen kirjoittamassa Uskelan pitäjän muinaisjäännösten inventoinnista kesällä 1927 kertovassa artikkelissa.

Salo-Uskelan Seura kertoo tiedotteessa, että salolaisille tuttuun maisemaan sijoittuu myös Reijo Hinkan Salon Uimaseurasta kertova artikkeli, jossa paneudutaan myös Moision koskessa sijainneen uimalan toimintaan.

Valokuvia käsitellään kahdessa artikkelissa, Timo Heiskarin tutkielmassa Hildur ja Edith Lindhistä sekä Liisa Saarisen kuvayhteistyötä Salon Seudun Sanomien kanssa käsittelevässä artikkelissa. Heiskarin artikkelissa tutustutaan Salon Uuden Valokuvaamon historiaan ja Saarinen puolestaan kertoo valokuvien ja niissä olevien ihmisten tunnistamisesta paikallisen sanomalehden ja sen lukijoiden avustuksella.

Kauemmas historiaan päästään tutustumaan Kati Haapalan ja Hanna-Mari Kuparin artikkeleissa. Haapala esittelee 1800-luvulla Uskelassa käytössä olleita käyttölasiesineitä ja Kupari paneutuu salolaisten myöhäiskeskiaikaisiin anomuksiin, jotka ovat säilyneet Vatikaanin arkistossa.

Lisäksi lehdessä on uudelleenjulkaistu vuoden 1992 Hakastarolaisessa ilmestynyt Arna Inkarin runomuotoon kirjoittama teksti ”Iv-lota muisteluksi”.

Salo-Uskelan Seuran toimintaa ja sen aktiiveja esitellään kahdessa artikkelissa. Pirjo Juusela-Sarasmo kertoo Salon Paikalliskanavan videonauhojen siirrosta seuran arkistoon sekä niiden digitointiprosessista.

Hakastarolaisen päättävässä artikkelissa esitellään seuran jäsenet, joille myönnettiin Kotiseutuliiton ansiomerkit vuonna 2021.

Hakastarolaisen tuoreen numeron voi ostaa itselleen Salon taidemuseo Veturitallin museokaupasta, Salon Suomalaisesta Kirjakaupasta sekä suoraan Salo-Uskelan Seuralta. Lehden hinta on kahdeksan euroa.

Salo-Uskelan Seuran tavoitteena on edistää kotiseudun tuntemusta ja paikallishenkeä. Julkaisutoiminnan lisäksi yhdistys hoitaa kotiseutuarkistoa, jossa on mm. yli 15 000 digitoitua vanhaa valokuvaa Salon seudulta sekä runsaat 2 300 digitoitua videonauhaa, joista suurin osa on vuonna 2005 lakkautetun Salon paikalliskanavan

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: