Kotitalousopettaja Fiia kannustaa leipomaan lasten kanssa

Laura Leivo 

Lujasmaan perheen Kuusjoen kodissa eletään monenlaisten etätöiden aikaa. Opettajavanhemmat Fiia ja Mikko työskentelevät kotona ja Armfeltin koulussa opiskeleva Luka (14) ja Kuusjoen koulua käyvät kaksoset Leona ja Lumia (10) pitävät yhteyttä opettajiinsa kotoa käsin. 
-Työskentelen kotitalouden opettajana Armfeltin koulussa ja Mikko opettaa matematiikkaa Salon lukiossa, Fiia kertoo. 

Kotitalouden opetussuunnitelman noudattaminen on Fiian mukaan etäopinnoissakin mahdollista, vaikka oppitunnit on täytynyt suunnitella normaalista poikkeaviksi. 
-Tavalliseen kouluarkeen verrattuna tietotehtäviä ehditään tehdä vähemmän ja käytännön harjoitteita on ollut pakko soveltaa poikkeustilanteeseen sopivaksi. Kotitalouden kannalta on onnellista, että poikkeustila osui kevääseen. Syyslukukauden aikana on ehditty kartuttaa perustaidot ja keväällä on treenattu itsenäistä soveltamista. 

Kodeissa on esimerkiksi pyöritetty pyykkikonetta, pesty pyykkiä käsin ja tehty ruoanvalmistuksen ja leivonnan tehtäviä unohtamatta kierrätystä ja muun ympäristövastuun opettelua. 
Vappu ja muut kevään juhlat on otettu huomioon myös etäopiskeluviikoilla. 
-Pääsiäisviikolla tutustuimme kananmunien tuotantotapoihin sekä ruokiin ja leivonnaisiin, joissa kananmuna on isossa roolissa. Leipurikurssin klassikot lusikkaleivät sen sijaan leivottiin vain Instagramiin, jonka ohjeella halukkaat saivat kokeilla ja merkitä työn omiin vapaaehtoisiin harrastustehtäviinsä. Vappumunkit jäävät nyt turvallisuussyistä uppopaistamatta, samoin kuorrutettuja vuokadonitseja ei askarrella, koska erikoisvälineitä vaativat herkut eivät tule nyt kysymykseen.  

Etätyöt ovat tuoneet tullessaan sen, että Lujasmaan perheellä kuluu koulutöihin reilusti tavallista enemmän aikaa. 
-Tasapainoa istumapainotteiseen etätyöhöni ovat tuoneet kotityöt, joita myös on näin keväiseen aikaan riittänyt pihalla. Aivan alvariinsa toistuvaa kokkausta ja siivousta riittää, Fiia nauraa. 

Äidin onneksi ja avuksi lapsille on omista kouluistaan annettu monia kodin arkea auttavia tehtäviä, kuten siivousta ja ateriatehtäviä. 
-Alakoululaisten suosikki taisi olla läksyksi annettu lettujen paisto. Aika ei siis ole tullut pitkäksi vaikka ohjatut harrastukset ovat olleet jo kuukauden tauolla etäharjoitteita lukuun ottamatta. 

Lujasmaat ovat toteuttaneet annettuja ohjeita ja ovat käyneet harvakseltaan isommilla ruokaostoksilla. 
-Nyt poikkeusoloissakin on ollut hyödyllistä, että meillä on iso kotivarakaappi. Siellä kiertää lukuisia pakkauksia kuiva-aineita, kuten erilaisia jauhoja, leseitä ja hiutaleita, säilyviä perusruoka-aineita ja leivontatarvikkeita. Jemmassa on aina myös rypsiöljyä ja pullomargariinia, hiivaa tai kuivahiivaa sekä säilyviä maitotuotteita kuten maitorahkaa ja kermaviiliä, ja pakastimesta löytyy myös monenlaista. 

Fiia leipoo lasten kanssa esimerkiksi erilaisia leipiä; nopeaa taputusleipää, sämpylöitä tai pizzaa. 
-Leivän leipomisessa on se hyöty, että saa vähäsuolaista ja tuoretta syötävää edullisista aineksista. Leivän kuitupitoisuutta on myös helppo säädellä lisäämällä taikinaan täysjyvää. Maku vaan paranee, kun lisää leipätaikinan joukkoon vaikkapa aamupuuron, porkkanaraasteen, sosekeiton tai muusin ylijääneet tilkat. Myös kasvisten keitinliemet voi käyttää makua lisäävänä taikinanesteenä hävikkiä estäen, Fiia vinkkaa. 

Välillä lasten kanssa tehdään makeita muffineita tai kaurakeksejä. Suosikkeja ovat myös unelmatorttu ja turnausbuffetien ikoninen mokkapala. 
-Lukan bravuuri on pikainen mutakakku mikrossa. Äiti-ihmisenä pidän tärkeänä, että kotileivonnaisissa on kotimaiset ainekset, pehmeät, rypsiöljypohjaiset rasvat ja maltillisesti makeaa. 

Fiian oma suosikki on pulla eri muodoissa. 
-Hiivataikinan aikaa vievämpi valmistusprosessi jo itsessään rentouttaa ja pulla tekee kokonaisvaltaisesti hyvää, se on mielestäni makeista leivonnaisista terveellisimpiä. Erikoisleivonnaiset trendien aallonharjalta ovat välillä hauskoja mutta huomaan palaavani usein perinteisiin juttuihin. Juhliin tykkään tehdä kuppikakkuja tai täytekakkua sokerimassapinnoitteella ja pitsikoristelulla.

Fiian vinkkejä kotona leipomiseen 

Mutakakku mikrossa  
(annos pieneen piirasvuokaan) 
  
1½ dl juoksevaa pullomargariinia 
1½ dl sokeria 
2 kananmunaa 
1½ dl vehnäjauhoja 
reilu ½ dl tummaa kaakaojauhetta 
1½ tl vanilliinisokeria  
  

Mittaa kulhoon pullomargariini ja sokeri sekä kananmunat lasin kautta. Sekoita haarukkavatkaimella.  

Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.  

Kaada mikronkestävään vuokaan (voitelu ei välttämätöntä).  

Kypsennä mikrossa täysteholla 3,5-5 minuuttia, hieman mikrosta riippuen.  

Kokeile tarvittaessa kypsyyttä tikulla ja jätä kakku keskeltä tahmeaksi.

Cookiesit moneen makuun  
(9 isoa tai 16 keskikokoista) 
  
1½ dl juoksevaa pullomargariinia 
1 dl fariinisokeria 
1 dl sokeria 
1 kananmuna 
1½ dl kaurahiutaleita 
3 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
1 tl vanilliinisokeria 
  
Makua antamaan valinnan mukaan halutessasi joku seuraavista:  
1 dl rusinoita tai kuivattuja marjoja, esim. karpaloita 
reilu ½ dl pähkinöitä tai manteleita rouhittuna 
50 g suklaata tai muita karkkeja karkeana rouheena  
  

Mittaa kulhoon pullomargariini ja sokerit sekä kananmuna lasin kautta. Sekoita haarukkavatkaimella vatkaten.  

Lisää kuivat aineet ja halutessasi makuaine. Sekoita taikina tasaiseksi. 

Tee kahdella lusikalla nokareita pellille ja jätä leviämisvaraa. 

Paista 175 oC n. 15 min.

Katso lehdestämme näppärän Taputusleivän ohje.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: