Kummajaisten perhe The Addams Family Salon lukion musiikkiteatterissa

Salon lukion musiikkiteatteriesityksessä on tänä vuonna mukana yli 60 opiskelijan joukko näyttelijöitä, tanssijoita, lavastajia, maskeeraajia sekä orkesterin jäseniä. Myös esityksien äänentoisto ja valot ovat opiskelijoiden käsialaa.

Salon lukiossa saa ensi-iltansa näytelmä, joka tarjoilee kummajaisuuksia kerrakseen. Broadway-musikaali The Addams Family – A New Musical on saamassa lukion opiskelijoiden käsissä ikioman, salolaisten nuorten näköisen painoksensa.

The Addams Family -näytelmässä kaikki kuuluisan synkiöperheen tutut hahmot, kuten sen matriarkkana tunnettu Morticia, hänen puolisonsa Gomez sekä lapset Pugsley ja Wednesday muine sukulaisineen saavat vauhtia elämäänsä, kun eriskummallisen perheen päivälliskutsuilla kaksi maailmaa kohtaavat. Miten käy, kun Wednesday kutsuu ihan tavallisesta perheestä tulevan poikaystävänsä yhteiseen pöytään? Se näytelmässä jää katsojan nähtäväksi.

Kahden vuoden välein järjestettävä musiikkiteatteriprojekti on toteutunut Salon lukiossa jo kymmenesti vuodesta 2005 alkaen. Ajan saatossa projekteissa on ollut sekä oppilaiden omia käsikirjoituksia että maailmalla tunnettuja, kansainvälisiä tekstejä, joihin myös The Addams Family lukeutuu. Sen ovat käsikirjoittaneet Marshall Brickman ja Rick Elice, suomeksi näytelmän on kääntänyt Tiina Puumalainen.

Arto Lindholmin ohjaamassa näytelmässä on mukana yli 60 lukiolaista. Lavalla heistä nähdään vaikuttavat kolmekymmentä. Aitoa suuren maailman tuntua on siis luvassa.
-The Addams Family – A New Musical on kuudes Salon lukion musiikkinäytelmistä, jossa minä olen mukana. On ollut jälleen todella hienoa työskennellä nuorten kanssa, nähdä se, miten rohkeasti ja epävarmuutta sietäen he ovat työskennelleet näytelmän eteen, Lindholm kehuu.

Kuten Salon lukion musiikkinäytelmissä on ollut perinteenä, kaikki niissä alusta alkaen on oppilaiden itsensä työstämää. Lavasteet, musiikki, maskeeraus ja ääni- sekä valosuunnittelu on toteutettu nuorten omasta toimesta, samoin näytelmän markkinointi. Työskentelyä on ollut ohjaamassa ja tukemassa Salon lukion opettajia sekä paikallisia yrityksiä. Näytelmää ja siinä nähtäviä tanssikohtauksia myös säestää aito liveorkesteri täynnä nuoria lahjakkuuksia koulun omista oppilaista.

Ohjaajina ovat toimineet lukion opettajat: musiikissa Marko Heikura, puvustuksessa, lavastuksessa ja maskeerauksessa Eija Panttila sekä markkinoinnissa Matti Ahvenus. Näytelmän koreografia on Iisa Niemen ja lukiolaisten yhdessä luotsaama kokonaisuus.

Suurin osa opiskelijoista on ensimmäisen ja toisen vuosiluokan lukiolaisia. Tiimissä on myös joitain abiturientteja, ja siten muutamille opiskelijoista tämä on jo toinen musiikkiteatterinäytelmä, jonka he ovat saaneet lukiovuosiensa aikana kokea.
-Se mikä aikuisten parissa on usein harvinaista, Salon lukiossa nuoria näyttelijöitä ei ole tarvinnut erikseen houkutella laulamaan harjoituksissa. He ovat heittäytyneet kokeilemaan taitojaan ennakkoluulottomasti, ohjaaja Arto Lindholm kertoo ylpeänä.

Nuoret itse sanovat näytelmän harjoittelemisen olleen mielenkiintoista ja hyvin opettavaa. He kertovat treenien olleen todella hauskoja, ja niissä pääsevän kokeilemaan omia rajojaan. Illat ovat monesti venähtäneet pitkäksi, mutta yhteisen tavoitteen eteen työskentely on luonut tärkeää ryhmähenkeä.
-Ensimmäiset harjoitukset laittoivat näytelmän työstämisen liikkeelle viime elokuussa. Roolitukset eri hahmoihin on tehty yhteisen sovittamisen ja suunnittelun sekä testien kautta, kuvailee musiikinopettaja Marko Heikura, joka ohjaa näytelmän orkesteria.

Hänen mukaansa liikkuvia osia tällaisissa näytelmissä on runsaasti ja siksi niiden yhteensovittaminen on pitkällisen, mutta palkitsevan työn takana.
-Se on sellaista palapelin kokoamista ja pyörittämistä.
-The Addams Family valikoitui tämän vuoden näytelmäksi monesta syystä, mutta yksikään niistä ei ole varsinaisesti valintaa määrittävä. Kun etsimme opettajien kesken sopivaa näytelmää lukion musiikkiteatteriin, on ensisijaisesti arvioitava, millainen näytelmä sopisi juuri lukiolaisille ja lukion mahdollistamiin tiloihin. Lisäksi näytelmien esitysoikeuksiin on haettava lupia jo varhain. The Addams Familyssa yhdistyy mielenkiintoisia teemoja muun muassa erilaisuuden hyväksymisestä, ja se on paitsi nuorille innostavaa, myös aina yhtä ajankohtaista, Arto Lindholm ja Marko Heikura kuvailevat.

Nuoret itse kommentoivat etenkin näytelmän musiikkia. Se on osoittautunut haastavaksi toteuttaa, mutta on heidän mielestään erittäin hyvää ja monipuolista. Ja koska kyseessä on musikaali, odotus kuulijan korville mielenkiintoisesta illasta nousee korkealle.

Harjoituksia on lukiolaisten mukaan pidetty noin kolmesti viikossa, pääasiassa oppituntien jälkeen. Ensi-illan lähestyessä tahti tiivistyy ja jännitys tihenee, mutta lukion auditorioon kokoontuneista huokuu ennen kaikkea aito tekemisen into ja suuri halu päästä näyttämään taitonsa yleisön edessä.

Ensi-ilta keskiviikkona 17.1. klo 18.30 Salon lukion auditoriossa. Liput saatavissa osoitteesta lippuautomaatti.fi/salu. Suositusikä esitykselle on yli 7-vuotiaille.

Melissa Koponen

Näytelmän ohjaaja Arto Lindholm kehuu projektissa mukana työskenteleviä nuoria sinnikkyydestä ja valmiudesta heittäytyä rooleihinsa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: