Kurpitsaviikoilla monenlaista ohjelmaa

Salon Kurpitsaviikot ovat hyvässä vauhdissa.

Kurpitsapuistoon on rakennettu täksi vuodeksi kaksi sisäänkäyntiä, joissa on liikenteenohjaus kadun ylityksen turvaamiseksi.

Alkuviikon kirpeä pakkasyö kertoo syksystä, samaa viestiä kertovat pellosta nousseet kurpitsat.

Kurpitsapuiston ohessa Halikossa ja muuallakin Salossa tapahtuu koko viikon ajan.

Maanantaina Wiurilassa avautui videoinstallaatio Valkoinen aave, perjantaista sunnuntaihin on mahdollista ihastella ”Valoisaa luutarhaa” Halikon kirkolla.

Videoteoksen luonut Lotta-Pia Kallio kertoo tapahtumasivuilla, että Wiurilassa on kerrottu aina tarinaa valkeasta neidosta, valkoisella hevosella ratsastavasta aaveesta. Esitys herättää valkopukuisen naisen jälleen eloon talousrakennusten kaari-ikkunoihin.
-Wiurilassa elää voimakkaasti tarinankerronnan perinne. Kartano houkuttelee muistelemaan menneitä vuosikymmeniä ja vuosisatoja. Kertomuksiin sekoittuvat vanha kansanperinne, todelliset ja kuvitellut henkilöt, elämäntarinat ja historialliset tapahtumat, Kallio sanoo.

Teokset on kuvattu Wiurilan kartanon rakennuksissa ja ympäristössä Turun kulttuuripääkaupunkitapahtumaan 2011.

Wiurilan Kotimuseo ja Hevosvaunumuseo ovat avoinna tapahtuman ajan, Wiurilassa pääsee viikonloppuisin myös poniratsastamaan.

Rikalanmäellä järjestetään tämän viikon perjantaina ja lauantaina Haamuillallinen ja Kekrimarkkinat, jotka ovat avoinna myös seuraavana viikonvaihteena. Krouvin vintin Kekrimarkkinoilla on runsaasti lähituottajia ja käsityöläisiä esittelemässä ja myymässä uniikkeja tuotteitaan.

Halikon vesitornilla on useampana päivänä avoimet ovet, Halikon museo on avoinna viikonloppuisin ja Halikon kirkkomaalla voi osallistua maksullisiin Ritareita ja enkeleitä – opastettuihin kävelykierroksiin.

Salon Oppaiden Tanja Bergroth kertoo, että kierroksella pääsee tutustumaan Halikon hautausmaan keskeisimpiin kohteisiin ja muistomerkkeihin kirkkotarhasta käsin.
-Kierroksella saa kuulla monen mielenkiintoisen henkilön elämäntyöstä ja -tarinasta. Sattumuksia riittää Sillankorvasta Hollywoodiin.

Aikojen saatossa monituiset henkilöt ovat saaneet viimeisen leposijansa Halikosta. Maan poveen on kätketty ritareita, aatelisneitoja, pappeja, lääkäreitä, ison talon isäntiä ja muita halikkolaisia.
-Kierros ei ole esteetön, Bergroth muistuttaa.

Halikon Rikalanmäen muinaispolulla järjestetään tämän viikon sunnuntaina ja ensi viikon lauantaina kävelykierros teemalla Muinaisen merenrannan asukkaat.

Salon oppaiden ja kulttuuripalveluiden yhteistyönä toteuttamalla kävelykierroksella pääsee kipuamaan komeana harjanteena peltojen keskellä kohoavalle Rikalanmäelle, jossa kuullaan muun muassa Rikalan alueen rautakautisesta asutuksesta ja elämästä.
Opastus on maksuton.

Salohallissa kokoonnutaan lauantaina Pumpkin Tube -nuortentapahtumaan.
Järjestäjät kertovat, että tapahtumalla autetaan nuoria löytämään matalan kynnyksen vapaa-ajan aktiviteetteja liikunnan, kulttuurin tai muun harrastustoiminnan piiristä sekä haastetaan eturivin tubettajia erilaisiin tulikokeisiin.

Myös Mathildedalissa tapahtuu Kurpitsaviikkojen aikana, kun Ruukkitehtaiden Kummitusmuseo avaa lauantaina ovensa lokakuun ajaksi.
Kummitustalossa voi kohdata muun muassa ”Kuolleista nousseen Kutojan” ja havaita soutajan joessa usvan keskellä.

Mathildedalin rantaa on lisäksi koristeltu kurpitsoilla ja Halloween-tunnelmaa löytää myös rannan puodeista, kahviloista ja ravintoloista.

Pekka Mäenpää

Tunnelmallista museosiltaa pitkin pääsee kävellen puistoon.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: