Kyllä isä osaa – ja loput perheestä yhtä lailla

Äiti (Marja Ruokonen), isä (Jarno Muro), Jonna (Ella Valanne) ja Jukka (Tuukka Leijavuori) keskustelevat pöydän ääressä.

Kyllä isä osaa,
Rikalanmäen Kesäteatteri Teatterivintti,
Teatteri Provinssi

Esityksiä 11.8. asti.

Takavuosien perhekomedia on saanut salolaisen painoksensa kesäteatterin lavalla.

Monille tuttu sarja omaa perinteistäkin perinteisemmät raaminsa: on suomalainen ydinperhe, johon kuuluvat isä, äiti ja kaksi lasta. Tästä asetelmasta kaikki sitten lähteekin.

Pekka Lepikön käsikirjoittama ja 1990-luvun puolivälissä esitetty TV-sarja on saanut myöhemmin jatkoa Tampereen Komediateatterissa vuonna 2015. Nyt näytelmä nähdään Salossa Rikalanmäellä teatteri Provinssin tuottamana.

Isä on perheen pää, mutta äiti on se joka päätä kääntää – vai näinkö sittenkään? Perheen lapsilla kun on myös oma sanansa sanottavana asiasta kuin toisesta, ja huuli lentää lauseesta toiseen. Jos nyt terävänä ja mustan huumorin sävyttämänäkin aina toisinaan, sillä niinhän sitä sanotaan, että perhe on pahin.

TV-sarjassa perhe kamppailee milloin vastaan köyhyyttä kuin hölmöä naapuriakin. Isällä piisaa kekseliäitä ideoita, milloin rikastumiseen kuin lomanviettoonkin, mutta äiti ja lapset eivät niistä oikein innostu. Oma kuolinilmoitus löytyy lehdestä, ja siitä vitsiniekkailu vasta alkaakin – jos nyt sekin menee hieman yli itse kullakin.

Rikalanmäen teatteriversiossa lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, mutta muutoin meno ja meininki on kuten ennenkin. Perheen tytär Jonna on saanut luvan muuttaa poikaystävänsä Jukan kanssa asumaan perheen vanhaan omakotitaloon, mutta käykin ilmi, että isä ja äiti asuvat talossa edelleen. Kun vielä Jussi, perheen toinen lapsista, löytää tiensä asumisjärjestelyjen pyörremyrskyn keskelle, on väärinymmärrysten ja perhehierarkian uudelleenjärjestelyn sävyttämä soppa valmis.

Talo on homeessa, niin myös perheen leipäkorin antimet. Onneksi Jukka nöyränä sopeutuu – jos kaikilla muilla se sitten käykin haasteesta. Jääkaapin ovi käy tiuhaan tahtiin, mitä samastuttavampaa tuskin onkaan. Jos sinne kuitenkin olisi ilmestynyt jotakin syömäkelpoista muuttolaatikoiden siirtelyn lomassa?

Erityisen sulavaa on isän elehdintä ja repliikit. Jarno Muro elävöittää Tom Lindholmin hahmon sopivalla määrällä mukailtua elekieltä ja puhetapaa, jonka rytmitys luo vahvan tuttuuden television ruudulla nähdyltä isältä. Kädet taskussa, taksikuskin lakki päässä ja solmio vinossa.

Myös äidin (Marja Ruokonen) näyttelysuoritus perheen vahvatahtoisena matriarkkana on luonteva. Pariskunnan dynamiikka välittyy selkeästi, eikä siinä isällä ole paljoa varaa väittää vastaan. Jonnan (Ella Valanne) tiskikaappiin asettelemat lautaset saavat kyytiä kerran, jos toisenkin, kuin äiti astelee aamutakissaan keittiöön. Onko kukaan keittänyt kahvia?

Näytelmän taustana nähdään koko esityksen ajan perheen kotitalon keittiö. Sympaattiset kulissit luovat mielleyhtymiä alkuperäisestä TV-ohjelmasta olemalla silti omanlaisensa kokonaisuus. Ja keittiössähän aina sattuu ja tapahtuu, minkä tietää jokainen ilman aiempaakin tuntemusta tarinasta.

Nuori polvi yrittää sinnikkäästi pysytellä mukana vanhempien keskinäisessä kädenväännössä ja pitää samalla puolensa. Jonna ja Jussi (Reima Nikola) tietysti tottuneina tähän kaikkeen jo lapsuudesta, mutta eipä Jukka (Tuukka Leijavuori) heikommaksi jää. Jukalla ja isällä kun sujuu melkeinpä kummeksuttavan hyvin yksiin, mistä äiti tietysti on eniten huolissaan. Ettei vain olisi tytär toistanut äitinsä virhettä lyömällä hynttyyt yhteen turhan samanlaisen miehen kanssa?

Kaikkinensa näytelmä on sujuvaa, Pekka Lepikön tekstille omaista tarinankerrontaa. Osa vitseistä on tuttuja jo TV-sarjasta, ja ne toimivat odotettuun tapaansa ja tyyliinsä. Kenties jokaisen makuun kyseinen spesifi huumorin tyyli ei ole, mutta ne keneen se uppoaa, näytelmä toimii.

Hauskan lisän esitykseen tuovat kohtauksien välissä esitetyt videopätkät, jotka heijastuvat vanhan ajan television malliin tehtyihin kehyksiin. Niissä katsoja pääsee kurkistamaan isän työpäivien tapahtumiin taksikuskina. Salon kadut ja taksikoppi, samoin penkille eksynyt purilainen jäävät mieleen.

Ei millään pahalla, mutta nuo kotikonnut kyllä tunnistaa.

Melissa Koponen

Käsikirjoitus: Pekka Lepikkö
Ohjaus: Joonas Suominen
Lavastus: Niina Suvitie

Lavastuksen rakennustyöt: Markku Mäkilä, Niina Suvitie ja Elsa Pietilä
Puvustus: Ritva Suominen

Näyttämötekniikka: Vesa Manninen
Tekniikan ajo: Moona Mäkinen
Äänisuunnittelu: Joonas Suominen ja Samuli Jokinen
Videot: Hannes Suominen
Valokuvat: Jarmo Elomaa
Järjestäjät: Aada Källvik ja Ella Ekblom
Tuottaja: Laura Kuisma
Tuotanto: Funnymoments Oy

ROOLEISSA
Isä:
Jarno Muro
Äiti: Marja Ruokonen
Jonna: Ella Valanne
Jussi: Reima Nikola
Jukka: Tuukka Leijavuori

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: