Kylmäuintikausi alkoi Salossa – sauna lämpiää joka ilta

Märynummella pääsee veteen jäiden tultua laiturilta ja vielä avoveden aikaan myös rannasta. Toisilleen tuttu avantouintiporukka toivottaa uudet harrastajat tervetulleiksi.

Pekka Mäenpää

Syyskuun vaihtuminen lokakuuksi tarkoitti sitä, että Salon uimarannoilla siirryttiin virallisesti kylmäuintikauteen.

Kylmäuinti vaihtuu avantouinniksi siinä vaiheessa, kun talvella riittää pakkasta jäädyttämään järvet ja meren uimareita varten. Samasta asiasta on kuitenkin kyse ja Salossa mahdollisuuksia kylmäuinnille riittää viikon jokaiseksi päiväksi.

Esimerkiksi Kokkilan uimalassa sauna lämpiää kuutena päivänä viikosta, ainoastaan torstai jää väliin. Mutta torstainakin pääsee saunomaan, silloin suunnaksi on otettava Naarjärvi Perniössä. Naarijärvellä saunotaan myös sunnuntaisin.

Märynummella sauna lämpiää perjantai-iltaisin kuten on tehty jo vuosien ajan.
-Saunamaksu on viisi euroa ja kaikki halukkaat ovat tervetulleita, Lyyli Kivilähde sanoo.

Viime perjantaina ensimmäiseen kylmäuintiin osallistui parisenkymmentä aktiivia. Lauteilla sienestettiin ja marjastettiin ja muisteltiin muutoinkin mennyttä kesää.
-Tuohon laiturin päähän tulee pumppu, joka pitää avannon auki, kyläläiset kertoivat ensikertalaisille.

Uudet uimarit toivotetaan tervetulleiksi, hyvä konsti on aloittaa nyt ja totutella viikko toisensa jälkeen kylmenevään veteen vähitellen.

Salon Kylmäuimarit lämmittää saunaa keskiviikkoisin ja perjantaisin Varvojärvellä ja sunnuntaisin Kokkilassa. Yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Immonen kertoo, että yleisön pyynnöstä 2012 perustettu yhdistys on tehnyt kaupungin kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen, joka mahdollistaa Varvojärven kylmäuintiolosuhteiden kehittämisen.
-Olemme rakennuttaneet lämpöraput kulkuväylälle saunalta rantaan ja uusineet käsityönä tehdyn öljykiukaan. Kokkilassa vastaavasti meillä on kulkuväylille lämpöelementit ja lisävalot turvallisuutta takaamaan.

Marko Kiprianoff ja Pentti Heinonen nauttivat viikoittain kylmäuinnista Märynummella.

Immonen iloitseekin Kylmäuimareiden mahdollisuudesta tarjota sekä järvi- että meriolosuhteet ja toisaalta mahdollisuus lämmitellä sekä sähkö- että öljykiuassaunassa
-Nämä uimalat poikkeavat paljon toisistaan. Kokkilan sauna on vasta reilun kymmenen vuoden ikäinen nykyaikainen sauna, kun taas Varvolla käytössä on tunnelmallinen hirsirakennus, jossa on myös iso 40 hengen tupa takkoineen.

Varvojärven saunarakennus on vuokrattavissa niinä päivinä, kun sauna ei ole auki kaikille halukkaille.
-Kävijöidemme keski-ikä lienee noin 40 vuotta, meillä käy myös hyvin paljon nuoria ja lapsia. Pienimmät olemme pyrkineet huomioimaan tarjoamalla ammeen ja leluja saunaviihdykkeeksi.

Saunojille on tarjolla myös ilmainen kotimaisista marjoista itse valmistettu lämmin mehu. Myynnissä on grillimakkaraa ja virvokkeita sekä kahvia.

Immosen mukaan yhdistys pyrkii takaamaan myös pienimmille kävijöille nautinnollisen saunareissun ja senkin vuoksi yhdistyksen ydintoimintaa ei ole löylynheitto vaan kylmäuinti.
-Järjestämme molemmilla rannoillamme kerran syys- ja kerran kevätkaudella suosituksi perinteeksi muodostuneen Kuutamouinnin, jolloin sekä sauna että ranta vesineen on valaistu kynttilöin.

Kokkilassa seuraava kuutamouinti on sunnuntaina 1. marraskuuta ja Varvojärvellä perjantaina 27. marraskuuta, jolloin sauna on myös auki iltakymmeneen asti.
-Joulun alla järjestämme molemmilla rannoilla myös joulusaunan, mistä on hyvä aloittaa joulunvietto. Toimintamme on avointa ja kaikki ovat luonnollisesti tervetulleita mukaan, Immonen sanoo.

Salolainen koripalloseura Mesuca Basket järjestää kylmäuintia Kokkilassa tiistai- ja perjantai-iltaisin. Ari Mäenpää kertoo, että avantouinti on seuralle uusi aluevaltaus. Kokkila on siihen ihanteellinen paikka, on uudet isot tilat ja paikat kävijöille.
-Nyt kaikki kiinnostuneet tervetuloa rohkeasti kokeilemaan virkistävää avantouintia. Pidämme paikan päällä kahviota ja myynnissä on kahvia, pullaa, makkaraa, lihiksiä ja limsaa.

Mäenpään mukaan kylmäuinti on uusi asia seuralle ja siksi kokeneilta kävijöiltä toivotaan palautetta palvelun parantamiseksi.

Salon seudun avantouimarit järjestää kylmäuintia Kokkilassa maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Petteri Rask kertoo, että perinteikäs Salon seudun avantouimarit on toiminut vuodesta 1957.
– Kokkilassa on nykyaikaiset ja viihtyisät tilat. Sauna on yhteinen, suihkut, wc ja pukuhuoneet ovat naisille ja miehille erikseen. Saunasta pääsee turvallisesti veteen laituria ja hyviä rappuja pitkin, jäättömänä aikana myös suoraan rannasta.

Raskin mukaan lauantai on suosittu lapsiperheiden parissa, mutta kaikki ovat lämpimästi tervetulleita minä päivänä tahansa.
-Jäsen ei tarvitse välttämättä olla, mutta jäsenyys kannattaa maksujen vuoksi. Niitä voi tutkailla nettisivuiltamme tai kysellä tarkemmin saunan kioskilta, josta saa ostaa myös kahvia ja makkaraa.

Raskin mukaan talviuinti on nostanut suosiotaan ja yhä nuoremmat aikuiset ovat löytäneet tiensä Kokkilan saunaan ja virkistävään mereen.

Pulahdus kylmään piristää

Kokkilassa saunotaan ja uidaan kuutena päivänä viikossa.

Kiikalan Härjänvatsan jokaperjantainen kylmäuintikausi alkaa, kunhan saunan remontti valmistuu. Tapio Nietosvaara kertoo, että kylmäuintia järjestää rekisteröimätön porukka, jonka edusmiehenä hän toimii.
-Toimintaa täällä on ollut 80-luvulta saakka. Avantouintipaikkana Härjänvatsa on perinteinen; sauna on yhteinen miehille ja naisille, pesu- ja pukutilat erikseen. Avanto pidetään auki pumpulla. Takkatuvassa voi itse paistaa makkaraa. Joko omia tai saunalta ostettuja, euron kappale, Nietosvaara kertoo.

Väki tulee pääasiassa Kiikalasta ja Suomusjärveltä, mutta myös Somerolta, muualta Salosta ja kauempaakin.
-Kaikki ovat tervetulleita, mutta koska sauna ei ole kovin iso, niin suuret ryhmät kerrallaan ovat hieman haastavia. Yleensä meillä käy illan aikana 30-40 uimaria. Sauna aukeaa remontin jälkeen. Todennäköisesti marraskuussa.

Naarjärvellä saunotaan ja uidaan talvikaudella torstaisin ja sunnuntaisin. Kari Sulonen kertoo, että saunaa lämmittää rekisteröimätön yhdistys Naarjärven Avantouimarit.
-Avantouintia on harrastettu täällä yli 30 vuotta. Paikka on loistava, täällä on hyvä sauna ja hieno järvi, Sulonen sanoo.

Hänen mukaansa Naarjärven talviuimarit ovat kaikenikäisiä. Nuorimmat ovat alle kymmenvuotiaita, vanhimmat 70+. Vakiokävijämäärä on 30-40 henkeä.
-Tervetuloa kokeilemaan ja mukaan, lauteille mahtuu hyvin. Tähän jää helposti koukkuun.

Kuusjoen Nummijärven saunaisäntä Martti Hietanen kertoo, että Nummijärven avantouimarit aloitti toimintansa, kun uusi Salo aloitti eli vuonna 2010. Nummijärvellä on ollut avantouintia jo 1960-luvun loppupuolelta saakka enemmän tai vähemmän säännöllisesti.
-Nummijärvellä on hyvät pukutilat sekä kunnolliset suihkut ja järven vesi on kristallinkirkasta ja puhdasta. Kävijöiden ikähaitari on 10:sta yli 80:neen.

Perjantaisin väkeä käy erilaisista ammattiryhmistä, mutta tittelit karsiutuvat saunan lauteilla.

Myös Tieksmäki-Metola kyläyhdistys lämmittää talvisaunaa Lainerannassa Naarjärven rannassa Kiskossa.
-Talvisauna lämpiää arkilauantaisin kello 15-18. Tuvassa myydään kahvia, virvokkeita ja kahvileipää. Tervetuloa saunomaan ja uimaan, Lainerannasta toivotetaan.

Särkisalon Niksaaren sauna lämpiää sunnuntaisin, lippuja myydään etukäteen Tiirannassa.

Kaikkiin jutussa mainittuihin sauna ja uintivuoroihin peritään muutaman euron, keskimäärin viiden euron pääsymaksu, jolla järjestäjät saavat peitettyä vuokra- ja muita kuluja.

Lisätietoja löytyy salo.fi/talviuinti ja yhdistysten sivuilta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: