Yli kolmituntinen My Fair Lady vie Lontoon tunnelmiin

Teatteri Provinssin suurmusikaali tarjoaa reilun kolmen tunnin ajan nautittavaa viihdettä turvallisesti katettuna.

Pekka Mäenpää

My Fair Lady
Käsikirjoitus: Alan Jay Lerner (perustuu Bernard Shaw’n näytelmään Pygmalion)
Musiikki: Frederic Loewe
Suomennos: Mikko Koivusalo
Ohjaus: Joonas Suominen
Koreografia: Sonja Sorvola
Kapellimestari: Samuli Jokinen
Laulujen harjoitus: Anniina Jokinen
Lavastus: Niina Suvitie
Puvustus: Piritta Kämi
Maskeeraus: Jasmin Ora
Rooleissa: Anniina Jokinen, Sami Saikkonen, Mika Räinä, Esa Nummela, Saara Rauvala, Tommy Haakana, Eija Suomela, Sakari Saunala, Eeva Laine, Susanna Karhu, Juha-Pekka Seppälä, Markku Mäkilä, Mikael Karvia, Ida Toikka, Mikko Polojärvi, Tuuli-Maija Jaarinen, Olivia Lehtonen, Rauli Häkkilä, Sofia Laaksonen, Aada Källvik, Tiitu Leppänen, Markku Leppänen ja Pasi Saarelma
Orkesteri: Samuli Jokinen: kapellimestari, koskettimet, Tuukka Heikkinen: lyömäsoittimet, Juuso Kilpi: kontrabasso, Laura Kuisma: viulu, Elis Hakola: sello, Sampo Sorvo: trumpetti, Sofia Kulju: trumpetti, Jussi Tuukkanen: pasuuna, Tiitta Moilanen: huilu, Helena Slama: huilu ja Aino Parikka: klarinetti

Sitä aina toivoo etukäteen mielessään, että kun teatteri tarttuu klassikkoon, se myös onnistuisi.

Toive toteutuu Provinssin päänäyttämöllä, jossa kasvomaskien takana saa turvallisesti liikuttua ja nauraa My Fair Lady -musikaalin roolihahmojen terävälle sanailulle.

Teatteri Provinssin suurmusikaali tarjoaa reilun kolmen tunnin ajan nautittavaa viihdettä turvallisesti katettuna. Turvallisesti myös siksi, että vaikka musikaaliin on kirjoitettu monenlaisia ihmiskohtaloita, jokainen vuorotellen osoittautuu hyvikseksi jopa Lontoon sumuisessa yössä.

Kun kadulla leipänsä tienaavan kukkaistyttö Eliza Doolittlen (Anniina Jokinen) ja brittiläisen kielitieteen professorin Henry Higginsin (Sami Saikkonen) tiet kohtaavat yön pimeinä tunteina, jatko on epätavallisen hurmaava tarina kahden eri sosiaaliluokasta tulevan ihmisen yhteisestä matkasta toisensa ymmärtämiseen.

Näytelmän juoni on yksinkertaistettuna sellainen, että Higgins päättää eversti Pickeringin (Mika Räinä) kanssa lyömänsä vedon vuoksi kouluttaa rääväsuisesta Elizasta seurapiirikelpoisen neidin.

Olen joskus miettinyt, miksi salolaiset teatterit haluavat kutsua päärooleihin tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä tai musiikin tekijöitä. Taaskaan en enää ihmettele, sillä Sami Saikkonen tekee uskottavan ja karismaattisen roolityön öykkärimäisenä Henry Higginsinä. Yläluokkainen vanhapoika on tottunut tekemään asiat haluamallaan tavalla, eikä Saikkosen esittämä Higgins näe mitään kummallista sen paremmin siinä kuinka puhuttelee alaluokkaista suojattiaan kuin siinä, miten hän suhtautuu naisiin ylipäänsä. Saikkosen Higgins on uskottavan sietämätön mutta myös kunniallinen ja hyvää tarkoittava aikansa sovinisti myös eversti Pickeringin mielestä.

Räinä tekee viinin avulla hermojaan liennyttävästä eversti Pickeringistä sovittelevan ja välittävän mieskaverin Higginsille, jonka sosiaaliset taidot eivät ylety empatiaan asti hyvästä tahdosta huolimatta.

Saara Rauvala tasapainottaa rouva Piercen roolissa taitavasti pienin elein Higginsin nelihenkiseksi muuttuvan talouden vauhdikasta elämää.

Anniina Jokinen pääsee näyttämään Eliza Doolittlenä ihan parasta osaamistaan teatterin varmasti yhdessä ihastuttavimmista roolihahmoista. Jokinen tekee nenäänsä turvallisesti hihaansa pyyhkivästä ja suklaasta ja lämpöä antavista takkapuista haaveilevasta kukkaistytöstä itsenäisesti ajattelevan nuoren naisen, joka ymmärtää oman arvonsa englannin kielen ääntämyksestään huolimatta.

Jokisen tulkitsema ”Voi kun se olis mukavaa” ja esimerkiksi baarissa kavereineen viihtyvän Elizan isän Alfred P. Doolittlen roolin tekevän Tommy Haakanan Lykky-kappaleet ovat oiva osoitus niin ensemblen laulu- ja esiintymistaidoista kuin Samuli Jokisen johtaman orkesterin osaamisesta.

Niina Suvitien suunnittelema lavastus, Piritta Kämin puvustus ja Jasmin Oran maskeeraus toimivat Vesa Mannisen rakentamassa valo- ja äänimaailmassa yhtä hyvin Ascotin laukkaradalla kuin Lontoon sumuisilla kaduilla.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: