Kymmenvuotias kulttuuritalo Villi kutsuu juhlimaan Talviriehan merkeissä

Henrik Hausen, Jarkko Sonck, Päivikki Franck, Martti Halme, Anneli Kajander-Ekström ja Maj Hopeala-Lehtonen.

Salon keskustassa sijaitseva Kulttuuritalo Villi täyttää ensimmäisiä pyöreitä vuosiaan. Juhlan kunniaksi tiedossa on koko perheen tapahtumapäivä Villi Talvirieha tämän viikon sunnuntaina, joka säästä riippuen tietää joko talvilystiä parhaimmillaan tai alkukevään kuraleikkejä – mutta joista on kummassakin tapauksessa tarkoitus ottaa kaikki ilo yhdessä irti.

Villi Talvirieha pitää sisällään monenlaista: Seitsemän sortin pop up -kahvila tarjoilee kävijöille taatun tuttuja herkkuja, myynnissä on erilaisia käsitöitä ja niin sanojen kuin kuvien taide on tapahtumassa edustettuna. Villin pihapiirissä taas leivotaan kurakakkuja ja grillaillaan.
-Reilut määrät makkaraa meillä on jo valmiiksi varattuna, Kulttuuritalo Villin takana toimivasta Pro Rantakivet ry:stä luvataan.

Villin tarinasta ylpeä yhdistys Pro Rantakivet iloitsee paitsi takana olevasta taipaleesta, myös edessä siintävistä ja toivottavasti monilukuisista vuosista. Villin tulevaisuus ei ole ollut itsestäänselvyys.
-Kaikki alkoi kesällä 2012, kun katseltiin tyhjilleen jäänyttä kaupungintaloa eli Heikolan taloa. Neuvottelujen myötä saimme mahdollisuuden perustaa sinne Kulttuuri- ja hyvinvointikeskus Villin, jota oli mukana työstämässä iso joukko innokkaita ihmisiä ja yhteistyötahoja, Pro Rantakivet ry:stä kuvaillaan.

Tuo tarina jatkui helmikuussa 2014, kun yhdistys aloitti pop up -tapahtuman yhteydessä kansalaisadressikeräyksen Salon kaupungin vanhan ruokalarakennuksen säilyttämiseksi ja saamiseksi kulttuurikäyttöön. Tästä rakennuksesta muodostui meidän nyt tuntemamme Kulttuuritalo Villi.
-Olihan tänne aikamoista tulla silloin ihan alussa. Ei ollut lämmitystä, ei sähköä, eikä tullut vettä, Pro Rantakivien puheenjohtaja Martti Halme muistelee.

Vuoden 2015 aikana Villiä nimittäin remontoitiin laajasti talkoovoimin ja samana vuonna rakennukseen saatiin myös kaukolämpö, jotka yhdessä verhosivat Kulttuuritalo Villin nykyiseen muotoonsa.

Nyt sunnuntaina vietettävässä Talviriehassa tarjoiluista huolehtiva Seitsemän sortin kahvila on avoinna koko tapahtuman ajan. Vaikka nimi on Villissä uusi, kerta näissä tiloissa ei suinkaan ole kahvilan ensimmäinen. Tasan kymmenen vuotta sitten pidetyssä pop up -tapahtumassa nimellä Tuplamokkabaari se tarjoili silloisen nimensä veroisesti mokkapaloja ja kahvia. Perinteet on juhlavuoden kunniaksi haluttu nostaa kunniaan, ja muun muassa mokkapaloja on tarjolla tälläkin kertaa.
-Meitä on neljä tekemässä tähän tapahtumaan monen näköisiä herkkuja, Seitsemää sorttia luotsaava Anneli Kajander-Ekström kertoo ja povaa jatkossakin kahvilan tarjoilevan silloin tällöin tapahtumaan jos toiseenkin ne kaikkein sopivimmat sortit.

Ulkosalla taas luonnon omista raaka-aineista rouheimman eli kuran riemu kirvoittaa pintaan varautuneimmankin leipurin innon, kun koko perhe haastetaan osallistumaan Villien synttärikakkujen leivontaan. Myös Roskisnalle on menossa mukana runoja lausumassa ja juttelemassa kierrätyksestä.
-Ties vaikka luntakin saataisiin. Siinä tapauksessa leivotaan lumiukkoja, yhdistyksestä naurahdetaan.

Myyntipöydistä löytyy monenlaisia käsitöitä, kuten pipoja, kaulahuiveja ja käsineitä. Sanataidetyöpajat pyörivät koko tapahtuman ajan Villissä niin sisällä kuin ulkona – eli tarjolla on oiva tilaisuus päästä kirjoittamaan vaikkapa oma kurakakkureseptisi muillekin muistiin ja samalla kuulemaan runoja.

Villin Talviriehassa on esillä myös Anastasia Korpelaisen näyttely, jossa nähdään taiteilijan akryyli- ja öljyväritöitä. Näyttelyn takana on Salon Taiteilijaseura.

Kulttuuritalo Villin etuna on sen muovautuvuus tilaksi kuin tilaksi. Villistä niin teatteri-, runo- kuin musiikkiesityksien näyttämöksi, työpajan ja harrastuspiirien paikaksi sekä näyttelyjä varten. Juhlavuoden kunniaksi Pro Rantakivillä onkin jo tiedossa useampi vaihtuva taidenäyttely pitkälle syksyyn.

Villi Talvirieha Kulttuuritalo Villissä sunnuntaina 3. maaliskuuta klo 11–15, vapaa pääsy. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Pro Rantakivet ry, Galleria Villi pentu, Aurinkoinen tulevaisuus sekä Seitsemän sortin pop up -kahvila. Villi Talvirieha on osa Salon Lastenkulttuurin maaliskuu -teemakuukautta.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: