Lahjakkaan Matildan tarina lahjakkaiden lasten esittämänä

Pieni Matilda (kuvassa Matildana Helinä Puusa) rakastaa kirjoja ja lukemista. (Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri)

Matilda-musikaali Tampereen Työväen teatterissa

Perustuu Roald Dahlin romaaniin Matilda, Käsikirjoitus Dennis Kelly, Sävellys ja laulujen sanat Tim Minchin, Dialogin suomennos Reita Lounatvuori, Laulusuomennos Hanna Kaila, Ohjaaja Samuel Harjanne, Koreografi Jari Saarelainen, Kapellimestari Joonas Mikkilä, Pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava, Lavastussuunnittelija Peter Ahlqvist, Valosuunnittelu Juha Haapasalo, Äänisuunnittelu Kalle Nytorp.

Rooleissa mm. Alma Järvensivu, Villa Murtagh, Helinä Puusa, Henry Huttunen, Väinö Muje, Frida Ratinen, Judith Äijö, Helmi Kallio, Viola Käki, Voitto Maasola, Eino Salonen, Elian Ruokola, Topi Sjöholm, Emmi Keski-Kapee, Maija Kurra, Emmi Mäkelä, Emily Shipway, Samuel Kärkkäinen ja Niklas Normio.

Tampereen Työväen Teatterin päälavalla pääsee hämmästymään. Varmasti aika usein ja monesta eri syystä. Tällä kertaa hämmästymisen syy on nuorten näyttelijöiden lahjakkuus.

Roald Dahlin Matilda julkaistiin kirjana 1988. Kirjasta tehtiin myös elokuva, mutta tarina herää eloon kunnolla näyttämöllä. Eikä vähiten mukaansatempaavan musiikkinsa ansiosta, mutta eniten taitavien lapsinäyttelijöiden toimesta.

Matilda-musikaalin lapsinäyttelijöiden valmistautuminen rooliinsa alkoi jo kesällä 2020, niin sanotun Matilda-koulun kautta. Teatteri yhdessä kotiväen ja koulun kanssa järjestivät aikataulut niin, että täysipainoinen keskittyminen niin kouluun, kuin teatteriin oli mahdollista. Tarkoituksena oli opettaa ja valmistaa valitut lapsinäyttelijät jo etukäteen ennen varsinaista harjoituskautta ammattiteatterin toimintatapoihin. Lopputuloksen perusteella tämä kannatti. Tässä vaiheessa esityskautta näyttelijöille on toki muodostunut jo rutiiniakin pohjalle, mutta tekemisestä välittyvä ilo ja riemu yhdistettynä vankkaan osaamiseen on paikoitellen todella virkeää katsottavaa. Onneksi lavalla ei nähdä aikuista ammattinäyttelijää kyllästyneenä. Ehkä se on mahdotonta näin pirteän lapsikatraan kanssa.

Näytelmä itsessään on näyttävää koko perheen viihdettä. Kirjoja ja lukemista rakastava Matilda on kovin yksin hölmöjen perheenjäsentensä kanssa, jotka arvostavat kirjojen ja lukemisen sijasta pelkästään TV:n katselua. Koulun aloittava tyttö tutustuu ikäisiinsä lapsiin koulussa ja heitä opettavaan hyväsydämiseen opettajaan Miss Honeyin (Pihla Pohjalainen). Koulussa taas rehtori Trunchbull (Jani Karvinen) vihaa lapsia, ja onhan koulun mottokin ”Bambinatum est magitum” (Lapset ovat matoja). Kirjastossa Matildan on hyvä olla, ja hänen ystävänään siellä on kirjastovirkailija Mrs. Phelps (Petra Karjalainen) jolle Mathilda kertoo tarinaa akrobaattipariskunnasta. Loppua kohden tarinaan tulee mukaan myös taikuutta, mutta ei siitä sen enempää.

Tim Minchinin säveltämät kappaleet siivittävät tapahtumia kohtauksesta toiseen lennokkaasti, ja kannattelee tekstin ajoittaisia ylimääräisyyksiä. Kuuluisaa punakynää olisi tosin kaivattu muutamaan otteeseen. Suurempaa tylsistymistä ei onneksi päässyt syntymään. Lauantai-illalla klo 19 alkava esitys päättyy hieman ennen kymmentä, niin ennen kuin perheen 10-vuotias pääsi nukkumaan, oli kello jo aika paljon. Ehkä assistenttiani tämä ei haitannut. Jäin kuitenkin miettimään, kuinka vielä nuorempi teatterinkuluttaja on suostunut tekemään iltatoimia tähän aikaan illasta. Toisaalta, minuutit sinne tai tänne, ja onneksi oli viikonloppu. Ja kuten näytelmässäkin todetaan, on joskus pakko olla pikkuisen tuhma.

Yhtä kaikki nykyisen Suomen musikaalikentän käytetyin ohjaaja Samuel Harjanne on onnekas monella tapaa. Hänen ohjaamanaan on nähty viime vuosien viihdyttävimpiä musikaaleja, joista Matilda-musikaali on ehdottomasti yksi menevimmistä ja mukaansatempaavimmista hänen ohjauksistaan. Ison osan tekee fanittamani australialaiskoomikon Tim Minchinin lennokkaat kappaleet, jotka ovat varmasti todella haastavia myös tekijöille. Se lisää myös hämmästyskerrointa katsellessa näytelmää: kuinka taitavasti nämä ala-asteikäiset näyttelijät tehtävästään suoriutuvatkaan. Matildan roolissa tällä katselukerralla loisti Helinä Puusa, mutta myös muut roolia tekevät (Vilma Murtagh ja Alma Järvensivu) ovat kuulemma asiansa päällä. Musikaalin viimeisenä musiikkikappaleena tuleva Lasten kapina saa paatuneimmankin teatteriyrmyn mukaansa. On pakko.

Matilda-musikaalin esitykset jatkuvat 14.5. asti. Menkää katsomoon, kun se on taas mahdollista ja ennen kuin on myöhäistä Matilda-musikaalin suhteen.

Kimmo Lehto

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: