Sadat salolaiset matkaavat päivittäin autolla tai junalla töihin Turkuun ja pääkaupunkiseudulle. Samalla tavalla kuljetaan töihin linja-autoilla – myös Salon sisällä vaikkapa Pertteliin ja Särkisaloon ja esimerkiksi Someron suuntaan.
Myös yhä useammassa henkilöautossa kulkee työkaveri jos toinenkin, sillä liityntäpysäköinti ja kimppakyyti mahdollistavat taloudellisemman ja päästöttömämmän tavan kulkea työmatkoja.
Suunnitteluinsinööri Mikko Söderholm kertoo, että Salon liityntäpysäköinnistä laadittiin viisi vuotta sitten selvitys. Uusia pysäköintialueita on rakennettu ja tilaa tehdään lisää tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.
-Salossa liityntäpysäköintialueita on sijoiteltu rautatie- ja linja-autoasemien lisäksi paikkoihin, joissa on havaittu tarvetta kimppakyytiläisten pysäköintiä varten.
Linja-autoaseman kyljessä sijaitsevassa Linjurin parkkihallissa on yli 50 maksutonta paikkaa henkilöautoille. Salon kaupunki omistaa Kiinteistö Oy Linjurin Kauppakeskuksen osakkeita, jotka oikeuttavat kellarikerroksen parkkihallin hallintaan.
-Paikat on suunnattu ensisijaisesti linja-autoaseman asiakkaille. Siellä on ollut hyvin tilaa, yhtiöstä kerrotaan.
Linjurin parkkihallista kävelee tarvittaessa muutamassa minuutissa myös junalle. Halli on avoinna 24/7 toisin kuin Linjurin muiden asiakkaiden käyttöön tarkoitetut maanpäälliset kerrokset.
Keskustan alueelta liityntäpysäköintipaikkoja löytyy asemien lisäksi Pahkavuoren K-marketin pysäköintipaikan yhteydestä sekä Halikon kirjaston takapihalta.
Valtion tieverkolta liityntäpysäköintialueita löytyy moottoritien varrelta Suomusjärventien liittymäalueelta, Teboil Kivihovista sekä uusimpana ABC Piihovin liittymäalueelta, jota rakennetaan parhaillaan. Valmista pitäisi tulla syyskuussa.
-Viime marraskuussa valmistui kaupungin toimesta Halikonrinteelle Design Hillin taakse uusi liityntäpysäköintialue noin 80 autolle, Söderholm kertoo.
Lisääntyneen etätyön aikana liityntäpysäköintipaikoilla on ollut Söderholmin mukaan paikkamääriin nähden suhteellisen hyvin tilaa, mutta ennen poikkeusaikoja etenkin rautatieaseman liityntäpysäköintialueella paikat eivät aina tahtoneet riittää.
-Pysäköintikäyttöön otettiin myös Hansan tontti, jota voi myös käyttää liityntäpysäköintiä varten. Muilta osin keskusta-alueella tilanne on olemassa oleviin liityntäpysäköintipaikkoihin nähden nähdäkseni suhteellisen hyvä.
Liityntäpysäköintialueiden kehittämisessä kaupunki tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa.
-Keskusta-alueella paikkoja toteuttaa kaupunki, mutta esimerkiksi ABC Piihovin liittymäalueelle rakentuva liityntäpysäköintialue toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.
Rautatieasemalla on tällä hetkellä kaksisataa autopaikkaa.
Muurlassa on varattu oma tila henkilöautoille ja tilaa löytyy myös Suomusjärventien liittymäalueelta.
Polkupyörillä liikkuville Saloon on rakennettu ”pyöräparkkeja”, joissa on mahdollisuus esimerkiksi kulkupelin runkolukitukseen.
Turusta Junalla Saloon päivittäin kulkeva Tuukka Heinonen pitää pyöräänsä parkissa rautatieasemalla.
-Nämä telineet mahdollistavat runkolukituksen. Pidän itse täällä sellaista pyörää, joka ei ole varkaiden suosiossa, Tuukka naurahtaa.
Liityntäpysäköinti helpottaa liikkumista
Liityntäpysäköinnin tarkoituksena on edistää joukkoliikenteen saavutettavuutta, tukea liikkumisen monimuotoisuutta sekä luoda matkaketjuja. Pysäköinnin avulla mahdollistetaan joustava liikkuminen vierailla kaupunkiseuduilla joko joukkoliikenteen palveluja hyödyksi käyttäen tai kulkien kimppakyydillä.
Joukkoliikenteellä matkustaminen parantaa liikenteen sujuvuutta, vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä sekä mahdollistaa matkan aikana keskittymisen työ-, opiskelu-, tai vapaa-ajan suunnitelmiin. Yhdessä liikkuminen lisää osaltaan mukavuutta sekä turvallisuuden tunnetta ja tuo varmuutta liikkumiseen liikenteen ammattilaisten toimiessa kuljettajina.
Pekka Mäenpää