LP Viesti aloittaa finaalit torstaina HPK:ta vastaan

LP Viesti kohtaa torstaina Salohallissa alkavissa lentopallon Mestaruusliigan finaaleissa tuttuakin tutumman seuran eli HPK:n. Joukkueet kohtaavat kolmannen kerran perättäin finaalisarjassa LP Viestin puolustaessa mestaruutta ja HPK:n vietyä pokaalin mukaansa 2016.
Naisten lentopallofinaaleissa ei ole kertaakaan ollut 2000-luvulla tilannetta, ettei toinen osapuoli olisi Hämeenlinnasta tai Salosta. Näin ei ole tänäkään keväänä, kun LP Viesti ja HPK aloittavat torstaina setvimään välejään Mestaruusliigan finaalisarjassa.
Salon ja Hämeenlinnan lentopallon ylpeydet kohtaavat nyt finaalisarjassa kaikkiaan yhdeksännen kerran 2000-luvulla (tai yleensäkin). Hämeenlinnalaiset ovat poistuneet kultamitalit kaulassa viisi kertaa ja salolaiset kolmasti.
Kaikkiaan kultaa on juhlittu Hämeenlinnassa yhdeksän kertaa ja Salossa kahdeksan kertaa.
Finaalien yksittäisen otteluvoitot ovat kuitenkin niukasti salolaisille 18-17. Salossa voitot ovat kotijoukkueelle 11-7 ja Hämeenlinnassa kotijoukkueelle 10-7.
Viimeksi ilman hämeenlinnalaista tai salolaista joukkuetta pelattiin naisten SM-kullasta 1999, kun Euran Raiku löi finaaleissa Valkealan Kajon.
Suomen mestaruus on karannut dominoineen kaksikon ulkopuolelle viimeksi 2004 Pieksämäen voittaessa mestaruuden. Sitä edellinen oli 1999 euralaisten viimeisin kulta.
LP Viesti on voittanut yhdeksästä edellisestä mestaruudesta kahdeksan ja saanut yhden hopean (2016). HPK:lla on kahdeksan kauden ajalta yksi kulta, kolme hopeaa ja kolme pronssia sekä yksi mitaliton kausi (2013).

Molemmat finaalijoukkueet ovat saaneet oman osansa loukkaantumishuolista. HPK:lta keskipelaajat Eveliina Smolander ja Michaela Madsen on ovat olleet sivussa jo pitkään, samoin LP Viestistä Eeva Puukka. Lisäksi salolaisten riveissä pelikunto finaaleissa on arvoitus libero Hillaelina Hämäläisen suhteen.
Passarien taistossa ottavat mittaa kokenut LP Viestin kaksinkertainen Suomen mestari, ukrainalainen Viktoriia Tuchashvili ja ensimmäistä kauttaan liigassa pelaava HPK:n yhdysvaltalainen Chloe Collins. Molemmat ovat pelipaikkansa ehdotonta eliittiä Mestaruusliigassa.
Hakkuriksi HPK:lla on heittää Vicky Savard tai viimeisin hankinta Aleksandra Terzic. Salolaisten ykköshammas hyökkäyksessä on puolestaan Kertu Laak, runkosarjan pistepörssin voittaja.
Yleispelaajina LP Viestillä pelaavat Noora Kosonen ja Ronja Heikkiniemi, kun taas HPK:lla on heittää paikalle Suvi Kokkonen ja Salla Karhu. Nelikkohan on myös naisten maajoukkueen nelikko ko. pelipaikalle. Paljon finaalisarjassa tulee ratkeamaan kyseisen nelikon vastaanottopeliin, mutta luonnollisesti myös verkko-osaamiseen.
Keskellä LP Viestillä on laittaa peliin kaksikko kolmikosta Dubravka Rakic-Anna Czakan-Pilvi Kettunen, kun taas HPK:n keskipaikat on hoidettu koko kauden Yasmine Madsenin ja Daniela Öhmanin toimesta.
HPK:n liberona ahertaa Saana Koljonen, kun taas salolaisten riveissä erivärisellä paidalla saattaa pelata monikin eri nainen. Hillaelina Hämäläinen on ollut pudotuspeleistä poissa jalkavaivaisena ja paikalla on nähty Roosa Heikkiniemi sekä liigakentille palannut Hanna-Mari Arminen erilaisilla variaatioilla. Liberopelaaminen voi hyvinkin nousta todella merkittäväksi asiaksi finaalisarjassa.
HPK:n vaihtonurkkauksesta löytyy laajemmin vaihtoehtoja kuin LP Viestiltä. HPK:lla on heittää peliin toinen hakkuri, Eveliina Rautiainen takakenttäkierroksille, Eveliina Smolander tervehdyttyään torjuntavaihtoihin ja kymmenen SM-mitalin Maria Tuominen passari/tuplavaihtoihin.
Salolaisten vaihdosta löytyy kolmas keskipelaaja, liberovaihtoehdot, yleispelaaja Tuuli Kukkonen sekä kakkospassari Elina Käsnänen ja kakkoshakkuri Saana Lindgren lähinnä tuplavaihtoihin.

Eniten finaalikokemusta on seitsemänsiin finaaleihinsa lähtevillä Hillaelina Hämäläisellä, Noora Kososella ja Maria Tuomisella. Heistä Hämäläinen on voittanut mestaruuden jokaisella finaalikerrallaan.
Pudotuspelikokemusta on eniten Tuomisella, 112 ottelua. Seuraavaksi kokeenmpia ovat Hämäläinen (96) ja Hanna-Mari Armisella (72). Jo kautensa loukkaantumisen takia päättäneellä Eeva Puukalla on toki 82 pudotuspeliottelua tilillään.
Maria Tuominen oli mukana jo 1999 Euran Raikun mestarijoukkueessa ja Hanna-Mari Arminen 2001 Salon Viestin hopeajoukkueessa.
Valmentajista LP Viestin Tomi Lemminkäinen (46) on päävalmentajana finaaleissa kymmenennen kerran ja HPK:n Luca Chiapini (43) kolmannen kerran. Lemminkäisen pudotuspelisaldo on 81-37, Chiappinin 25-9. Ottelusarjoissa salolaisvalmentajan lukemat ovat 22-12 ja hämeenlinnalaiskäskijän 8-2.
Naisten mestaruus ratkeaa kolmella voitolla. Ruutu näyttää kaikki finaalit suorana selostajinaan Toni Flink ja Niko Huupponen. Yle TV2 näyttää finaalit kolmannesta ottelusta lähtien selostajanaan Mikko Hannula.

Kirjoittaja: Mestaruusliiga

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: