Lukion aloittaminen kiinnostaa ja jännittää

Siiri Lehto (vas.), Matilda Jaako, Mia-Mari Tuominen ja Maija Salminen suunnittelivat kesän viimeistä yhteistä illanviettoa ennen kuin opiskelu lukiossa alkaa torstaina.

Mona Valkeasuo-Järvinen

Lähes yhtä jännittävää kuin ensimmäisen luokan ensimmäinen päivä pienelle koululaiselle, on myös toisen asteen opintojen aloittaminen. Oppivelvollisuus on takana ja vastuu itsestään ja tekemisistään on kasvanut. Moni on pohtinut jo ehkä pitkään, mihin suuntaa opiskelemaan, toisille valinta on vaikeampi. Lukio oppilaitoksena on yleissivistävä ja antaa ylioppilastutkinnon jälkeen mahdollisuuden hakeutua yliopistoihin ja korkeakouluihin.
Salon Tupurissa asuville Mia-Mari Tuomiselle (15), Matilda Jaakolle (16), Maija Salmiselle (16) sekä Siiri Lehdolle (15) lukioon hakeutuminen oli itsestään selvää. Kotitehtävät ei ole tytöille tuottaneet koskaan vaikeuksia, joten kaikki uskovat selviytyvänsä myös lukio-opinnoista hyvin, vaikka tietävätkin sen sisältävän runsaasti enemmän itsenäistä opiskelua. Viidenneltä luokalta saakka ystäviä olleita tyttöjä kiinnostavat ennen kaikkea jatko-opintomahdollisuudet yliopistoissa.
– Turun taideakatemia tuntuisi tässä vaiheessa ihan mahdolliselta opiskelupaikalta jatkossa, tuumii Mia-Mari.
– Oikeustieteellinen kiinnostaa, jatkaa Maija puolestaan.
Ystävyksillä on varsin erilaisia harrastuksia ja kesällä osa on ollut kesätöissä, mutta yhteistä aikaa kuitenkin löytyy koulun tai töiden lisäksi. Tytöt asuvat lähietäisyydellä toisistaan ja keksivät helposti tekemistä yhdessä.
– Mökkeilemässä käydään, kertoo Maija.
– Ja alkukesällä päästiin Siirin tädin luokse vierailulle Yhdysvaltoihin Seattleen ja Las Vegasiin, muistelevat Matilda ja Mia-Mari.
Tytöt vakuuttavat, että matka avarsi maailmankuvaa ja Las Vegas oli vähintään yhtä ihmeellinen kuin elokuvissakin.
– Ellei jopa hienompi!, he kehuvat.
Lukion alku on jo aivan lähellä. Jännittääkö? Miten luokat löytyvät suuresta rakennuksesta ja millaiset ovat perinteiset ykkösvuoden opiskelijoiden kastajaiset. Tiedossa on myös, että tunneilla saa keskittyä, jos haluaa pärjätä.
Tytöt ovat jo hankkineet joitakin ensimmäisen jakson kurssikirjoja.
– Mieluummin kirja ainakin niihin aineisiin, jossa luettavaa on paljon. Tavallista kirjaa on helpompi lukea kuin tietokoneen näyttöä, kommentoi Matilda.
– Matematiikkaa taas on parempi tehdä koneella virheiden korjaamisen takia, jatkavat Siiri ja Mia-Mari.
Matildan, Maijan, Mia-Marin ja Siirin tulevan lukio-opiskelun kolmeen vuoteen mahtuu ainakin yksi asia, jota on alettu odottaa jo nyt.
– Vanhojen tanssit!, huudahtavat tytöt yhteen ääneen.
– Ja tietysti sitten ne ylioppilasjuhlat, Siiri lisää.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: