Maailmalta Teijolle muuttanut Martina elää monen ammatin värikästä arkea

Martina Vara on opiskellut Muurlan opistossa valokuvaajaksi, mikä on näkynyt myös Salonjokilaakson alkukevään lehdissä.

Pekka Mäenpää

Salolainen Martina Vara on tullut tutuksi jo monelle salolaiselle Salonjokilaakson valokuvaajana ja toimittajana.

Kirjakkalassa vanhempiensa entisellä kesämökillä tyttärineen asuva Martina opiskelee syksyyn asti Salonjokilaaksossa graafista suunnittelua ja toimittajan työn saloja. Muurlan opistosta hankittu valokuvaajan ammattitaito ja aikanaan opiskeltu kosmetologin ammatti antavat mahdollisuuden monenlaiseen tekemiseen.
-Muutin vuosikymmenen alussa lapsineni ja koirineni vähällä käytöllä olleeseen vanhempieni kesämökkiin Kirjakkalaan. Tosin siinä vaiheessa ajattelin sen olevan vain välietappi, mutta siitä on nyt 10 vuotta. Paremmin ei olisi voinut valita. Rakastan luontoa ja rauhaa. Liikun paljon luonnossa koirani kanssa, Martina kertoo.

Ennen Teijolle saapumista Helsingissä syntynyt Martina kävi ranskalais-suomalaista koulua aina lastentarhasta lukiosta valmistumiseen.
-Ylioppilaaksi pääsin 1991 vietettyäni yhden välivuoden Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana. Diplomi-kosmetologiksi valmistuin vuonna 1994 Suomen kosmetologikoulusta.

Seuraavana vuonna Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja kun puoliso sai siihen liittyen töitä Luxembourgista, edessä oli muutto Euroopan sydämeen
-Kolme tytärtämme syntyivät siellä. He aloittivat koulutiensä Eurooppa-koulussa minun jäädessä keskieurooppalaiseen tyyliin kotiäidiksi. Suomeen palasimme pysyvästi vuonna 2007.

Martina kertoo eron puolisosta tuoneen eteen tilanteen, jossa oli aika ja mahdollisuus tarkistaa uudelleen oman elämän suunta.
-Silloin päätin toteuttaa kaksi haavettani: asua maalla ja tehdä valokuvauksesta ammatti. Toteutin molemmat. Teijolle oli helppo muuttaa, sillä isovanhempani ostivat 60-luvulla täältä tilan, jossa me lapsenlapset vietimme kaikki kesät.

Asuminen Kirjakkalassa mahdollisti myös opiskelun Muurlan opiston valokuvauslinjalla. Mikä voisikaan olla parempi paikka esimerkiksi miljöökuvauksille kuin Teijon monimuotoinen luonto ruukkikylineen. Teijon sijainti mahdollistaa myös kuvaukset Helsingin ja Turun suuntaan.
-Nyt minua ei saisi pääkaupunkiseudulle asumaan enää mistään hinnasta. Myös lasteni juuret ovat nyt täällä enemmän kuin missään muualla. Nuorimmaiseni on käynyt lähes kokonaisuudessaan Teijon kyläkoulua muutamaa Espanjassa viettämäämme välivuotta lukuun ottamatta.

Martina sanoo osin onnellisten sattumien vieneen ja tuoneen häntä elämässä.
-Onnellisten sattumien summa jatkuu siinä, että pääsin Salonjokilaaksoon määräajaksi. Saan tehdä niin valokuvausta kuin oppia graafikon ja toimittajan työtä. Samaan aikaan olin sopinut ystävättäreni kanssa työhuoneen jakamisesta kosmetologin töitä varten, Martina naurahtaa.
Kevät haastaa ihoa

Iltaisin ja viikonloppuisin kosmetologin palveluja tarjoava Martina muistuttaa, että ihon hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat.
-Iho reagoi ulkoisiin olosuhteisiin kuten säähän. Unohtaa ei voi myöskään elämäntapoja; muun muassa monipuolista ravintoa ja riittävää määrää unta ja ulkoilua.

Jo 90-luvulla kosmetologiksi valmistunut Martina on palannut nuoruuden haaveammattinsa pariin. Kuva: Victoria Laitsaari

Omissa ihonhoitorutiineissa kannattaa huomioida hyvissä ajoin muutokset kuten vuodenaikojen vaihtelu, jos haluaa ihon pysyvän hyvässä kunnossa ympäri vuoden ja ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä
-Kevät on puhdistumisen, uudistumisen ja uudestisyntymisen aikaa. Iholla tämä voi näkyä tyypillisesti epäpuhtauksina. Iho-ongelmat puhkeavat usein juuri keväällä. Tuulinen sää ja edelleen jatkuva kuiva ilma on haaste kaikille ihotyypeille ja kun tähän lisätään loppukevään katupöly, iho on usein todella koetuksella, Martina sanoo.

Kevät onkin hänen mukaansa aikaa, jolloin ihonhoidossa panostetaan syväpuhdistamiseen, runsaaseen kosteuttamiseen sekä ihon suojaamiseen tuulelta ja voimakkaalta kevätauringolta

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: