Makkiassa liikutaan naurun ja intuition voimalla

– Flow on tällainen joogan, mobilityn ja Jorma Uotisen yhdistelmä, Makkia Studion Maria Härmä sanoo, ja kääntyy dramaattiseen tanssijaposeeraukseen.

Astuessaan Vilhonkadulla sijaitsevaan Makkian liikuntasaliin saa ensimmäisenä ylittää koira-aidan. Koira nimeltään Melli katselee ikkunasta ulos samalla kun Game of Thronesin tunnusmusiikki liikuttaa makkialaisia.

Nivelet saavat liikettä ja varpaat suhisevat lattiaa ja jumppamattoa vasten. Tunnilla kuuluu naurua ja hihitystä.

Maria ja Hanssi Härmä ohjaavat liikuntatunteja ja liikkuvat itsekin lähes joka arki-ilta yhdessä makkialaisten kanssa.

– Tämä on minun tapani rentoutua, yhdessä näiden ihmisten kanssa, Maria Härmä sanoo ja hänen äänestään kuulee, että hän puhuu sydämestään.

Marialle on tärkeää, että ryhmien koko on pieni, jotta liikkuminen säilyttäisi välittömyytensä.

– Haluan, että ihmisillä on täällä hyvä olla, siksi tämä on myös hajusteeton liikuntastudio, jotta kenellekään ei tulisi allergista reaktiota tuoksuista, Härmä kertoo.

Heidi ja Teemu Nieminen käyttävät vapaan hetken tekemällä pariakrobatiaa.

– Pariakro alkaa siitä, että lennetään jalkojen päällä, Hanssi Härmä kertoo.

Viiden vuoden harrastamisen jälkeen Heidi Nieminen tanssii ilmassa Teemu Niemisen jalkojen varassa kevyesti kuin perhonen.

Heidi ja Teemu Nieminen ovat harrastaneet pariakrobatiaa jo viisi vuotta. Heidät voi nähdä elokuun lopulla Taiteiden Yässä.

– Tulimme ensimmäiselle Marian järjestämälle pariakrotunnille, ja siitä saakka olemme tehneet tätä, Heidi kertoo.

Paria viehättää lajissa jännitys ja haaste.

– Tässä on alku, mutta ei loppua, Teemu sanoo ja Heidi jatkaa:

– Siinä voi keksiä liikeitä itse, mutta voi katsoa ideoita myös netistä.

Parisuhteelle Teemu ja Heidi kertovat pariakrobatian harrastamisen tekevän hurjan hyvää, sillä sitä harrastaessaan ei voi miettiä mitään muuta. On pakko keskittyä siihen, mitä tekee.

Makkia Studiossa liikutaan aina ilo edellä.

– Kun ohjaan tuntia, katson aina, että liikkeet ovat liikkujalle sopivia. Jos liike ei sovi, saat uuden liikkeen. Tuntien liikkeet syntyvät täällä, Maria Härmä sanoo ja näyttää päälakeaan.

Flow-tunnille osallistunut Natalia Kaski kertoo, että Maria perustelee aina hyvin sen, miksi jokin liike tehdään, niin kuin tehdään.

– Hän kertoo, mihin liike vaikuttaa ja se palkitsee. Se saa myös kiinnostumaan enemmän liikkumisesta, Natalia kertoo pikkuinen Uuno-koira sylissään.

Maria Härmän ajattelutavan mukaan arkeen tarvitaan iloa, kunnioitusta ja yhdessäoloa.

– Ohjaan filosofiani mukaan monipuolisesti liikkeitä, joita on hyvä tehdä. En käske ketään liikkumaan, mutta kehotan. Kokeile hypätä näin.

Maria antaa haastattelua samalla, kun ohjaa ryhmälleen sammakkohyppelyliikettä.

– Reverse-sammakko, hihkaisee joku ja saa jälleen porukan nauramaan.

Maria haluaa tarjota aikuisille liikuntaa, jossa tulee spontaaneja nauruja.

Helena Harjunpää rapsuttaa bichon frisé Viiviä.

– Olen käynyt Makkiassa vuodesta 2017 asti. Aloitin Marian selkäkoulusta ja seurasin häntä Helsingintielle studion silloin muuttaessa.

Harjunpään matka Makkiassa on alkanut selkäkivuista, jotka veivät häneltä kyvyn kävellä tai ajaa autoa.

– Kävin joka päivä useammalla Marian tunnilla. Tämä on minun kropalleni sopivaa liikuntaa, nyt pystyn jopa golfaamaan. Minä haluan jäseniä voitelevaa liikuntaa.

Liikuntatunnin vaihtumisen huomaa lähinnä musiikin muuttumisesta. Iloinen hihitys jatkuu, kun tunnille osallistujat haastavat toisiaan pareittain.

Maria opastaa, että Natural movement on luonnollisen liikkeen ja voimaharjoitteen yhdistelmätunti.

– Aloittelijalle suosittelisin Mobility-tuntia. Se on hidastempoinen, ja liikkuminen tapahtuu kuunnellen kehoa, hermojärjestelmää ja fascioita. Se on paljon lempeämpi tunti, vaikka sielläkin kyllä nauretaan ja itketään, jos siltä tuntuu.

Tunteita Makkiassa ei tarvitsekaan peitellä.

– Tämä on monelle ihmiselle kuin toinen koti. Täällä ei tarvitse välttämättä edes liikkua, vaan joskus voi vain tulla ja juoda teetä. Sitten täältä voi lähteä iloisena kotiin.

Makkia Studion iloinen ja lämminhenkinen ilmapiiri ympäröi satunnaisenkin vierailijan ja saa aikaan hyvää mieltä.

– Ilmapiiri syntyy asiakkaista. Tämä porukka on hitsautunut yhteen. Uskon, että universumi tuo tänne ne ihmiset, joiden tänne kuuluukin tulla, Maria sanoo ja toivottaa uudetkin pienryhmäliikkujat tervetulleiksi.

Jonna Hellberg-Pitkänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: