Marialle löytyi varamummo MLL:n lastenhoitotoiminnan kautta

Laura ja Maria Masih sekä hoitaja Arja Iivonen leikkipuistossa pitkän tauon jälkeen.

Työn perässä Kangasalta Saloon vuonna 2012 muuttanut Laura Masih löysi lapsenhoitoon apua MLL:n kautta. Nelivuotias Maria-tytär on päivisin perhepäivähoidossa, mutta hoitajalle on tarvetta muutenkin. Sukulaisten asuessa kauempana yksinhuoltaja Lauralta puuttuvat omat tukiverkot.
-Omat sukulaiset ja perheenjäsenet asuvat kaukana eri paikkakunnilla. Otin aikoinaan yhteyttä Salon MLL:n koordinaattoriin, koska tarvitsin apua lapsenhoidossa, lähipiiristä ei löytynyt hoitajaa Marialle. Minun piti päästä hoitamaan omia asioita, joten hoitaja oli välttämätön. Hoitosuhde on kestänyt jo kolme vuotta ja olemme onnekkaita, kun olemme saaneet pitää saman hoitajan koko ajan. Marialla on anafylaktinen allergia, hoitaja Arja tietää tilanteen ja osaa toimia sen mukaan, jos jotain tapahtuisi.
-Hoitaja on ollut meille korvaamaton apu. En pääsisi muuten käymään missään ja oman jaksamisenkin kannalta hoitotoiminta on tärkeää. Kun helmikuussa tuli tieto, että toiminta loppuisi maaliskuun jälkeen, se oli yllätys.

MLL:n lastenhoitotoiminnan jatkuminen oli vaakalaudalla Salossa, kun kaupunki pienensi toiminnan avustussummaa. Tämän vuoden toiminta pelastui kuitenkin yksityisen henkilön lahjoituksen turvin.
-Toiminta on tärkeää monelle lapsiperheelle ja toimii myös ennaltaehkäisevänä apuna monessa lapsiperheessä. Minusta on äärimmäisen tärkeää, että toiminta jatkuisi myös tulevaisuudessa, se tukee vanhempien jaksamista arjessa. Salon seudulle on tullut paljon ihmisiä muualta Suomesta ja heiltä puuttuvat tukiverkot, jo tästä syystä toiminnan jatkuminen on tärkeää.

Kuka tahansa vanhempi voi rekisteröityä MLL:n sivuille työnantajaksi. Tämä merkitsee, että vanhemmilla on myös työnantajan velvollisuudet paperitöineen.
-Kun Arja alkoi käydä meillä, tulostin MLL:n sivuilta tietopaketin työnantajan tehtävistä. Se on selkeä ja helppokäyttöinen. Työnantaja maksaa lastenhoitajalle palkan (9e/h) ja kirjoittaa joka käynnistä kuitin. Palkassa huomioidaan myös työttömyysvakuutusmaksu ja isommissa summissa työeläkevakuutusmaksu. Maksetut palkat ilmoitetaan tulorekisteriin. 

Arja Iivonen kävi MLL:n lastenhoitokurssin nelisen vuotta sitten eläkkeelle jäätyään. Hänelle tuli tunne, että voisi tehdä jotain vapaaehtoistyötä. Kurssin suoritettuaan hän on toiminut lastenhoitajana tarvittaessa.
-Saan hyvää mieltä palkaksi toiminnasta sekä pientä korvausta. Tämä on mielekästä ja hyödyllistä tekemistä. Minulla on ollut koko tämän ajan vain yksi perhe, jossa käyn. Lastenhoitotoiminnan lisäksi toimin myös yhdelle koululaiselle tulihenkilönä, sekin MLL:n kautta. Olen kerrallaan niin monta tuntia kuin on tarvetta, yleensä parista tunnista kuuteen tuntiin.
-Ennen hoitajaksi ryhtymistä MLL tarkistaa henkilön taustat ja minun piti toimittaa sinne rikosrekisteriote.

Arja päätyi Masihin perheeseen Marian hoitajaksi, kun tämä oli alle vuoden ikäinen ja hoitosuhde on jatkunut siitä saakka. Arjasta onkin tullut varamummo nelivuotiaalle Marialle.
-Minulla on kaksi lastenlasta, jotka asuvat Espoossa. Tästä johtuen minulla on viikolla hyvin aikaa hoitaa Mariaa. Päivisin ulkoilemme Marian kanssa, käymme puistossa ja leikimme kaikenlaista. Nyt tosin on ollut taukoa lokakuusta lähtien koronan takia, tämä on ollut MLL:n suositus.

Hoitoajat ja –päivät ovat täysin sovittavissa perheen ja hoitajan kesken. Jotkut hoitajat käyvät useammassa perheessä.
-MLL:n sivuilla on kalenteri, jonne voin merkata ajat, jotka sopivat minulle ja varaus tapahtuu sitten sitä kautta. Hoitajatoiminta on monelle vanhemmalle tärkeä henkireikä, joka auttaa jaksamaan, Arja toteaa.

Tanja Virtanen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: