Salolainen Heli työskentelee diplomaattina

Kaupunki on paitsi poliittinen ja kansainvälinen metropoli, myös perheystävällinen, rauhallinen ja vehreä, Washington DC:ssä asuva Heli Hyypiä kertoo. Kuva otettu kuuluisassa National Mall -puistosta.

– Matildanjärven maisemia on aina ikävä, kaukana kotoa asuva Heli Hyypiä kuvailee.

Hyypiä vietti lapsuutensa Salossa käyden koulua muun muassa Teijolla ja Perniössä. Lukiosta valmistumisen jälkeen hän muutti Birminghamiin opiskelemaan kieliä, Eurooppa-opintoja sekä kansainvälisiä suhteita.
-Opiskeluaikoinani olin vaihdossa Espanjassa ja Italiassa, hän mainitsee.

-Kansainvälinen työ kiinnosti minua, joten hain Suomen ulkoministeriöön töihin. Diplomaattina olen komennuksella ulkomailla aina muutaman vuoden kerrallaan. Tällä hetkellä olen asunut kaksi ja puoli vuotta Washington DC:ssä Yhdysvalloissa, Hyypiä kertoo.

Ennen Yhdysvaltojen pääkaupunkiin muuttoa Hyypiä asui Belgian pääkaupungissa Brysselissä neljän vuoden ajan.
-Sieltä oli helpompaa tulla Suomeen käymään, eikä ehtinyt tulla yhtä ikävä, hän muistelee.

-Täältäkin käymme Suomessa kuitenkin aina kesäisin, ja sukulaiset ja tutut vierailevat myös täällä. Tietenkin nyt poikkeusaikoina sekin on jäänyt. Washingtonissa on kuitenkin kotoisa tunnelma, lähes suomalainen, nelihenkisen perheen äiti paljastaa.

-Kaupunki on paitsi poliittinen ja kansainvälinen metropoli, myös perheystävällinen, rauhallinen ja vehreä, hän jatkaa.

Hyypiä harrastaa juoksua, joten hyvät lenkkipolut ovat hänelle tärkeitä. Lisäksi lähistöllä on metsää, mihin on mukava mennä lasten kanssa.
-Aion juosta ultramaratonin polkujuoksuna lähipäiviä, sille on hyvät puitteet täällä, hän kiittelee.

Hyypiän työtehtäviin Suomen suurlähetystössä kuuluu ilmastopolitiikan ja vihreän talouden edistäminen.
-Nyt on tosi jännittävää aikaa elää Washington DC:ssä, sillä presidentin vaalit muuttivat paljon asioita. Sektorillani tuli suuri muutos, kun Yhdysvallat pyrkii nyt ottamaan takaisin kansainvälisen johtoroolin ilmastoasioissa. Luomme uusia yhteistyömahdollisuuksia Suomelle ja Euroopalle, hän toteaa.

-On tosi palkitsevaa edistää Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita. Tämä on erityisen tärkeää ilmastokriisin ratkaisemista varten, mikä on kiireellinen tehtävä, Hyypiä vahvistaa.

-Yhdysvallat on lisäksi tärkeä kauppakumppani Suomelle, ja suomalaisyrittäjille on uusia mahdollisuuksia avautumassa. Pandemian jälkeen on tärkeää elvyttää taloutta kestävällä tavalla ja luoda työmahdollisuuksia, hän painottaa.

Tämän komennuksen jälkeen Hyypiä todennäköisesti muuttaa itsekin takaisin Suomeen muutamaksi vuodeksi töihin.
-Minulle on tärkeää, että linkki Suomeen säilyy. Vaikka täällä on kotoisa tunnelma, suurten kaupunkien ulkopuolella on konservatiivisempi fiilis kuin Euroopassa. Washington DC on myös iso ja levittäytynyt. Suomessa on erilainen tilan tuntu, hän haikailee.

-Onneksi täältä sai esimerkiksi jouluruoat suomalaisesta ravintolasta, ja meillä on suurlähetystöllä henkilöstösauna, Hyypiä naurahtaa.

-Fazerin sinistä, ruisleipää, karjalanpiirakoita ja suomalaista mehua on ikävä. Joitain tuotteita tilaammekin tänne. Käymme myös usein Ikeassa ruokaostoksilla, sillä sieltä löytyy pohjoismaisia makuja, hän paljastaa.

-Ihmiset ovat kuitenkin täällä lähestyttävämpiä kuin Suomessa. He toivottavat heti tervetulleeksi, ja ovat kiinnostuneita Suomesta. Pidän siitä, Hyypiä hymyilee.

-En olisi kyllä osannut arvata yhdeksän vuotta sitten kun mieheni kanssa täällä vierailin, että tästä tulisi jonain päivänä kotini, hän lopettaa.

Laura Barry

Hyypiä harrastaa juoksua, joten hyvät lenkkipolut ovat hänelle tärkeitä. Lisäksi lähistöllä on metsää, mihin on mukava mennä lasten kanssa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: