Märynummi on Varsinais-Suomen vuoden kylä – Kemiönsaarelle kunniamaininta

Maakunnallinen kylätoiminnan kattojärjestö Varsinais-Suomen Kylät ry on valinnut Märynummen vuoden 2018 kyläksi. Tiukan kilvan kakkoseksi tullut Kemiönsaaren Västanfjärd saa kunniamaininnan. Lisäksi Pöytyän Auvaisten kylälle päätettiin antaa erityinen kannustuspalkinto.
Vuoden 2018 kylää valittiin leikkimielisellä teemalla ”Soiva kylä”, jolla etsittiin kyliltä luovia vastauksia oman kylätoiminnan kuvaamiseksi. Olennaisia kriteerejä olivat etenkin kylän toimintakulttuuri ja kylän imago, yhteisöllisyys ja tulevaisuudensuunnitelmat.

Märynummella on panostettu lähiliikuntapaikkoihin, joista uusimpana esimerkkinä täyspitkä frisbeegolf-rata.

Märynummi ilmoitti jo hakemuksensa otsikossa olevansa soiva peli. Reilun tuhannen asukkaan kylä onkin mainio yhdistelmä uutta ja vanhaa kyläkulttuuria. Kyläympäristöstä löytyy sulassa sovussa perinnemaisemaa ja tuulivoimaloita, sairaala- ja kasarmihistoriaa, monikulttuurisuutta ja vaikkapa koko kylän yhteen kokoavat mäkiautokisat.
Kylällä on panostettu lähiliikuntapaikkoihin, joista uusimpana täyspitkä frisbeegolf-rata, ja puolustettu lähipalveluja. Mielenkiintoinen avaus on myös kylälle vpk-vetoisesti tehtävä kyläturvallisuussuunnitelma. Kylältä löytyykin monia aktiivisia yhdistyksiä ja yrittäjiä, joiden yhteistyön tuloksena kylä näkyy, kuuluu ja soi kauas. Kylän tiedotus toimii monien kanavien kautta, yhtenä niistä mainio kylätiedote Ei hullumpi lehti.

Märynummen kylä juhlii saavutustaan Märy-päivillä 25. elokuuta.
– Märynummella on otettu Varsinais-Suomen vuoden kylä – titteli riemastuneena ja kiitollisena vastaan. Kylästä on helppo olla ylpeä ja esitellä sen ainutlaatuisuutta vieraille, Märynummen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Laura Leivo kertoo.

Vuoden kylä –kilpailun kakkostilan ja kunniamaininnan saa Västanfjärdin kylä Kemiönsaarelta. Västanfjärd ja sen noin 700 asukasta mielsivät itsensä kyläksi oikeastaan vasta 2009 kuntaliitoksen jälkeen ja kyläyhdistys perustettiin vuonna 2011. Alueella on toki pitkä perinne erilaisten yhdistysten yhteistyöllä ja yhteisöllisyydellä. Meri, saaristo ja luonto ja talkoointo ovat kylän keskeiset voimavarat, joita on hyödynnetty monin tavoin, erityisesti kulttuurin keinoin. On kulttuuripolkuja, kirjaprojektia, Kalkholmenin lava ja näyttämö, lukuisia tapahtumia ja uusimpana hiljaisuusturismin kehittely. Kylän oma tiedotuskanava on Västanfjärd Bulletin.
Varsinais-Suomen Kylät ry päätti jakaa vielä erityisen kannustuspalkinnon Pöytyän Auvaisten kylälle. Noin 200 asukkaan kylän sydän on koulu ja sen ympäristö, jotka ovat vuosien varrella inspiroineet kyläläisiä monenlaiseen toimintaan ja hankkeisiin. Pääosa toiminnasta ja tapahtumista on liittynyt liikuntaan, mutta onpa koululla järjestetty muun muassa koulun oma rockfestivaali. Koulutoiminta on kuitenkin päättymässä Auvaisissa ja vuoden kylä –raati haluaakin kannustaa kyläläisiä kehittämään tästä huolimatta kouluympäristön lähiliikuntamahdollisuuksia yhteistyössä Pöytyän kunnan kanssa.

Valinnat teki Varsinais-Suomen Kylät ry:n kokoama raati, jossa Varsinais-Suomen Kylät ry:tä edustivat kyläasiamies Tauno Linkoranta ja kyläaktivaattori Joonatan Stenwall sekä puheenjohtaja Sami Tantarimäki.
Mukana olivat myös Varsinais-Suomen liitosta saaristo- ja maaseutuasiamies Sami Heinonen, maaseutuyrittäjä Hannele Ruponen, Varsinais-Suomen maaseutuohjelman tiedottaja Anssi Ketonen sekä Eero Kaskela Osuuspankin edustajana. Viime vuoden kylästä Virttaalta raatiin osallistuivat Mira Välimäki ja Tuomas Heilala.

Märynummen kyläympäristöstä löytyy sulassa sovussa perinnemaisemaa ja tuulivoimaloita, sairaala- ja kasarmihistoriaa, monikulttuurisuutta ja vaikkapa koko kylän yhteen kokoavat mäkiautokisat.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: