Myllytyry on koko kylän kesäolohuone

Tapio Ilola (etualalla) osallistui haravointitalkoisiin. Mukana myös Reijo Niemi (oik.), Markku Toivonen ja Esa Rousku.

Hajalan kyläyhdistyksen järjestämä talkoopäivä Myllytyryn uimarannassa houkutteli paikalle reippaan talkooporukan. Yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Heinonen siivosi Satu Almin kanssa metsälammen rannassa sijaitsevan saunarakennuksen sisätiloja ja toivoi vielä innokasta ikkunanpesijää saapumaan paikalle.

– Talkoot on pidetty perinteisesti helatorstaina ja mukana on ollut vaihtelevasti porukkaa. Täällä on paljon kaikenlaista hommaa, missä tarvitaan myös miehiä. Heitä on nyt paikalla useampi ja se on hyvä. Saunarakennuksen katto puhdistetaan, ja piha-alueet ja vessat siivotaan. Uimaranta on ympäri vuoden käytössä. Kyläyhdistys on palkannut kaksi nuorta hoitamaan keskiviikkoisin kyläsaunan lämmityksen ja he myös siivoavat. Kesäaikana mökin päädyssä oleva kioski on myös avoinna, Heinonen kertoi.

Heinonen kertoo sukujuuriensa olevan syvällä Hajalassa. Myllytyryä hän kehuu kauniiksi paikaksi, jonka ylläpitämiseen hän toivoo panostettavan.

– Saimme Salon kaupungilta osallistuvan budjetoinnin kautta rahoitusta Myllytyryä varten. Aiomme puhdistaa lampea ison kaivurin avulla loppuvuodesta tai talven aikana. Jos pohjamutien poistamisen jälkeen rahaa on vielä jäljellä, haluaisimme hankkia lapsille liukumäen. Suurena toiveena olisi narulossi, jolla lautan voisi vetää lammen toiselle puolelle. Toinen suuri toive olisi saada päivitettyä tätä saunarakennusta, joka on rakennettu 50-luvulla. Yhdessä tekeminen on parasta ja minulla riittää ainakin ideoita. Myllytyry on koko kylän kesäolohuone, Heinonen sanoi.

Myllytyryn rannan läheisyyteen on kiinnitettynä muistolaatta, jossa tuodaan esiin alueen edesmenneen omistajan Kustaa Aarnion (1894-1973) toive. Perikunnan laatimassa muistolaatassa lampi toivotaan säilytettävän kyläläisten virkistyskäytössä. Lampi on syvimmästä kohtaa noin parin metrin syvyinen. Rauhallinen sijainti ja hyvät hiekkarannat houkuttelevat kesällä väkeä runsain mitoin.

– Joku oli laskenut, että Myllytyryn parkkipaikalla kävi päivän aikana sata autoa. Ihmisiä tulee muualtakin, kuin Hajalasta. Täällä käy uimareita Paimiosta, Halikosta ja Salosta. MLL:n järjestämät uimakoulut pidetään heinäkuun kahtena viimeisenä viikkona. Talvisin täällä käy myös kylmäuimareita, Heinonen sanoi.

Saunatuvan lattioita imuroimassa ollut Alm kertoi uimarannan tulleen tutuksi lasten ollessa pieniä.

– Olen asunut Hajalassa vuodesta 1981 lähtien. Nyt olen käynyt lastenlasten kanssa täällä uimassa. Haaveenani olisi aloittaa säännölliset aamu-uinnit, Alm sanoi.

Isot kasat lehtiä ja männynneulasia muiden talkoolaisten kanssa haravoinut Tapio Ilola totesi olevansa melko tuore asukas paikkakunnalla.

– Muutimme Hajalaan viime kesänä. Käytämme Myllytyryn palveluja usein, käymme uimassa ja saunomassa. 11-vuotias poikamme on käynyt uimakoulussa ja 4-vuotias tyttäremme on tulossa tänä kesänä uimakouluun. Tulin talkoisiin, kun minua pyydettiin mukaan. Yhdessä tekeminen helpottaa töiden tekemistä, Ilola kertoi.

Talkoiden päätteeksi talkooryhmäläiset söivät grillimakkaroita ja perunasalaattia. Lastensa kanssa talkoisiin saapunut Esa Rousku sanoi haluavansa olla talkoissa mukana aina, kun se vain on mahdollista.

– Olemme asuneet Hajalassa kymmenen vuotta perheen kanssa. Ostimme tontin ja rakensimme omakotitalon. Vaimoni on Hajalasta kotoisin ja meillä on kaksi lasta, tytär ja poika. Lapset ovat käyneet uimakoulussa joka vuosi, Rousku sanoi.

Rousku on ollut ahkerasti mukana myös valmistumassa olevan frisbeegolfradan talkoissa.

– Se on aivan uusi asia Hajalassa. Aloitimme projektin viime syksynä ja tänä keväänä päätimme talkoopäivät ja hankimme tarvikkeet. Frisbeegolfrata sijoittuu Hajalan urheilukentälle ja lähimetsään. Olemme parhaillaan tekemässä radalle heittopaikkoja, Rousku kertoi.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: