Pääkaupunkiseudun vilinästä yrittäjäksi Salon maaseudulle

Vastikään salolaistunut, Helsingistä kotoisin oleva Marika Meri esittelee graafisen suunnittelun tuotoksiaan. Pehmeät, suloiset eläinhahmot ja luontoaiheet toistuvat niin printeissä kuin kangastuotteissa ja tarroissa.

Ikioman luovan alan yrityksen vastikään perustanut graafikko Marika Meri ei kadu muuttoaan Helsingin Vuosaaresta salolaisen maalaisidyllin tyyssijaan Pertteliin. Muutos on suuri, eikä yksinomaan asumisen erilaisuuden puolesta.  

Tänä kesänä omakotitalon miehensä kanssa hankkinut Marika asuu perinteikkäässä miljöössä peltojen, niittyjen ja metsien ympäröimänä pariskunnan Väinö-koiran kanssa. Uuteen kotiin mahtuu paitsi kaupungin ahtaissa oloissa kaivattu elämä ja harrastukset, myös Visual Meri -nimeä kantavan yrityksen toimisto.  

– Tarinani kokoaikaisena yrittäjänä on niin uusi, että kyse on vasta viikoista. Olen kuitenkin tehnyt graafisen alan töitä jo pitempään: sivutoimisena yrittäjänä olen työskennellyt vuodesta 2019 varsinaisen leipätyöni ohella. Se oli kuitenkin raskasta, vapaa-aikaa ei käytännössä ollut. Arkena olin toimistolla päätyöni parissa pörssiyrityksessä, illat ja viikonloput tein kuvituksia ja muita graafisen suunnittelun töitä asiakkailleni. 

Kuva-artesaanin tutkinnon opiskellut Marika onkin haaveillut luovan alan päätoimisesta freelance-yrittäjyydestä jo pitkään. Aikoinaan lopputyöksi suunnitellusta lasten kuvatehtäväkirja-projektista tuli paljon kehuja, ja vaikka etenkin piirtäminen on ollut hänelle rakas harrastus jo hyvin nuoresta lähtien, polku vei Marikan siitä huolimatta usean vuoden ajaksi muihin työtehtäviin. 

– Noin seitsemään vuoteen en piirtänyt lähestulkoon mitään. Palo tehdä luovaa työtä ei kuitenkaan kadonnut koskaan, se kyti jossakin taustalla. Sosiaalinen media näin nykyaikana mahdollistaa monia sellaisia asioita, mitä ei vielä kymmenisen vuotta ollut, se isolta osaltaan antoi minulle pontta lähteä päätoimisen yrittäjyyden tielle. 

– Olen nyttemmin toteuttanut muutamia hyväntekeväisyysprojekteja, hyvän mielen tarroja, pinssejä ja avaimenperiä, postikortteja ja kangaskasseja itse suunnittelemillani kuosein ja kuvituksin. Tein esimerkiksi Australian metsäpalojen ja Lapin rekikoirayrittäjien hyväksi myyntiä, jonka tulot menivät kyseisille tahoille lyhentämättöminä. 

Värikkäät, suloiset hahmot ja pehmeät linjat ovat Merin tyylille ominaisia. 

– Haluan luoda kaunista kuvitusta, josta tulee hyvä mieli. Synkkä taide ei ole minun juttuni. Tavoitteeni on myös tehdä piirroksia, jotka olisivat mahdollisimman helposti saavutettavia ja välittömiä. Inspiraatiota saan etenkin satujen maailmasta. Ja Tove Jansson on tietysti eräitä esikuviani, hänen tyylinsä innoittaa yhä uudelleen. 

Varsinkin tarrojen osalta Visual Merin valikoima on laaja: valittavana on klassista pintaa ja hologrammin hohtoa, glitterin kimalletta. Avaimenperissä ja kangastuotteissa puolestaan toistuu varpuja, metsämarjoja ja sieniä harmonisena mutta iloisen leikkisänä sekamelskana. 

– Olen ehtinyt myymään tuotteitani muutamassa eri tapahtumassa. Tärkeänä tavoitteenani on päästä mukaan mahdollisimman moneen juuri täällä uudella kotiseudulla ja samalla tutustua paikallisiin. Nautin uusien ihmisten tapaamisesta. Olen muutoinkin viihtynyt Salossa kovasti, asumisen käytännönjärjestelyt ovat sujuneet täällä mallikkaasti. Paikalliset yrittäjät tuntuvat selvästi hallitsevan hommansa: kun on tarvittu vaikkapa peräkärryä, se on saatu hetkessä. Ei ole tarvittu yhteydenottoja toiselle tai kolmannelle taholle. Ei Helsingissä tällaista ollut!, Marika nauraa. 

– Minut ja mieheni on muutenkin otettu täällä niin hyvin vastaan. Väki tuntuu olevan ilahtunut siitä, että olemme löytäneet tiemme pääkaupunkiseudulta tänne. Oikeastaan juuri sitä yhteisöllisyyttä olen kaivannut, minkä Perttelissä koimme jo muuttoa seuraavina päivinä. Sitä, että oppii tuntemaan naapurinsa, ja jos tarvitsee vaikkapa apua, tietää kehen ottaa yhteyttä. 

Nuoren yrityksen alku on polkaistu käyntiin starttirahan tarjoamalla avustuksella. Tavoitteita löytyy silti jo runsaasti. 

– Toivon, että tästä tulee uuden alun lisäksi uusi, vakiintunut elämäntapa minulle. En ehkä tienaa enää yhtä paljon kuin aikaisemmin, mutta olen onnellisempi. Asiat tuntuvat loksahtaneen paikoilleen. Aika näyttää, miten yritys kehittyy, mutta olen innoissani ja valmiina sopeutumaan osaksi salonseutulaista yhteisöä. Haluaisin ehdottomasti tehdä lisää tapahtumamyyntiä ja kierrellä siellä täällä, sekä olla mukana hyväntekeväisyydessä jatkossakin, Marika pohtii luottavaisin mielin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: