Puhti tuo iloa koulupäivään

Puhti nauttii Noeem Mukadamin, Niklas Heinon ja Mikael Kalintivin rapsutuksista.

Martina Vara

Kun biologian ja maantiedon opettaja Rita Keskitalo lähtee töihin, hyppää auton kyytiin mukaan myös labradorinnoutajauros Puhti. Kouluun se haluaa ottaa mukaansa myös jonkun omista pehmoleluistaan. Puhti on neljävuotias koulukoira, joka tekee emäntänsä kanssa töitä yhdessä. Työpaikkoina ovat tällä hetkellä Perniön Yhteiskoulu ja lukio sekä Hermannin koulu.
-Idea koulukoirasta syntyi jo kuusi vuotta sitten Salon Moision ja Armfeltin koulun koulukoirakokemuksista, Rita Keskitalo kertoo.

-Perniön Yhteiskoulun rehtori ja oppilaiden kotijoukot olivat avoimia koulukoirakokeilulle, joten otin silloisen 8-vuotiaan labradorinnoutajan Veeran mukaan oppitunneilleni. Veera ehti olla koulukoirana noin vuoden, kunnes sairastui äkillisesti pahanlaatuiseen kasvaimeen. Puhti oli juuri saapunut uutena tulokkaana perheeseemme, joten se tavallaan peri Veeran kouluhommat.

Puhti on nimensä veroinen. Se on utelias, herkkä, iloinen, kiltti, toiminnanhaluinen ja aktiivinen eli puhdikas. Koulukoiran työhön tutustumisen se aloitti jo kolmen kuukauden iässä Perniön Yhteiskoulussa erään toukokuun viimeisinä päivinä.
-Työpäivät olivat sille yhtä juhlaa; täynnä herkkuja, rapsutuksia, silityksiä ja pitkiä unia. Toki pienen työharjoittelijan puhdikkuus saattoi loppua ihan missä kohtaa vain kun uni yllätti vaikka keskellä isoa luokkahuonetta tai oppilaiden reppujen takana, Rita muistelee.

Oppitunneilla Puhti on rauhallinen ja kiertää oppilaiden rapsuteltavana. Rita on huomannut eron luokassa kun Puhti on mukana.
-Se vähentää pahaa mieltä ja stressiä. Kehittää tunne- ja vuorovaikutustaidoissa ja rentouttaa. Jo luokkaan saapuminen tapahtuu rauhallisemmin ja vähemmän äänekkäästi. Opiskeltavia sisältöjä on monesti helpompi käsitellä kun Puhti itsessään on kuin ilmiö tai monialainen oppimiskokonaisuus. Sen avulla voi käsitellä hyvin monia biologiaan liittyviä asioita. On toki hetkiä, jolloin se saattaa järjestää pieniä kevennyksiä oppitunneilla.

Hauskoja hetkiä syntyy kun Puhti pyörii Fatboy-pedissään nautinnollisesti ja äänekkäästi haukotellen tai sitten kuorsaten. Puhti saa ehkä horrokseen vaipuneet oppilaat nauramaan ja oppitunti saa näin uutta energiaa. Joskus Puhti saattaa kuin huomaamatta napata pöydiltä pyyhekumeja ja pitää niitä poskissaan kuin hamsteri. Ja kun nokosia on otettu, saattaa iloinen juttelu Puhdille nostattaa hepulikohtauksen.
-Hepulissa Puhti juoksee ympyrää keränä ja silloin kannattaa pysyä pois tieltä. Viime vuoden Halloween-diskossa tuli diskohepuli ja Puhti juoksi musta viitta päällään pitkin diskon lattiaa, nauraa Rita.

Sen lisäksi että Puhti tuo päivittäin iloa ja piristystä luokkaan, se rohkaisee myös hiljaisempia oppilaita avautumaan ja ottamaan osaa keskusteluun. Usein keskusteluyhteys oppilaan kanssa saadaan luotua kun oppilas kertoo joko välitunnilla tai oppitunnin jälkeen omasta koirastaan tai lemmikistään.

Oppilaiden lisäksi koulukoiran positiivinen vaikutus yltää myös opettajakollegoihin. Melkein aina Puhti haluaa lähteä kouluun mukaan töihin, mutta niinä aamuina kun Puhti on väsynyt ja päättää jäädä sänkyyn lataamaan akkuja, sen perään jo kysellään.
–Kyllähän Puhti tuo iloa myös opettajille. Perniön Yhteiskoulun opehuoneeseen se saapuu kuin kotiinsa. Sitä tervehditään iloisesti ja nauraen. Se juoksee kaikki opet läpi ja tarkistaa onko jollakin herkkuja. Sen jälkeen se suuntaa opehuoneen herkkukaapin eteen, jossa on otettu huomioon myös Puhti. Kaapissa on rehtorin hankkimia kinkkukeksejä. Hermannin koulun opehuoneessa Puhti ei ole vielä vieraillut, koska työpäiviä siellä on vasta muutamia takana, Rita kertoo.

Hermannin koulussa myös Puhdilla on oma kollega sillä koulussa käy myös toinen koulukoira, labranorinnoutajanarttu Mimmi. Jos työpäivät osuvat vielä samoille päiville on näiden hännän heiluttajien työpäivä täydellinen.

Puhtia voi seurata Instagramissa #puhtithelabrador.

Puhti ottaa rennosti välitunnilla emäntänsä Rita Keskitalon kanssa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: