Rajala Ranchilla voi vierailla kokemassa hyvää mieltä ja tunnelmaa

Niko Rajala ja Tiia Kaivola ovat eläinrakkaita ihmisiä.

Somerolla Hirsjärven kylässä on ihastuttava kotieläinpiha Rajala Ranch.

Leirintäalue Hovimäki, Baddingin kioski ja Seeterin kartano jäävät juuri taakse, kun kyltit Helsingintien ja Ihamäentien risteyksestä alkaen opastavat tulijan kotieläinpihaan saakka.

Vastassa on iloinen hännänheiluttaja Steffe. Ensin vähän nuuskitaan ja sitten pääsee peremmälle.

Hyväntuulinen isäntäväki esittelee eläimet ja kertoo taustaa toiminnalle. Isäntä Niko Rajala on kotoisin tältä tilalta, jossa aikoinaan pidettiin kanoja. Emäntä Tiia Kaivola liittyi seuraan 12 vuotta sitten.

– Alussa meillä oli kolme koiraa ja kaksi kissaa. Sitten tuli kanoja.

Myöhemmin perhe kasvoi kolmella tyttärellä. 10-vuotias Martta, 8-vuotias Meeri ja 5-vuotias Miisa rakastavat eläimiä ja osaavat hoitaa sekä käsitellä niitä hienosti.

Muutama vuosi sitten perheenäiti halusi hankkia kaneja ja siitä sitten viimeisen kahden vuoden aikana kotieläinpiha on laajentunut nykyiseen muotoonsa. Tällä hetkellä eläimiä on paljon ja niillä on lokoisat oltavat. Eläimiä on saatu osittain myös lahjoituksena.

– Kesällä kiersimme kotieläinpihoja saadaksemme vinkkejä toiminnalle. Pian eräs toimintansa lopettanut kotieläinpiha otti meihin yhteyttä ja me saimme lisää eläimiä, Tiia kertoo.

Tärkeintä isäntäparille on eläinten hyvinvointi.

– Jotta toimintaa on mahdollista pyörittää ja laajentaa, tarvitsemme kävijöitä. Mikäli aukioloaikamme eivät sovi niin meihin voi olla rohkeasti yhteydessä.

Tärkeää on sopia aikataulusta etukäteen, jotta myös kodin yksityisyys säilyy.

Tiia kertoo, että eläinten kanssa touhutessa kaikki muu unohtuu. Askelia tulee mittariin iltasella noin 14 000. Isäntäväki käy päivätöissä, joten eläimet hoidetaan ennen ja jälkeen palkkatöiden.

– Päivitämme säännöllisesti ranchin somea, julkaisuja pyritään tekemään viikoittain. Rajala Ranchin tavoittaa niin Facebookista, Instragramista kuin TikTokistakin.

Tilalla on ollut eläintenhoitoalan opiskelijoita tekemässä työharjoitteluita ja antamassa näyttöjä. Yhteistyötä tehdään paikallisten yrittäjien kanssa.

Rajala Ranchin eläimet elelevät tyytyväisinä omissa sopeissaan.

– Viimeksi olimme Hovimäessä Joulupolku-tapahtumassa kilipukkien kanssa. Kotieläinpihalla on myynnissä eläinten kuvista tehty vuosikalenteri. Siitä saatava tuotto käytetään eläinten ylläpitoon.

Jouluista tunnelmaa ranchilla luovat jouluvalot. Jouluvaloja on runsaasti pihapiirissä ja osa odottaa vielä laittamistaan.

– Tässä on kaikkineen 30 000 ledivaloa ja lisää aiomme hankkia, pariskunta naurahtaa.

Lähes jokainen eläin on nimetty perheen toimesta. Nimet ovat hienoja ja hauskoja.

Sain tutustua villasikoihin, Vilhoon ja Huldaan. Poroja on seitsemän ja kuulin Petteri-poron olevan kiireinen jouluaattona.

– Poroilla on laidunta kaksi hehtaaria, siellä niiden kelpaa tallustella ja nautiskella luonnon antimista. Aasit vaeltavat vapaana pihapiirissä ja koirat juoksentelevat ympärillä.

Kotieläinpihalla saa aidon kosketuksen eläimiin. Niitä ei tarvitse ihailla kaukaa. Pihalla liikkuvista eläimistä mainittakoon vielä lampaat, ankat, hevonen, poni, vuohet, riikinkukot ja kalkkunat.

Joulukuun ehtoot to-su klo 17–20. Eläinten ruokinta alkaa n. klo 17.30.

Elina Lisinen-Juntunen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: