Salo Irish Festival luotsaa irlantilaishenkistä loppuviikkoa

Turku-Vaasa -akselilta kumpuava Loretta Problem saattaa Salo Irish Festivalin katsojat irkkupunkin äärelle.

Torstaista lauantaihin kannat kopisevat ympäri kaupungin keskustaa, kun yhdeksättä kertaa järjestettävä Salo Irish Festival juhlistaa irlantilaisen ja kelttiläisen musiikin tahteja. Vuodesta 2016 saakka järjestetty festivaali kestitsee kaikkia kelttiläisen kulttuurin ystäviä niin Musinessa, Halikon lukiolla kuin Ollikkalan päiväkodissa.

Tapahtuman järjestää yhdistys nimeltä Salo Irish ry yhteistyössä ravintola Musinen kanssa.
-Olemme vuosien mittaan saaneet huomata, että Suomessa on yllättävän paljon kelttiläisen musiikin ystäviä. Salon festareille on riittänyt niin esiintyjiä kuin yleisöäkin, ja tänä vuonna haluamme tarjota salonseutulaisille sekä perinteisempää folk-tyylistä musiikkia Irlannista että uudempaa punk-vaikutteista menoa, Salo Irish ry:n tiedotteessa kuvaillaan.

Festariin kuuluu yhteensä kuusi eri tilaisuutta.

Niistä ensimmäinen pidetään torstaina, jolloin Halikon lukiolla koululaiskonsertissa esiintyy The Green Hope. Perjantaina festivaalit saadaan Ollikkalan päiväkotiin, mihin niin ikään The Green Hope vie irlantilaiset terveisensä. Samana päivänä Musinessa polkaistaan käyntiin perjantai-illan etkot kello 20 alkaen, jossa musiikista huolehtii Akaalta kotoisin oleva yhtye Seonaidh.

Lauantaina festaripäivä alkaa jälleen Musinessa, tällä kertaa irkku-brunssin ja elävän musiikin parissa, kun yleisöä viihdyttävät Arto Pasio ja Seonaidh. Päivä jatkuu Salon pääkirjastossa kello 13, jolloin Helsinki Harps Folk Group, noin kymmenhenkinen perinteisen folk-musiikin kokoonpano, esiintyy. Lauantain festaripäivä huipentuu pääkonserttiin, jossa palataan takaisin ravintola Musineen ja jossa Helsinki Harps Folk Group aloittaa uudelleen kello 18. Toinen illan esiintyjistä saadaan lavalle heidän jälkeensä ja ravintolassa kuullaan turkulais-vaasalaista yhtyettä Loretta Problemia. Illan päättävät jamit, joka on kaikille innokkaille avoin.
-Irlantilaisiin musiikki-iltoihin ovat olennaisesti kuuluneet jamit. Ne ovat ohjelmassa mukana myös tänä vuonna, eli sekä etkojen että pääkonsertin jälkeen kaikki halukkaat voivat osallistua yhteiseen soittohetkeen. Ainoa maksullinen konsertti on Salo Irish Festivalien lauantainen pääkonsertti. Musinessa tarjoillaan sitä ennen tämä irkku-brunssi, joka on katettuna kello 11–13. Ruokailun aikana ravintolassa soi elävä festarimusiikki kahden eri esiintyjän tarjoamana.

Vuonna 2012 perustettu Seonaidh kuvailee biisikauttauksensa ulottuvan irlantilaisen musiikin tunnetuimmista klassikkokappaleista vähän tuntemattomampiin sekä ripaukseen western-henkistä menoa. Yhtye on tuttu salolaiselle yleisölle jo muutamalta aikaisemmalta Salo Irish Festival-vuodelta.

Pääkonsertissa kuultava Loretta Problem on vauhdikasta irlantilaista punkkia soittava bändi, jonka esikuviin kuuluvat muun muassa Flogging Molly ja Pogues. Helsinki Harps Folk Groupin osaamista taas on perinteinen irlantilainen kansanmusiikki, mutta jonka sovituksissa kuuluu paikallisen tradition lisäksi myös suomalaisen kansanmusiikin vaikutusta.

Salo Irish Festival sijoittuu sulavasti ajankohtaan juuri ennen Pyhän Patrickin päivää, joka on irlantilaisille suuri kevään juhla. Ja kevään iloista mieltä ylistetään myös Salon omilla irkkumeiningeillä. Tarkka festariohjelmisto aikatauluineen löytyy Salo Irish Festivalien Facebook-sivuilta.

Salonjokilaakso

Helsinki Harps Folk Group soittaa lauantaina Salon pääkirjastossa ja illalla Ravintola Musinessa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: