Salon Seudun Maanpuolustusnaisten toiminta herännyt uuteen nousuun

Salon Seudun Maanpuolustusnaisten jäsenmäärä on kasvusuunnassa. Sofia Nuutinen (vas.) ja Saana Saarinen sekä puheenjohtaja Pirjo Rajakangas ovat aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa. Saarinen liittyi yhdistykseen kolme vuotta sitten.
Salon Seudun Maanpuolustusnaisten jäsenmäärä on kasvusuunnassa. Sofia Nuutinen (vas.) ja Saana Saarinen sekä puheenjohtaja Pirjo Rajakangas ovat aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa. Saarinen liittyi yhdistykseen kolme vuotta sitten.

Pirjo Rajakangas toimii tammikuussa 75 vuotta täyttäneen Salon Seudun Maanpuolustusnaisten puheenjohtajana. Rajakangas iloitsee yhdistyksen jäsenmäärän kipuamisesta ylöspäin, sillä muutama vuosi sitten tilanne oli täysin toisenlainen.
-Vuonna 2020 oli yhdistyksen lama-aika, eikä yhdistyksessä ollut yhtään jäsentä. Toiminta oli hiipunut kokonaan ja asia suretti minua. Olen itse liittynyt yhdistykseen vuonna 1998. Halusin herättää yhdistyksen jälleen eloon ja houkuttelin muutaman ystävän mukaan, Rajakangas kertoo.

Pikkuhiljaa myös uusia jäseniä liittyi yhdistykseen. Tällä hetkellä yhdistyksessä on 82 jäsentä.
-Ikäjakauma on meillä suuri, jäseniä on 20-vuotiasta 90-vuotiaisiin.

Paikallisyhdistysten kattojärjestönä toimii Maanpuolustusnaisten Liitto ry (MNL). Sen tavoitteena on lisätä naisten maanpuolustustahtoa ja vahvistaa jäsenten henkistä ja fyysistä kuntoa. Liitto edistää turvallisuus- ja varautumistaitojen koulutusta ja kannustaa naisia kouluttautumaan arjen häiriötilanteisiin ja poikkeusolojen tehtäviin.

Liiton jäseninä on 15 piiriä ja 62 yhdistystä. Jäsenmäärä on lähes 3 500.

Inkereellä asuva Saana Saarinen liittyi Salon Seudun Maanpuolustusnaisiin kolme vuotta sitten.
-Huolestuttavat uutiset ja uhkakuvat maailmalta herättivät minut. Päätin, etten halua jäädä pohtimaan niitä itsekseni kotiin, vaan haluan toimia. Maanpuolustusnaisissa on paljon erilaista toimintaa ja tapahtumia. Jokainen voi itse hakea oman tapansa osallistua, Saarinen sanoo.

Saarisen tytär, 21-vuotias Sofia Nuutinen kiinnostui maanpuolustusnaisten toiminnasta äitinsä myötä ja päätti osallistua hänen kanssaan Arjen turvallisuus -kurssille. Kyseinen kurssi on Maanpuolustusnaisten Liiton nimikkokurssi ja osa liiton peruskoulutuskokonaisuutta.
-Koulutus oli mielenkiintoinen ja päätin sen jälkeen liittyä yhdistykseen. Olen saanut yhdistyksen kautta tietoa ja turvaa ja olen oppinut myös paljon uutta, Nuutinen kertoo.

Kuusjoella asuvan Nuutisen mieleen ovat jääneet varsinkin ensiapukoulutus ja tulipalon sammutusharjoitukset.
-Ensiapukoulutus on sellainen, jonka haluan käydä uudelleen. Olen päässyt harjoittelemaan myös ampumista radalla. Minulle tuli täysin yllätyksenä, että pärjäsin siinä niin hyvin, Nuutinen kertoo.

Pirjo Rajakangas kertoo Maanpuolustusnaisten peruskoulutukseen kuuluvan kolme koulutussuoritusta: järjestökoulutus, Arjen turvallisuus -kurssi tai vastaava, sekä lisäksi joku muu henkilökohtaisia turvallisuustaitoja lisäävä viikonloppukurssi, kuten maastotaidot- tai kyberturvallisuuskurssi.

Kun jäsen on suorittanut nämä kolme osiota hyväksytysti kolmen vuoden sisällä, hän on oikeutettu saamaan MNL koulutusmerkin. Peruskoulutuksen jälkeen voi jatkaa suorittamaan toimija-, kouluttaja- ja johtajamerkkejä.
-Koulutusten käyminen kolmen vuoden sisällä on tärkeää, sillä tieto vanhenee nopeasti. Arjessa osaaminen on yhteistyön tekemistä muiden ihmisten kanssa ja heidän auttamistaan, jos tulee jokin loukkaantuminen tai vaikkapa tulipalo, Rajakangas sanoo.

Arjen turvallisuuteen liittyvien asioiden lisäksi yhdistys haluaa jakaa tietoa varautumisesta.
-Koulutamme itse ja annamme myös tietoa muiden tahojen koulutuksista. Monipuolinen varautuminen on päivän sana.

Nyky-yhteiskunnassa varautuminen on erittäin tärkeässä roolissa, kodeissa pitäisi pärjätä itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta. Salon Seudun Maanpuolustusnaiset haluaa varautumisen lisäksi huomioida myös mielenrauhan.
-Tämän päivän maailmantilanne herättää pelkoja ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Tähän olemme työstämässä Kokonaisturvallisuus Suomessa 2024 -herätesarjaa.

Sarjan tavoitteena on avata herättävään ja rauhoittavaan sävyyn varautumisen lisäksi sitä kaikkea, mitä Suomessa on tehty yhteiskunnan turvallisuuden eteen ennakkoon ja valmistauduttu erilaisiin kriisitilanteisiin.

Yksi tärkeistä taidoista on oppia medianlukutaitoa ja saada faktaa esimerkiksi Suomessa hyvin järjestetyistä, turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Rajakangas haluaa puheenjohtajana olla kyselemässä ja kuuntelemassa yhdistyksen jäsenien erilaisia toiveita ja tarpeita.
-Maanpuolustusnaisista löytyy tietynlaista samanhenkisyyttä. Heidän toiveissaan on ollut myös monia erityyppisiä asioita.

Yhdistyksessä toimii suunnitteluryhmä, joka suunnittelee toimintaa kaiken aikaa. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki toiminnan kehittämisestä kiinnostuneet jäsenet.
-Olemme alusta saakka olleet kehittämässä myös koulutussysteemejä ja olemme saaneet aikaan monta pilottia. Salon Seudun Maanpuolustusnaisilla on omat osaavat kouluttajat ja olemme osallistuneet kouluttajina muun muassa Puolustusvoimien Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä tilaamiin harjoituksiin.

Salon Seudun Maanpuolustusnaiset haluaa kutsua eri-ikäisiä naisia mukaan toimintaan.
-Tänä keväänä olemme järjestämässä myös nuorille suunnattua toimintapäivää. Ensiapukurssien lisäksi järjestämme liikunnallisia ja toiminnallisia tapahtumia ja kursseja, sekä välillä otamme rennommin ihan vaan viettäen mukavia hetkiä yhdessä, Rajakangas kertoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: