Salolainen Matthew Turnquist toi leijalautailun mukanaan Lake Minnetonkalta Vuohensaareen

Matthew Turnquist leijalautaili lauantaina Vuohensaaren edustalla.

Salolainen Matthew Turnquist haistelee sopivaa tuulta Vuohensaaren kupeessa sijaitsevalla epävirallisella parkkipaikalla.

Miehen leijalauta on ankkuroitu jäähän muutaman kymmenen metrin päähän rannasta ja kaikki alkaa olla valmista päivän leijalautailusessiota varten.
-Aloitin leijalautailun Minnesotassa vuonna 2005. Veljeni kokeili ensin ja kertoi minulle siitä. Ensimmäinen kurssi oli jäällä Minneapolisin lähellä Lake Minnetonkalla, Matthew muistelee.

Leijalautailu tai leijahiihto on omalla tavallaan välinelaji, sillä lumilaudan tai suksien lisäksi tarvitaan sopivan kokoinen leija, puomi, valjaat ja narua.

Vuohensaaressa neljä metriä sekunnissa puhaltanut tuuli oli juuri sopiva harrastamiseen. Pilkkijöitä ei näkynyt samalla puolella Viurilanlahtea ja jää oli riittävän vahvaa.
-Minulla on aina nämä mukana, Matthew näyttää kaulassaan roikkuvia naskaleita.

Harrastuksen aloittaminen on vielä hyvässä muistissa.
-Opettaja antoi minulle liian ison leijan. Tuli tuulenpuuska, joka vei mukanaan noin 50 metriä hyvinkin nopeasti jään poikki. Se oli pelottavaa, mutta silti tiesin heti, että tämä oli jotain mitä haluan tehdä pitkään. Silloin varusteet olivat vielä aika vaarallisia. Onneksi ne ovat nykyään turvallisempia.

Yhdysvalloista Suomeen muuttanut Matthew nauttii liikkumisesta ja luonnon läheisyydestä.
-Tykkään siitä kun voin olla lähellä luontoa. Hyppääminen ilmassa on yksi lempiasioistani tässä lajissa. Harrastin lapsena monenlaista lautailua ja purjehdusta, joten tämä laji tulee luonnollisesti. On vaikea sanoittaa tätä tarkemmin, mutta laji vei mennessään.

Minnesotassa syntynyt salolaistunut perheenisä opiskeli nuorena Michiganissa ja teki sähköalan töitä valmistumisen jälkeen.
-Kävin sitten lomalla Helsingissä opiskelleen yliopistokaverini luona. Samalla matkalla tapasin tulevan ja nykyisen vaimoni. Hain ja pääsin vuonna 2006 opiskelemaan piiritekniikkaa Otaniemeen. Myöhemmin esimieheni perusti firman ja lähdin mukaan ja sillä tiellä olen edelleen, Matthew kertoo.

Perheen koti sijaitsee mukavasti luonnon helmassa Salon ja Perniön välissä. Perheessä on vaimon ja Matthewin lisäksi kolme lasta, koira ja kissa.
-Aika usein viihdymme heidän kanssaan jossakin ulkona Teijon ja Salon välillä.

Saloon perhe muutti vuonna 2016 esikoisen aloittaessa koulun.
-Halusimme pois isosta kaupungista halvempaan ja rauhallisempaan paikkaan. Saloon päädyimme hiukan sattumalta etsittyämme kotia ensin Turun lähialueilta. Tiesimme heti nykyisen kodin nähtyämme, että tänne haluamme asumaan. Täällä oli hyvin tilaa lapsille ja lemmikeillemme.

Toimistolle Espooseen tie vie noin kerran viikossa. Etätyöt onnistuvat mukavasti IoT Campukselta käsin. Puolison työ on rahoitusalalla.
-Lasten koulu on Salon keskustan tuntumassa lyhyen taksikyydin päässä ja he viihtyvät maaseudulla erinomaisesti. Aina tulee kaupassa tai puistossa tuttu kaveri vastaan ja täällä on turvallista kasvaa ja leikkiä.

Kaupungista maalle muutto on tarkoittanut myös sitä, että lapset ovat oppineet paljon luonnosta. Sitä Salossa riittää.
-He ovat päässeet hoitamaan muun muassa kanoja, joita meillä oli parina kesänä ja tarkkailemaan hirviä ja ilvesten jälkiä kotipihan tuntumasta.

Leijalautailuun Salossa löytyy niin meren kuin järven jäätä, myös lumiset tasaiset pellot ovat hyvä alusta lajin harrastamiseen.
-Paras tapa aloittaa leijalautailu on mennä leijalautailu- tai leijahiihto-kurssille. Siellä käydään läpi teoriaa, turvallisuusseikkoja ja muun muassa toimimista hätätilanteessa. Tärkeää on oppia leijan lähettäminen, ohjaaminen ja se kuinka leijalla tuotetaan liikkumiseen tarvittava veto ja kuinka leijan kanssa lähdetään liikkeelle ja pysähdytään.

Leijalautailu on lajina suhteellisen pieni, Matthew tietää Salossa ainakin yhden toisen harrastajan.
-Suomessa on kuitenkin useampi sata harrastajaa. Asuimme ennen Lauttasaaressa ja siellä oli aktiivinen harrastusporukka. Maailmassa on 1,5 miljoonaa harrastajaa International Kiteboarding Associationin mukaan.

Matthew kannustaa lajista kiinnostuneita aloittamaan käymällä ensin lajin kurssin.
-Tässä lajissa riskejä ovat jään kunto, sähköjohdot, lähellä olevat ihmiset, tiet ja mahdollisesti moni muu yllättävä asia. Niiden takia leijalautailun kurssi on minusta pakollinen ennen aloitusta.

Leijalautailun lisäksi muun muassa purjelautailua, veneilyä, lumilautailua, telttailua ja kalastusta harrastava Matthew kertoo leijalautailun onnistuvan myös kesällä surffilaudan kanssa.
-Kesällä Hanko on lähin järkevä paikka, koska tuulen tulisi olla voimakkaampi ja suunnan tarkka, jotta pääsee hyvin pois rannalta. Talvella laji on ehdottomasti helpompaa.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: