Vaskion luistelukaukalo on yhteistyön tulos

Linnea Hakonen, Viivi Aaltonen ja Iina Kakko ja Ronja Määttänen luistelivat tutun kyläkoulun jäällä tyytyväisen oloisina. Kaikki tytöt kertoivat käyvänsä luistelemassa silloin tällöin. – Luistelen täällä joskus iltaisin. Luistelua on myös koulun liikuntatunneilla, tytöt kommentoivat.

Vaskion koulun luistelukaukalolla oli sunnuntaipäivänä paljon eri-ikäisiä lapsia ja nuoria luistelemassa ja pelaamassa jääkiekkoa. Mari Mikola, Mariella Pahlman ja Henni Hakonen olivat saapuneet lastensa kanssa kaukalolle ensimmäisten joukossa ja tarttuneet reippaasti kolmeen lumikolaan.
-Ne, ketkä sattuvat ensimmäisenä olemaan paikalla, hoitavat kolaamisen. Yleensä vanhemmat tai nuoret ottavat sen hommakseen. Koulupäivinä kolaaminen hoituu koulun puolesta. Iltaisin kaukalolle sytytetään myös valot. Yhteisöllisyys on tärkeä asia, jotta tänne saadaan porukka tulemaan. Nytkin jäällä on ekaluokkalaisista lapsista alkaen aina 17-vuotiaisiin nuoriin saakka, Mari Mikola sanoi.

Yhdeksänvuotiaat Linnea Hakonen, Viivi Aaltonen ja Iina Kakko, sekä kahdeksanvuotias Ronja Määttänen luistelivat tutun kyläkoulun jäällä tyytyväisen oloisina. Kaikki tytöt kertoivat käyvänsä luistelemassa silloin tällöin.
-Luistelen täällä joskus iltaisin. Luistelua on myös koulun liikuntatunneilla, tytöt kommentoivat.

Jääkiekkoa pelaamaan tulleet vaskiolaiset Miko Kakko (17), Niko Peippo (17) ja Johannes Mänkäri (16) saivat Kuusjoella asuvasta kaveristaan Aleksi Ruokosesta (16) lisävahvistusta peliin. Nuoret ottivat jääkiekkoon suvereenisti mukaan myös paljon nuorempia pelaajia.
-Me käydään pelaamassa suunnilleen joka toinen päivä, jos jää on kunnossa. Meillä on Snapchatissa ryhmä, jonne laitetaan viestiä. Jotta peli saadaan aikaiseksi, siihen riittää 8-10 pelaajaa, Miko kertoi.

Niko Peippo kommentoi jään olevan riittävän hyvässä kunnossa jääkiekon pelaamiseen.
-Pelaamme täällä usein myös iltaisin, silloin täällä on kovemmat pelit, Niko sanoi.

Jääkiekkoa pelaavien huoltojoukkoina esittäytynyt Milja Kauppi (17) tyytyi tällä kertaa seuraamaan luistelua kentän laidalta.
-Käyn joskus luistelemassa itsekin. Täällä on kiva tavata kavereita. Meillä on ollut joskus mukana myös kuumaa kaakaota termarissa. Mielestäni on tärkeätä, että eri ikäiset lapset ja nuoret voivat olla ja pelata yhdessä, Milja totesi.

Waskio-Seuran puheenjohtaja Marjaana Mänkäri kertoi Vaskion koulun luistelukaukalon olevan yhteistyön tulosta, jossa talkootyöllä on suuri merkitys.
-Waskio-Seura on kyläyhdistys, joka tiedottaa, auttaa ja koordinoi talkootyön onnistumista, esimerkiksi hankkimalla pienkalustoa jään kunnossapitoon ja ottamalla talkoovakuutuksen.

Seura tekee yhteistyötä koti-koulutoimikunnan kanssa. Heti, kun lämpötila loppusyksyllä laskee nollan alapuolelle tai sen tuntumaan, alkaa luistelukaukalolla tapahtua. Salon kaupungin liikuntapalveluista tulee odotetut kaukalon pystyttäjät. Kaukalon osat ovat kausisäilytyksessä Vaskion koululla. Koulun kenttää tasataan ennen jäädytyksen aloittamista, jotta vesi saataisiin mahdollisimman tasaisesti koko kentän alueelle.

Jäädytysryhmällä on oma työnjako, samoin ”Vaskion jäämiehet” -WhatsApp-ryhmällä omansa. ”Vaskion jäämiehiin” saa ilmoittautua mukaan, mikäli innostusta on ja haluaa olla mukana tekemässä jäätä koko kylän käyttöön.
-Salon liikuntapalvelut varmasti tuon jäänkin tekisi, mutta jäädytystä ei luonnollisesti tehtäisi viikonloppuina, vaikka sää työtä suosisikin. Talkoilla tehden jäätä tehdään jatkuvan päivystyksen periaatteella ja jään kulumista seurataan. ”Jäämiehet” kuljettavat jäädytykseen tarvittavaa välineistöä, kuten painavaa telineessä olevaa vesiletkua, lämpimään konehalliin, jotta letku ei jäätyisi. Seuraavalle talkoolaiselle se on sitten taas valmiina, kuin viestikapula konsanaan, Mänkäri kertoi.

Mänkäri totesi lumen lisäävän työtä jään pitämisessä luistelukunnossa.
-Jää on aurattava lumesta, sekä irronneesta kulutusjäästä. Monesti tiedot jään kunnosta tulee kylän Facebook-ryhmän kautta kentän käyttäjiltä. Lumisimpina aikoina työ täytyy tehdä traktorilla ja lumi kolataan pois vain kaukalon laidoilta. Lumikasasta muodostuu vähitellen loistava lähiliikuntapaikka mäenlaskuun ja kiipeilyyn, Mänkäri sanoi.

Maritta Määttänen

Jääkiekkoa pelaamaan tulleet vaskiolaiset Miko Kakko (17), Niko Peippo (17) ja Johannes Mänkäri (16) saivat Kuusjoella asuvasta kaveristaan Aleksi Ruokosesta (16) lisävahvistusta peliin. -Me käydään pelaamassa suunnilleen joka toinen päivä, jos jää on kunnossa. Meillä on Snapchatissa ryhmä, jonne laitetaan viestiä. Jotta peli saadaan aikaiseksi, siihen riittää 8-10 pelaajaa, Miko Kakko kertoi.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: