Salolaisia radioamatöörejä Virossa ja Vierumäellä

Ritva Sointula (kesk.) nautiskeli Miika ja Raili Heikinheimon kanssa Vierumäen leirin lämmöstä ja tuttujen tapaamisesta.

Salolaisia radioamatöörejä leireili viikonvaihteessa Virossa paikallisen radioamatööriliiton 60-vuotisleirillä. Samaan aikaan muutamia salolaisia radioharrastajia osallistui Vierumäellä järjestetylle PäijätHami -kesäleirille.

Salon Radiokerhon puheenjohtaja Merja Koivaara viestitteli Salonjokilaakson kanssa pitkin viikonvaihdetta erinäisin teknisin apuvälinein ja sovelluksin. Sähköttämällä tai morsettamalla tähän juttuun ei ole tuotettu riviäkään.

Salolaiset Miika ja Raili Heikinheimo viihtyivät Vierumäellä yhdessä Erkka ja Ritva Sointulan kanssa.

– Isoveli oli radioamatööri ja suoritin itse luvan 12-vuotiaana. Olin 1961 Euroopan nuorin radioamatööri, Miika Heikinheimo muistelee.

Hänen mukaansa monet harrastajat ovat teknisesti koulutettuja tai muutoin osaavia.

– Minä olen pappi ja kommunikoin. En osaa rakentaa mitään.

Heikinheimon mukaan radiolähettimiä sai jo 60-luvulla kaupasta. Heikinheimon veljesten radioamatööriuran ensimmäiset lähettimet teki naapuri.

– Myöhemmin naapuristamme Osmo A. Wiiosta tuli professori ja kansanedustaja.

Heikinheimot ja Sointulat kertovat mielellään radioamatööriharrastuksen monipuolisuudesta.

Merja Koivaara ottamassa yhteyksiä Virosta Suomeen.

– Syy on filologinen. Tässä pystyy puhumaan ihmisten kanssa, sähköttäminen on toinen äidinkieli, jolla kommunikoida.

Vierumäellä ja Virossa harrastajat tapasivat toisiaan ja juttua riitti.

– Tekniikka on kehittynyt viimeisen kymmenenkin vuoden aikana. On tullut digitalisaatiota ja sähkötyskin voi tapahtua jonkin robotin kautta. Vanhemmat amatöörit ovat kovasti sitä vastaan.

Virosta maanantaina kotiutunut Merja Koivaara kertoo, että Salon Radiokerholla on ollut oma kerhotalo Ruotsalan kylässä Muurlassa jo seitsemän vuotta.

Kerhoiltoja on joka keskiviikkona. Yleensä silloin keskustellaan; muutoin kerholle kokoonnutaan talkoisiin, saunomaan ja pitämään yhteyksiä.

– Kerhotalolla on oma radioasema ja antenneja monelle taajuudelle. Meillä on noin 110 jäsentä enimmäkseen Salon alueelta, mutta myös kauempaa.

Viron leirille osallistui viitisenkymmentä suomalaista, joukossa kolme salolaista.

– Olimme sieltä radioyhteydessä muun muassa suomalaisiin harrastajiin. Osallistujia oli kaikkiaan noin 300, pääosa Virosta, mutta myös Liettuasta ja Latviasta.

Helteisessä säässä järjestetty leiri sijaitsi Valgamaalla Riidaja-nimisessä kylässä.

Juhani Lehtosaari (OH2MD) on ollut mukana Salon Radiokerhon toiminnassa jo noin 60 vuotta. Viron leirillä Juhani sai paistaa salolaisporukalle myös vohveleita.

– Asuimme enimmäkseen teltoissa. Avajaisten lisäksi osallistuimme muun muassa Torupill-konserttiin, maiden väliseen hupaisaan kilpailuun sekä juhlakahville lauantai-iltana.

Leirillä myös saunottiin, uitiin sekä tanssittiin paikallisen radioaseman teltalla.

– Esitelmistä mielenkiintoisin oli mastotyöskentelyyn liittyvä. Perinteinen lauantai-illan ”kokkotuli” jouduttiin valitettavasti perumaan kuivuuden takia.

Radioamatööritoimintaa varten tarvitaan lupia ja lisenssejä. Tällä varmistetaan, että toiminta tapahtuu laillisesti ja taajuuksia käytetään tehokkaasti. Salolaiset radioamatöörit ovat osa langattomasta viestinnästä, tekniikasta ja kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostunutta radioamatööriyhteisöä.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: