Salon kansalaisopiston puupiirroskurssilla luovuus saa kipinän

Nini Niska-Virta ja Kaisa Lappalainen osallistuivat Salon kansalaisopistossa järjestettävälle puupiirroskurssille ensimmäistä kertaa. He esittelevät levylle kaiverretuista teoksista tekemiään vedoksia Salonjokilaakson lukijoille ja kannustavat kokeilemaan kyseistä tekniikkaa.

Halikon lukion kuvataideluokassa on tuskin tusinan verran väkeä paikalla, mutta koko tila on kattavassa käytössä: voipapereita, työkaluja, vanereita, maaleja ja teloja on kasattu valmiiksi puupiirrosgrafiikan tunteja varten. Tasaiset kaivertamisen ja vedostamisen äänet, mukaan lukien satunnainen seinän toiselta puolelta kuuluva hiomakoneen surina täyttävät muutoin hiljaisen lukion alakertaa.

Puupiirroskurssi on järjestetty Salon kansalaisopistossa jo useamman kerran. Osallistujia mukaan mahtuu 12, johon on pätevä syynsä. Tekniikka on jokseenkin tilaa vievä, mutta yhtä kaikki hauska ja mielenkiintoinen kokemus.

– Puupiirros on monipuolinen tekniikka, jossa levyyn kaiverrettu kuva painetaan paperille joko käsin tai pressin avulla. Tätä kutsutaan vedostamiseksi. Nimestään huolimatta teoksen voi kaivertaa puun lisäksi esimerkiksi linoleumille tai muovilevylle, jotka ovat puuta pehmeämpiä ja helpompia kaivertaa, kuvailee kurssin opettaja Tea Tikka.

Taidemuotona puupiirros on vanha ja sitä on harjoitettu jo ainakin keskiajalta lähtien. Keskiaikaisia metodeja ei silti puupiirroskurssilla tarvitse noudattaa, vaan tekotapoja on monia erilaisia, samoin kaivertamiseen soveltuvia piirtimiä, talttoja ja kaivertimia. Sormet ovat kuitenkin innokkaalla taiteilijalla helposti vaarassa, vaikka mistään vaarallisesta tai aiempaa harjaantuneisuutta edellyttävästä lajista ei ole kyse. Jokainen saa kokeilla ja opetella omalla tyylillään, omaa tahtiaan. Ja myös kurssikavereista on näin ollen paljon etua.

– Täällä saa hyviä vinkkejä ja ideoita omiin töihin. Ja Tealta saa tarvittaessa paljon henkilökohtaista opastusta, kiittelee puupiirroskurssille ensimmäistä kertaa osallistunut Nini Niska-Virta.

Hän sai innostuksen kipinän lähteä mukaan yhdessä ystävänsä Kaisa Lappalaisen kanssa, kun oli bongannut kurssin kansalaisopiston kurssilistoilta.

– Olemme kumpikin alkujaan pääkaupunkiseudulta kotoisin. Tutustuimme toisiimme Saloon muutettuamme, sillä olemme toistemme naapureita. Luovan alan juttuja olemme harrastaneet jo aikaisemminkin, ja minulla on myös aikuisena käydyt käsityötaiteen perusopinnot takanani, missä pääsi tutustumaan monipuolisesti kaikenlaisiin tekniikoihin. Mutta tämä puupiirros oli meille molemmille uutta, Lappalainen sanoo.

– Tykkäämme käydä erilaisilla kursseilla ja osallistua etäluennoille. Olemme kokeilleet sekä verkkokursseille että tällaisille lähitunteina järjestettäville kursseille osallistumista. Tällä kertaa tiemme toi tänne.

Niska-Virta ja Lappalainen kertovat kurssiharrastuksien tuovan hauskaa tekemistä arkeen. Se on ollut heille ihanteellinen tapa kanavoida omaa luovuutta. Kaksikko myös kehuu Saloa mielissään.

– Tämä on ollut todella mukava paikka asua. Salo on riittävästi kaupunkimainen, eli täällä tuntuu olevan sopivasti hiukan kaikkea – vaikka kurssitarjonta tietysti pieni onkin pääkaupunkiseudulle verrattuna, naiset toteavat.

He myös kannustavat kaikkia hiukankin kansalaisopiston kursseille miettineitä tulemaan mukaan ja kokeilemaan jotakin uutta.

– Keramiikkaa olisi ainakin kiva päästä tekemään vielä jossakin kohtaa, tekeväinen Nini Niska-Virta naurahtaa.

Lioubov Nummela on puolestaan käynyt Tea Tikan vetämällä puupiirroskurssilla jo useamman kerran. Tänä keväänä hänelle tulee kolmas vuosi täyteen, ja hän kertoo omaavansa intoa osallistua vielä jatkossakin.

Lioubov Nummela näyttää, kuinka vedostaminen tapahtuu. Hän on käynyt Tea Tikan opettamalla puupiirroskurssilla jo useamman kerran ja kokenut tekniikan omakseen.

– Puupiirroksen lisäksi käyn Tean taidegrafiikan kursseilla. Olen koulutukseltani tekstiilialan artesaani. Opinnoissa oli paljon piirtämistä ja siten minulla on luovaa taustaa jo entuudestaan. Puupiirtämisessä minua viehättää etenkin kokeilemisen monet mahdollisuudet, hän kertoo.

Koska tekniikka on Nummelalle jo tuttu, hän on löytänyt oman suosikkitapansa kaivertaa ja tehdä vedoksia. Hän käyttää puun sijasta pehmeämpiä ja helpommin kaiverrettavia muovilevyjä, ja vedostaa niitä telalla tottunein ottein. Tällä kertaa väreinä on syvää sinistä ja hehkuvan punaista.

– Erityisesti puut inspiroivat minua. Mutta myös meri, vesi ja muut luontoaiheet. Käytän värejä, mutta mustavalkoiset työt ovat silti suosikkejani, varsinkin taidegrafiikan töissä. Pidän myös matkustamisesta ja reissuilla tykkään valokuvata – niistä löydän usein innoitusta piirroksiini.

Nummela kertoo käyneensä aiemmin muun muassa maalauskurssilla Salon kansalaisopistolla ja kursseja hän on käynyt myös entisessä kotikaupungissaan Joensuussa.

– Opin Joensuussa pitämään silmällä kansalaisopiston kursseja. Niitä on Salossakin tarjolla paljon erilaisia. Ja mukavaa on, kun kursseilla myös tutustuu ihmisiin, monien kanssa olemme jo tuttuja kummaltakin Tean vetämältä kurssilta, Nummela sanoo hymyillen.

Kansalaisopistolla vuodesta 1993 saakka opettanut Tea Tikka on vetänyt puupiirroskurssia Salossa noin viiden vuoden ajan. Alkuaikoina hän ohjasi etenkin lasten ryhmiä, mutta tällä hetkellä hänellä on opetuksessaan puupiirroksen ohella Nummelan mainitsema taidegrafiikan kurssi.

Tikan mukaan hänen oma suhteensa puupiirrokseen on taidemuoto muiden joukossa, mutta yhä nykyäänkin hän tekee myös omia puupiirroksia ja vedostaa niitä. Aika kuluu alan ammattilaisena työn touhussa niin opetusta kuin varsinaista taiteilijan työtä tehdessä.

– Omia aihesuosikkejani kaivertamisessa olivat etenkin silloin aikoinaan ötökät. Ja värit ovat tärkeitä, hän naurahtaa.

– Puupiirrosta tai grafiikkaa totisesti kannattaa kokeilla. Niissä on paljon erilaisia mahdollisuuksia, eri materiaaleja, eri tekniikoita. Kurssille mahtuu pienehkö porukka, mutta puupiirrosta tehdään tiiviissä tahdissa kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Siinä ehtii hyvin tutustumaan välineisiin ja kokeilemaan, mitä syntyy, opettaja kiteyttää.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: