
Salon lukion musiikkiteatterikurssin tämänvuotinen musikaali ”Kaikki aikanaan” on nähtävillä kevään aikana nauhoitettuna verkossa.
Videotallenteeseen päädyttiin, koska yleisöesityksiä ei kokoontumisrajoitusten vuoksi voida tehdä.
– Toiveenamme on vielä, että voisimme pitää kolme esitystä lukion omille opiskelijoille. Tämäkin riippuu siitä, pysyvätkö koulut lähiopetuksessa, opettaja Marko Heikura kertoo.
Salon lukion toimintaa on sen perustamisvuodesta 2005 lähtien värittänyt vahva musiikkiteatteritekeminen: kuudentoista vuoden aikana on tehty yhdeksän koko illan esitystä.
– Viimeisin musikaalituotanto – vuoden 2020 Broadway-musikaali Pimeä metsä – kokosi ilta toisensa jälkeen salin täyteen yleisöä. Myös edellisten vuosien esitykset, kuten vuoden 2018 energinen Hairspray, olivat yleisömenestyksiä.
Aiemmista vuosista poiketen tämänvuotinen esitys on kokonaan opiskelijoiden käsialaa käsikirjoitusta myöten. Poikkeavaa on myös se, että nuoret eivät pääse esittämään taitojaan livenä perheilleen ja kavereilleen.
Kiitollisia nuoret ovat siitä, tänä keväänä heitä ei määrätty etäkouluun
– On ihan erilaista olla koulussa ihmisten kanssa. Olimme jo kaksi kevättä etäopetuksessa ja uhka oli nytkin. Kyllä lähti paino olkapäiltä, kun niin ei käynytkään. Toivottavasti tämä olisi se kevät, että oikeasti saisimme olla koulussa, Nathalie Maaniemi sanoo.
Lotta Elo, Eveliina Tuike, Maija Koski ja Hilda Heino ovat näyttämöllä isoissa rooleissa. Nuorten roolihahmot Lettu, Jauho, Sämpylä ja Liima kulkevat esityksessä ajassa ja etäisyyksissä viidessä eri ulottuvuudessa.
– Näytelmässä aikamatkustetaan ja muutetaan niin sanottua nykytulevaisuuta, johon palaamme. Se on outo, ehkä mysteeri mutta ei ehkä utopia, nuoret kertovat.
Menneisyydessä käydään tapaamassa ainakin Einsteiniä ja aurinkokuningasta ja tavataan viikinkejä ja Kleopatra.
– Opiskelijat ovat suunnitelleet koko esityksen alusta loppuun itse: tarina, biisivalinnat ja dialogi, kaikki on nuorten käsialaa. Luvassa on vauhdikas ja mielikuvituksen rajoja venyttävä seikkailu, ohjaaja Arto Lindholm sanoo.
Näytelmä vie katsojansa aikamatkustuksen maailmaan ja vaihtoehtoisten todellisuuksien äärelle.
Musiikin ohjauksesta ja johdosta vastaa opettaja Marko Heikura, tanssikoreografiat on tehnyt Iisa Niemi yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. Puvustus, lavastus ja visuaalinen suunnittelu on sekin opiskelijoiden käsialaa; ohjaajana on toiminut opettaja Eija Panttila. Valo- ja äänitiimi on hoitanut osuutensa, markkinoinnista on huolehtinut oma opiskelijaryhmänsä opettaja Matti Ahvenuksen johdolla.
Musikaalin tekemisessä on hyödynnetty monenlaista teknologiaa. Salon lukio on mukana opetushallituksen rahoittamassa Steaming Experiences -hankkeessa, joka yhdistää STEAM-koulutuksen – science, technology, engineering, arts, mathematics – merkeissä teknologiaa ja taidetta eri muodoissaan.
– Opetuksessa STEAM tarkoittaa oppiaineryhmien ja teknologian yhdistämistä laajoiksi oppimiskokonaisuuksiksi. STEAM on oppilaslähtöistä, kokeilevaa ja yhteisöllistä oppimista, jonka avulla uudet teknologiat ja luova toiminta tulevat luontevaksi osaksi koulun arkea.
Pekka Mäenpää
