Salon matkailualalla menee hyvin

Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola (vas.), projektipäällikkö Tiina Backman ja Salon kaupungin markkinoinnin suunnittelija Sanna Lammervo ovat tyytyväisiä matkailijamäärän kasvuun Salon seudulla.

Yrityssalon projektipäällikkö Tiina Backman iloitsee yhdessä kehittämispäällikkö Maija Pirvolan kanssa juuri painosta saapuneesta Salon matkailuesitteestä.

Esitteen nimi ”Avaimet omaan seikkailuun” kuvaa osuvasti niin kotimaisten kuin kansainvälisten matkailijoiden tarpeesta kokea lomallaan omaleimaisia elämyksiä.
-Salon kaupunki on tuottanut matkailuesitteen ja yritykset ovat voineet ostaa siitä mainostilaa. Esitettä jaetaan muun muassa messuilla ja kaupungin infopisteissä ja se postitetaan kaikille ei-salolaisille kesäasukkaille. Uutuutena esitteeseen koottiin seudulla olevat tilapuodit. Määrä yllätti, sillä erilaisia tilapuoteja kertyi yhteensä 40 kappaletta, Salon kaupungin markkinoinnin suunnittelija Sanna Lammervo kertoo.

Backmanin mukaan Salon matkailualalla menee tällä hetkellä olosuhteisiin nähden hyvin.
-Kansainvälisten matkailijoiden määrä on lähtenyt elpymään koronavuosien jälkeen, vaikka se ei vielä vuoden 2019 tasolla olekaan. Salossa ulkomaan matkailijoiden osuus on noin 11 prosenttia rekisteröityneissä majoituksissa.

Yrityssalon tuottaman suhdannekatsauksen mukaan matkailualan yritysten liikevaihto oli kahden ensimmäisen kvartaalin aikana viime vuonna 57,5 miljoonaa euroa. Summassa ei ole logistiikkaa eikä päivittäistavarakauppaa mukana, joten todellinen summa on paljon suurempi.
-Pienet yritykset ovat vaikuttaneet tilanteen muuttamiseen ja auttaneet suunnan nousemisessa ylöspäin, Pirvola sanoo.

Kun vertaa Salon majoituskapasiteetin lukemia vuoteen 2019, on rekisteröityjen huoneiden määrä laskenut lähes sadalla. Toisaalta rekisteröimättömien huoneiden kasvu samaan aikaan on 97 huonetta lisää.
-Majoituskapasiteetti on siirtynyt rekisteröidystä majoituksesta rekisteröimättömään majoitukseen. Meillä on alueella paljon pieniä majoituspaikkoja. Rekisteröidyn ja rekisteröimättömän majoituksen suhde on lähes puolet ja puolet. Kun rekisteröityä kaupallista majoitusta ei ole ollut Salossa riittävästi tarjolla, olemme saaneet korvattua sitä rekisteröimättömällä majoituksella. Kauppalehden julkaisemassa Airbnb-listauksessa Salo kipusi yllättäen yhdeksänneksi ainoana kuntana Varsinais-Suomesta, kun mitattiin parhaiten majoitustuottoja tuovia kuntia Suomessa, Backman kertoo.

Majoituspaikkojen tarpeeseen on omalta osaltaan vastaamassa yrittäjä Tuukka Liljavirta, joka hankki kahden yhtiökumppaninsa kanssa mökkikylän Mathildedalista. Aiemmin venäläisomistuksessa olleen mökkikylän kaupat toteutuivat joulukuussa.
-Olen kotoisin Salosta ja palailemassa nyt kotiseudulle takaisin. Mathildedal on paikkana tuttu, pikkupoikana tuli koluttua sen metsät läpi.

Mökkikylällä on uusi nimi Matilda Villas.
-Vuonna 2006 rakennettuja mökkejä on yhteensä 18 ja alamme päivittämään niitä nykypäivän standardeihin sopiviksi, Liljavirta kertoi.

Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettujen mökkien majoituskapasiteetti tulee olemaan noin 90 vuodepaikkaa. Pintaremontin ja tilojen päivityksen lisäksi alueelle rakennetaan jotain uuttakin, kuten grillikatoksia.
-Toukokuussa kaiken olisi tarkoitus olla kunnossa ja pidämme silloin avajaiset. Olemme jo harventaneet puustoa ja näköalat merelle ovat avarammat. Uutena asiana aloitamme myös polkupyörävuokrauksen, Liljavirta kertoo.

Pirvolan mukaan uuden kaupallisen majoituksen saaminen Saloon on erittäin tervetullutta. Matkailijoiden toivottaisiin viipyvän Salossa ja sen lähiseuduilla useammankin päivän. Kestävä ja vastuullinen matkailu on myös tärkeässä roolissa. Lisäksi matkailijat valitsevat majoitusvaihtoehtoja ja aktiviteetteja, jotka tukevat paikallista taloutta.
-Riittävä majoituskapasiteetti lisää matkailijoiden viipymää ja sitä kautta auttaa paikallisten yritysten ennakointia ja suunnitelmien tekoa. Kysyntä lisää tarvetta palveluille ja se on positiivinen asia. Elämysmatkailun suosio ja kokemuksellinen matkailu on edelleen kasvussa. Autenttiset ruokakokemukset ja nukkuminen erikoismajoituksessa esimerkiksi puumajassa tai majakassa kiinnostavat matkailijoita.

Salon majoituspaikkojen tarpeeseen on omalta osaltaan vastaamassa yrittäjä Tuukka Liljavirta, joka hankki kahden yhtiökumppaninsa kanssa mökkikylän Mathildedalista.

Kotimaan matkailijoita kiehtovat uudenlaiset mahdollisuudet, kuten työn ja loman yhdistäminen tai lähilomailu, jossa suositaan lyhyempiä, mutta lukumäärältään useampia lomia lähikohteisiin.
-Tälle on nimitys ”workcation”, eli töitä voidaan tehdä paikasta riippumatta ja nautitaan samalla myös lomasta ja matkustelusta. Saloa voisi markkinoida ihannepaikkana tehdä etätyötä lähellä luontoa. Tämä nostaisi pitkäaikaismajoituksen tarvetta. Lähilomailu ja lyhyet irtiotot arjesta eli ”staycationit” ovat myös edelleen suosittuja. Tämä trendi korostaa paikallisten kohteiden löytämistä digitaalisesti ja uusien elämysten kokemista lähellä kotia, Pirvola kertoi.

Maksuttomat Paikku-kyydit jatkuvat tulevanakin kesänä.
-Ilmainen joukkoliikenne koettiin positiivisena asiana viime kesänä ja sitä jopa ihmeteltiin, Lammervo totesi.

Maritta Määttänen

Salosta neljä yritysryhmää Matkamessuille

Salolaisia matkailualan yrittäjiä nähdään tänäkin vuonna Helsingin kansainvälisillä Matkamesuilla.

Salo on Suomen Saaristo -yhteisosastolla yhdessä 10 kaupungin tai kunnan kanssa.

Messuille osallistuvat salolaisyritysryhmät ovat Mathildedalin ruukkikylä, Design Hill, PetriS Chocolate ja Brinkhall Sparkling, Wiurilan kartano, ravintola ja Wiurila golf, sekä Salon hotellit ja kulttuurikohteet Sokos Hotel Rikala ja Hotel Fjalar yhdessä taidemuseo Veturitallin ja Teatteri Provinssin kanssa.

Matkailuyrittäjiä oli liikkeellä jo Salon messuilla. Särkisalon standilla Mathildedalin Maria Rantasen kanssa jutustellut Nina Nummentalo kertoo, että Salon matkailuyrittäjät tekevät yhteistyötä myös alueiden välillä.
-Olemme yhdessä mukana helmikuun suurilla Venemessuilla. Förby Marina ja Mathildan Marina löytyvät Koillisväylän osastolla Helsingin Messukeskuksessa, Nummentalo ja Rantanen kertovat.

Helsingin Matkamessut tavoittelevat jopa 90 000 messuvierasta. Kyseessä on Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma, näytteilleasettajia on lähes 900 noin 70 maasta.

Myös Salonjokilaakso-lehteä on jaossa Salon messuosastolla.

Matkamessut järjestetään Helsingissä tulevana viikonloppuna 19.-21.1.2024.

Salonjokilaakso

Walla Outdoorsin Mia Sinisalo, Förby Marinan ja Cafe Vinssin Nina Nummentalo ja Mathildan Marinan Maria Rantanen viime viikonloppuna Salon Messuilla.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: