Salon Seppä lakittaa illalla Seppä Laurin

Vappuaaton tapahtumaan Seppä Laurin patsaalle kokoontui viime vuonna runsaasti juhlivia salolaisia.

Vapun vietto alkaa Salossa tiistaina vapun aattona Seppä Laurin patsaan lakituksella.
Perinteinen vappuaaton iloinen tapahtuma on saanut viime vuosina satoja salolaisia liikkeelle nostamaan maljaa keväälle.
Tilaisuus alkaa tiistaina klo 17.45 Piazza Brassin musisoinnilla.
Tervetulotoivotusten jälkeen kuullaan Valitsen suomalaista ry:n Vappulaulu ja sen jälkeen on vuorossa vappupuhe, jonka pitää Salon Seudun Sanomien päätoimittaja Rami Nieminen.
Illan yksi kohokohta on vuoden 2024 Salon Seppä -tittelin saajan julkistus.

Salon Seppä on Kulttuurikumppaneiden ideoima tunnustus salolaisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Tuore Salon Seppä saa tänä vuonna lakittaa Seppä Laurin.
Salon Seppä tunnustuksen sai ensimmäisenä vuonna 2020 pitkäjänteisen kulttuurityön tekijä Pertti Falkstedt. Toisena Salon Seppänä palkittiin vuonna 2021 Salon iltatorien voimanainen Tarja Hiltunen ja kolmantena vuonna 2022 valo- ja tilasuunnittelija, valotaiteilija Timo A. Aalto. Vuoden 2023 Sepäksi äänestettiin teatteritaiteen monipuolinentekijä Maisa Pitkänen.

Tänä vuonna Kulttuurikumppanit valitsi yhteensä neljä ehdokasta Salon Seppä -äänestykseen.
Monipuolisista kulttuuritoimijoista koostuvaan ehdokaskaartiin lukeutuivat aakkosjärjestyksessä ravintola Lossirannasta tuttu pitkän linjan kulttuuri- ja musiikkivaikuttaja Antti Hallamaa ja monipuolisen uran musiikin parissa luonut Taina Kojo, joka tunnetaan myös Moision yläkoulun Steelbandin keulahahmona.
Ehdolla ovat myös toimittaja, runoilija, pakinoitsija ja musiikin harrastaja Asko Lehtonen sekä kulttuurin moniottelija, musiikkipedagogi Roope Pelo.
Salonjokilaakso kertoo uuden Salon Sepän nimen illalla klo 18 verkkosivuillaan.

Seppä Laurin lakittaa tänä vuonna tuore Salon Seppä, jonka nimi paljastetaan illan tapahtumassa.

Simaa, munkkeja, puhetta ja musiikkia

Saloon on luvattu tiistaiksi jopa kesäisen lämmintä säätä; joten vapun vieton voi aloittaa heti aamusta torikahveilla tai piipahtamassa iltapäivällä seurakunnan järjestämille Munkkimarkkinoille Kuusjoella, Perniössä tai Suomusjärvellä.
Salon uudessa seurakuntatalossa järjestetään tiistaina iltapäivällä kaikenikäisten iloinen Vappulysti Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Aloitushartaus pidetään klo 15, jonka jälkeen tapahtumapisteet aukeavat.
– Tarjolla on munkkeja, simaa ja live-musiikkia kahvio Mannassa. Kasvatuksen siivessä tehdään kasvomaalausta, vappukampauksia ja siellä on mahdollisuus ostaa itselleen peli- tai leikkikaveri, seurakunnasta kerrotaan.
Silmävode tarjoaa Juhlasalissa vappuisen improvisaationäytöksen klo 16.30. Musiikillinen PapuFantti & Esteri -esitys on nähtävissä klo 16 ja 17 Juhlasalissa.

Illalla Seppä Laurin lakituksen jälkeen on hyvä hetki poiketa jäätelöllä tai terassilla kuuntelemassa hyvää musiikkia.
Kaksi vuotta sitten vappuna avattu ravintola Musine jatkaa ohjelmallista vapun juhlintaa; illan päätähtenä lavalle nousee tiistaina Sami Saari & Sonics.
– Sami Saari on lukuisten hittien ja kokoonpanojen takaa. Ainutkertainen, Onnenkyyneleet ja monet muut tutut kappaleet ovat soineet vuosien ajan soittimissa ja keikkalavoilla. Sonics -orkesterissa rytmistä pitävät huolen kovatasoiset soittajat, Musine kuvailee tiedotteessa.
Iltaohjelmaa löytyy tiistaina myös ainakin Rikalan Krouvissa, jossa kaksikko Emmi Raasumaa ja Waltteri Pahlam tulkitsevat illan aikana suomalaisia ja ulkomaisia hyväntuulisia ja pehmeitä klassikoita.
Ravintola Wiurilan Sigrid avaa kesään vapun aattona; musiikista vastaavat Juha Rislakki ja Matti Saloranta.

Myös merellisessä Salossa tapahtuu vappuna.
Mathildan Marinan aattona alkavassa kaksipäiväisessä vapputapahtumassa on ohjelmassa muun muassa helikopterilennätystä, taidenäyttelyn julkaisu, kyläpanimon olutmaistelua, brunssia ja trubaduurin musisointia.

Vapun päivänäkin Salossa mennään perinteiseen tyyliin.
Torille pääsee kahville heti aamusta ja ohjelmaa riittää pitkälle iltapäivään.
Mieskuoro Laulu-Sepot esiintyy aamukymmeneltä Salon pääkirjaston portailla. Piazza Brass aloittaa puoli yhdeltätoista Torikaffessa ja perinteisen vappujuhlan aika on ennen puolta päivää, kun SAK Salo, Salon SDP, Salon Vasemmistoliitto ja Salon Vilpas järjestävät torilla keskiviikkona vappujuhlan klo 11.30 alkaen.
Juhlapuhujina ovat Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ja SDP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Matias Mäkynen. Juhlan pääteeksi lavalla nähdään Miss Mystic Energyn tulishow.

Vapun päivän ilottelu jatkuu klo 15 Uskelan kirkossa, jossa seurakunnan kanttorit Kaisa, Hanski ja Matti soittavat hilpeässä konsertissa kaikkea sitä, mitä ei muuten kehtaa soittaa.
– Eri tosikoille, kolmikko viestittää etukäteen.

Salon torilla vietetään keskiviikkona perinteistä vappua puheineen ja musiikkeineen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: