Tähdenlennon tarina alkoi pikkutytön haaveesta

Terhi Vaherannan mielestä vaatteen tehtävä on ilmaista henkilön omaa persoonaa ja sen on tunnuttava hyvälle ihoa vasten.

Salolainen Terhi Vaheranta on tehnyt viimeiset neljä vuotta töitä kirjastossa, mutta unelma vaatesuunnittelijan ammattista on ottanut harppauksen eteenpäin. Vaherannan unelma vaatesuunnittelijan työstä syntyi jo seitsemänvuotiaana pikkutyttönä. Tuolloin hän keksi nykyisen yrityksen nimen, Tähdenlento, joka muuntui myöhemmin By Tähdenlennoksi. Kymmenenvuotiaana hän suunnitteli logon, joka tänä päivänä toimii Vaherannan yrityksen virallisena logona nykypäivään modernisoituna. Piirtäminen on aina ollut Vaherannan harrastus, ja ala-asteikäisenä hän luonnosteli useita malleja paperille.
-Elämä vei minut eri suuntaan, mihin pikkutyttönä haaveilin. Opiskelin taide- ja sisustusalaa ja tein hetken sisustussuunnittelijan töitä. Sitten lähdin opiskelemaan kirjasto- ja tietopalvelun tradenomiksi ja nyt tosiaan olen ollut viimeiset vuodet töissä kirjastossa. Tykkään olla töissä kirjastossa, koska kirjasto on ehkä paras esimerkki ekologisesta palvelusta. Kirjoja ei tarvitse omistaa, vaan ne kiertää lukijalta toiselle. Vaatesuunnittelijan työ on kuitenkin itänyt taustalla, ja olen aina ollut kiinnostunut vaatteista ja seurannut muotialaa, kertoo Terhi Vaheranta.

Vaherannalle omassa pukeutumisessa on tärkeää mukavuus, maanläheiset värit ja materiaalit, joissa tuntee olonsa kotoisaksi. Muutama vuosi sitten hän havahtui, ettei trendinmukaiset vaatteet olleet enää hänen juttunsa, ja tuolloin hän halusi panostaa pukeutumisessa yhä ekologisempiin ja kestävämpiin vaatteisiin. Hän aloitti kokeilun vuoden mittaisella lakolla olla ostamatta yhtään uutta vaatetta, jonka seurauksena hän lähti miettimään ekologisempaa vaihtoehtoa pukeutumiselle. Siitä syntyi ajan kuluessa oma naisten Makemee like you -mallisto, oman näköisesi vaate pitkälle yhteiselle taipaleelle.
-Makemee-mallistossa on ideana se, että samaa vaatetta voi käyttää eri tilanteisiin ja vaate muuntuu lisäosia käyttämällä, kuten vyöt, korut, taskut, kaulukset ja makrameet. Vaatteet suunnittelen ja luonnostelen itse.
-Salolaisen ompelualan yrittäjän kanssa yhdessä käymme läpi kaavoituksia, teemme protomallin tuotteesta, jota tilanteen vaatiessa muokataan. Kun vaate viimein tuntuu ja näyttää hyvältä, ompelija tekee lopulliset kaavat tuotteesta, kertoo Vaheranta.

Vaherannan mielestä vaatteen tehtävä on ilmaista henkilön omaa persoonaa ja sen on tunnuttava hyvälle ihoa vasten. Se on miellyttävä ja mukava päällä, eikä ole liian kireä tai epämukava liikkuessa. Makemee-malliston vaatteet valmistetaan tanskalaisesta kankaasta, jossa on 70 prosenttia kierrätyskuitua ja 30 prosenttia pellavaa. Kankaassa on ekologisessa mielessä tärkeintä, että suurin osuus siitä on kierrätyskuitua, koska uusien kuitujen valmistus on yleensä saastuttavin osa kankaan valmistusta. Sääolosuhteisiin materiaali on sekä lämmin että viileä päällä. Lähtökohtana on, että vaatteet ovat pitkäikäisiä. Mallistossa on tällä hetkellä tunikaa ja liivimekkoa sekä vaihtuvat lisäosat, jotka päivittyvät koko ajan.
-Ekologisuus näkyy vaatteissa muunneltavuutena, tuotteilla on ajaton malli ja materiaalivalinnassa olen pyrkinyt valitsemaan laadukasta ja pitkäkestoista kangasta, jonka elinkaari on pidempi kuin trendivaatteilla, kertoo Vaheranta.

Maalausta, piirustusta, ja käsitöitä aina tehneellä Vaherannalla on tavoitteena, että hän voi tulevaisuudessakin laajentaa ja toteuttaa uusia ideoita mallistoon, mutta alkuun lähdetään rauhallisin ja odottavaisin mielin.

Tällä hetkellä vaatteita myydään pääosin verkkokaupan kautta, mutta tuotteilla on kaksi sovituspistettä, Paimiossa sekä Salossa, joissa niitä voi käydä sovittamassa.
-Vaate ei ole vain vaate, vaan se on läheisin seuralaisesi monessa tilanteessa. Seuralainen, joka voi tehdä olosi mukavaksi, varmaksi ja iloiseksi, kertoo Vaheranta.

Sari Tuomi

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: