Teijolaistuneen Ramo Tederin polut johtivat Malmön Euroviisuihin

Ramo Tederin käsissä perinnesoitin jouhikko taipuu vaikka Euroviisuihin. Viron viisuedustajina vuonna 2024 esiintyy 5 Miinust ja Puuluup.

Ramo Teder (s.1970) nostaa hellin ottein kantolaukustaan pohjoismaisen perinnesoittimen, jouhikon. Tederin jouhikko on tehty tervalepästä ja kuusesta. Soittimen pinta on kulunut ja puu on elänyt, mutta sen sisältä kumpuava ääni on syvä ja ainutlaatuinen.
-Olen kotoisin Viljandista, joka on Viron folkmusiikin kehto, mutta jouhikkoon tutustuin vasta, kun asuin Teijolla. Kuulin Turussa keikalla Pekko Käppiä ja rakastuin jouhikkoon! Teder kertoo.

Jouhikko on lähes kadonnut perinnesoitin myös Virossa. Soitin on kokenut renessanssin 1990-luvulla ja tänä päivänä jouhikko taipuu niin rokkiin kuin räppiinkin. Nyt soitin on johdattanut Ramo Tederin Malmöhön, jossa hän esiintyy 9. toukokuuta Viron Euroviisuedustajana yhdessä rap-nelikon 5 Miinust ja Puuluup-bändikaverinsa Marko Veissönin kanssa.

Ramo Teder on sekä muusikko että kuvataiteilija. Jos Tederin pitäisi valita kuvataiteen ja muusikon uran väliltä, olisi valinta helppo tehdä.
-Olen ennen kaikkea muusikko. Musiikki menee suoraan henkeen. Koen, että katse on rajallinen ja kuvien tekeminen rentouttaa, mutta äänet ja musiikki – ne läpäisevät ihan kaiken.

Salon seudulta Ramo Teder löysi perheen ja kodin, mutta on hengeltään suurkaupunkilainen. Teijolla on kuitenkin erityinen merkitys Tederille.
-Puuluup täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Bändi esitti Teijolla historiansa toisen keikan vuonna 2014, Teder muistelee.
–Olen esiintynyt Salossakin myös nimellä Pastacas.

Taiteilijasieluna hän on Salossa asuessaan vaikuttanut paljon paikalliseen kulttuuriin säveltämällä musiikkia Salon teatterin näytelmiin ja opettamalla kuvataiteita Salon kansalaisopistossa. Tederin kuvataiteeseen on voinut tutustua esimerkiksi Wiurilassa.
-Vapautta ja energiaa! Pyri pois kauniin viivan piirtämisestä, anna liikkeen viedä, Teder neuvoo aloittelevaa piirtäjää.

Energia on myös sana, jolla Viron euroviisuedustuskappalettakin voisi kuvailla.
-Olemme molemmat Viron ykkösartisteja, Puuluup ja 5 Miinust. Vuonna 2022 voitimme palkinnon Viron parhaasta Etno/Folk-levystä ja olemme voittaneet myös Viron parhaan yhtyeen palkinnon. 5 Miinust oli listaykkösenä, kun päädyimme tekemään musiikkia yhdessä. Meidän energiamme sopivat niin hyvin yhteen, huomasimme, että paransimme toistemme musiikkia!
-Kirjoitimme viisukappaleemme (Nendest) Narkootikumidest ei tea me (küll) midagi yhdessä hujauksessa ja lähetimme kappaleen Euroviisuihin hetken mielijohteesta. Euroviisuissa ollaan! Emme ehkä olleet raadin suosikkeja, mutta kansa rakastaa meitä, Teder kertoo, ja jatkaa huvittuneena:
-Kuulin, että erityisesti 5–15-vuotiaat tykkäävät meidän biisistämme.

Kappaleessa lauletaan Lay´sin sipseistä. Viron euroviisuedustajat ovat kohdanneet samoja ongelmia kuin Suomen edustaja Windows95Man.
-Meidän piti muuttaa se kohta, koska Euroviisuissa ei saa mainostaa mitään – mutta nyt se kohta on entistä parempi, sillä saimme mukaan muovipullojen kierrätyksestä kertovan säkeen, Ramo Teder iloitsee.

Jonna Hellberg-Pitkänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: