Torstaina perhepäivä iltatorilla, perjantaina Salo Circus Festivalin avajaiset

Maiju Valjus ja Saija-Reetta Kotirinta ovat suunnitelleet iltatorille ohjelmaa koko perheelle.

Tulevat kulttuurituottajat Maiju ja Saija-Reetta rakentavat iltatorille SSO:n perhepäivää

Pekka Mäenpää

Nelikymppiset salolaiskaverukset Saija-Reetta Kotirinta ja Maiju Valjus ovat viettäneet helteistä Suomen kesää osin opiskelun merkeissä. Kulttuurituottajiksi Humakissa opiskeleva kaksikko on suunnitellut tämän viikon iltatorille ohjelmaa koko perheelle.
– SSO on iltatorilla isäntänä. Me olemme saaneet suunnitella perhepäivän ohjelman osana harjoitteluamme, jonka tavoitteena on kehittää SSO:n perhetapahtumia laajemminkin, Maiju ja Saija-Reetta kertovat.
Kahden aikuisen naisen on vienyt koulunpenkille halu oppia uutta. Maijulla on musiikinopettajan ja luokanopettajan koulutus ja työt Pajulan alakoulussa ovat tarkoittaneet sitä, että opinnot ovat edenneet Tampereen yksikössä lähinnä verkossa ja monimuotoisena.
– Iltaisin ja viikonloppuisin on tehty kouluhommia lähes kaikki vapaa-ajat, Maiju naurahtaa.
Saija-Reetta työskentelee lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin muun muassa Salon kansalaisopistossa teatterin ja musiikin parissa, joten luontevin opiskeluvaihtoehto on ollut perinteinen päiväopetus Humakin Turun toimipisteessä.
– Olen näytellyt, laulanut ja esiintynyt koko ikäni. Kun tajusin haluavani myös ohjata ja tuottaa erilaisia tapahtumia, päätin hakeutua koulun penkille.
Osaaminen, opiskelu ja hyvät suhteet ovat tuoneet  Saija-Reetalle jo ensimmäisen työtehtävän.
– Sain Helsingin kaupunginteatterista ensimmäisen tuottajanpestini. Minulle vinkattiin avoimesta tehtävästä, tein hakemuksen ja pääsin haastatteluun, Saija-Reetta innostuu.
Maiju ja Saija-Reetta kehuvat opiskelun tuomia uusia elämyksiä ja uusiin ihmisiin tutustumista.
– Voimme suositella aikuisena opiskelua. Ainakin meille se on ollut joustavaa ja antoisaa, lauluyhtye SwingingMamasissa tutustuneet perheelliset aikuisharjoittelijat kertovat.

Humanistisen ammattikorkeakoulun eriytyvien suuntautumisopintojen monialaisen tapahtumatuotannon kokonaisuuteen lukeutuva SSO:n perhepäivä pitää sisällään monenlaista ohjelmaa.
– Perhepäivän vetonaula Hevisaurus oli jo buukattu pääesiintyjäksi, mutta muuten saimme päättää tapahtuman ohjelmasta pienen budjetin puitteissa. Olemme pyrkineet luomaan monipuolisen ja koko perhettä viihdyttävän päivän Salon torilla.
Kaksikko kiittelee SSO:n lisäksi myös muita yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka ovat lähteneet tekemään yhteistyössä perhepäivää.
– Ohjelmassa on muun muassa pakopeli, onnenpyörä, kasvomaalausta, askartelupajaa, jalkapalloa, satutelttaa ja keppihevosrata.
Salon torin lavalla nähdään tanssivia koiria, Aaro Sorvan taikashow  ja kansalaisopiston tanssiryhmä.
– Päivän yllätysohjelma on Daruden lapsille pitämä DJ-koulu. Mitä se pitää sisällään, jääköön vielä salaisuudeksi, Maiju ja Saija-Reetta kertovat.
Puisto-ohjelma alkaa kello 16 ja Hevisaurus aloittaa kello 19.

Salo Circus Festival tuo uutta Salon kulttuurikesään

Lauantaina aamupäivällä ohjelma alkaa Salon torilta, jonne voi tulla ihastelemaan jopa seitsemää eri sirkusesitystä. Kuva Maximo Gedda

Salonjokilaakso

Perjantaina käynnistyvä kaksipäiväinen Salo Circus Festival tuo nähtäville laajan kirjon erilaisia nykysirkuksen, perinteisen sirkuksen ja fyysisen teatterin esityksiä.
Esiintyjien joukossa on sekä kansainvälisiä kasvoja että Salon omia kasvatteja. Festivaalin aikana voi osallistua myös erilaisiin työpajoihin.
Kaksipäiväisen tapahtuman aloittaa Teatteri Provinssissa Erika Malkin väkevä Pohjatar, joka on tragikoominen tulkinta Louhi-myytistä. Se kuvaa sympaattisesti ja toivorikkaasti selviytymistä seksuaalisesta väkivallasta ja lapsen kuolemasta.
Iltaa jatkaa humoristinen kolmen miehen toimintaesitys Fatal Instrument ja festivaalin avajaisia juhlitaan Open Stage -klubilla perjantai-illan päätteeksi. Open Stagella sirkustaiteilijat esittelevät otteita tuoreimmista teoksistaan.
Lauantaina aamupäivällä ohjelma alkaa Salon torilta, jonne voi tulla ihastelemaan jopa seitsemää eri sirkusesitystä.
– Esitysten lomassa voi osallistua Parkour-työpajaan Horninpuistossa, jonka jälkeen sirkuksen nälkäiset oppilaat voivat suunnata Kauppakeskus Plazaan PopUp Sirkuskouluun. Kaikkiin työpajoihin sekä torin esityksiin on vapaa pääsy, Eikka Alatalo ja Erika Malkki kertovat.
Lauantai-iltapäivän kruunaa Aura Companyn koko perheen sirkusesitys Taikahattu Teatteri Provinssin tiloissa Astrum-keskuksessa. Taikahattu on iloinen tarina kahden hengen sirkuksesta, jossa kaikki on mahdollista.
Festivaali huipentuu niin ikään Provinssin näyttämöllä järjestettävään Varietee-iltaan, jossa sirkustaiteilijat viihdyttävät katsojia monipuolisilla taidonnäytteillään.
– Sokerina pohjalla tapahtuman päättää Festivaaliklubi Bar Bizarressa. Klubilla ensi-iltansa näkee esitys Kivinen Kuutamo, jossa yhdistyvät tunnelmallinen kitaramusiikki ja ilmaisullinen jongleeraus. Myöhäisiltaa ilahduttaa Gather No Moss -bändi Rock & Folk -kappaleillaan.
Tämä isä-poika -duo nähtiin Salossa viimeksi 2016.
Vielä muutama päivä sitten festivaalin järjestäjillä Eikka Alatalolla ja Erika Malkilla oli jännittävät paikat. Jo hyvissä ajoin sovittuun torin ilma-akrobatiarakennelman tavarantoimittajaan ei saanut enää yhteyttä. Ratkaisu oli keksittävä muuta kautta, kun ulkomaisten artistien lentoliputkin oli jo hankittu.
Rakennelmaa varten tarvittavat trussit löytyivät melko mutkattomasti sirkusyhteyksien kautta, mutta painojen kanssa asia oli toisin ja suunnitelmat olivat vähällä vesittyä. Tavallaan ne vesittyivätkin, kun betonipainot vaihtuivat vesisäiliöiksi.
Ensikertaa näin suurta tapahtumaa järjestävät Alatalo ja Malkki ovat positiivisesti yllättyneet salolaisten avuliaisuudesta ja kannustuksesta. Niin kaupungin, yritysten kuin yksityistenkin ihmisten vastaanotto on ollut poikkeuksetta myönteistä.
– Salossa vaikuttaa olevan potentiaalia uudeksi sirkuskaupungiksi, festivaalijärjestäjät tuumivat. Seudulla on järjestetty yksittäisiä sirkuskursseja ja jatkuvuudelle löytyy kysyntää. Ensimmäinen Salo Circus Festival näyttää, löytääkö salolainen yleisö myös sirkusesitysten äärelle.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: