Turun piispa Mari Leppänen vihittiin virkaansa Turun tuomiokirkossa

Piispa Mari Leppänen vihkimystilaisuudessa Turun tuomiokirkossa.

Turun arkkihiippakunnan uusi piispa Mari Leppänen vihittiin sunnuntaina virkaansa Turun tuomiokirkossa. Televisioidussa vihkimysjuhlassa Leppänen vastaanotti piispanviran tunnukset, ristin ja sauvan. 
Turun Tuomiokirkon sunnuntaiaamun messu oli myös vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen avausjumalanpalvelus. Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa. Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla.

Piispa Mari Leppäsen tilaisuudessa pitämä saarna pohjautui Luukkaan evankeliumin lukuun, jossa kohtaavat vauva ja vanhus, viattomuus ja viisaus, matkan alku ja loppu. Leppänen puhui ihmisten yksinäisyydestä sekä vaatimuksista, joista Jeesus on ihmiset vapauttanut.
– Elämää musertava yksinäisyys ei ole itse valittua, sen sanelee pakko. On monia, jotka vain katsovat ikkunasta ulos maailmaan, kuin näytelmää, katsomosta. On ihmisiä, joilla ei ole ketään. Ihmisiä, joita kukaan ei katso silmiin, eikä varsinkaan kosketa.
Leppänen kehotti ihmisiä pitämään huolta toisistaan.
– Kirkon käytävältä ovet avautuvat kaupunkiin. Meidät lähetetään maailman kaikkiin kyliin. Kulkueisiin, joissa on eri tavoin kaipaavia, alas painettuja ja ohikatsottuja. Siis etsi yhteyttä toisiin. Ota syliin, kaikilla niillä tavoin, mikä nyt on mahdollista.
Piispa Leppänen sai virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: piispanristin, piispansauvan sekä hiipan ja kaavun. Liturgiset vaatteet, piispankaavun, -hiipan ja –stolat, on suunnitellut tekstiilitaiteilija Helena Vaari.
Tuomiokapituli kertoo tiedotteessaan, että piispan kaavun nimi on Siunattu maa.
”Sen yksityiskohdista löytyy muun muassa luontosymboliikkaa, keskiaikaisen tuomiokirkon muotokieltä sekä Kalevala-korun kierrätetty Pyhän Birgitan solki. Kaavun selässä on elämänpuu ja kauluksessa pihlajan neljä vuodenaikaa”.
Piispankaavun symboliikassa on haluttu liittyä hiippakunnan pitkään historiaan. Yksi innoittajista oli Pyhä Birgitta (1303–1371): näkijä, kirkon uudistaja ja hengellisen sääntökunnan perustaja. Birgitan vaikutus näkyi Suomessa Naantalin birgittalaisluostarin kautta, missä myös suomalainen käsityötaito puhkesi kukoistukseen. Samaan perintöön liittyy nyt myös Vaarin suunnittelema uusi piispankaapu.
Piispankaavun ja hiipan on ommellut artenomi, käsityömestari Tytti Helles.

Piispa Mari Leppäsen vihkimisen toimitti arkkipiispa Tapio Luoma. Häntä avustivat piispat Kaisamari Hintikka, Simo Peura ja Matti Repo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: