Kimmo Lehto
Raskaan musiikin ystävät kokoontuivat viime viikonloppuna Tuskan pariin Helsingin Suvilahdessa. Yleisöennätykseen taipunut, yli 20 vuotta toiminut Tuska festivaalit kokosi jälleen myös useita salolaisia.
Christian Gruber ja Katja Niemi tulivat viettämään lauantaipäivän yhdessä. Suurimpana syynä oli lauantain pääesiintyjänä toiminut yksi Christianin suosikkibändi Slayer, joka soitti viimeistä kertaa Suomessa. Päivään mahtui myös muitakin keikkoja, kuten Helsinki Stagen teltan täyttänyt norjalaisen Kvelertakin ja Katja Niemen lempiyhtyeen Maj Karman keikat. Lisäksi Niemi odotti Stam1nan keikkaa, jonka viimeisimmästä levy on ollut mieleen.
Nimmarien keräämistä harrastava Christian kävi hakemassa ennen festarialueelle menemistä Kvelertakin levyjä, joiden kansiin hän kävi hakemassa nimmarienjakotilaisuudessa yhtyeen nimet.
-Itse olen ollut aiemminkin Tuskassa, avopuolisoni Katja on ensimmäistä kertaa, Gruber sanoo.
-Ostin samantein liput lauantaille, kun kuulin että Slayer saapuu vielä kerran Suomeen. Olin jo katsomassa viime talven Slayerin keikkaa, koska luulin sen olleen viimeinen kerta.
Katja Niemi tietää toki bändin, mutta Slayeria ei sen enempää ole tullut kuunneltua.
-Nyt piti kuunnella, jotta tietää mitä on tullut kuuntelemaan, Niemi kertaa.
Selja Isojunno vietti kolme kolhuntäyteistä päivää Tuskassa. Mistään negatiivisesta kokemuksesta ei toki ollut kyse, vaan kolhut olivat tulleet lukuisten keikkojen aikoina syntyneissä moshpiteissä. Moshpit on punk- ja metalliyhtyeiden keikoilla syntyvä, tönimiseltä tai jopa tappelulta näyttävä pyöreähkössä tilassa tapahtuva eräänlainen tanssi. Hurjannäköisessä tapahtumassa pätee kuitenkin herrasmiessäännöt: jos joku kaatuu, hänet nostetaan ja homma jatkuu.
-Ei oo oikeet festarit, jos ei oo vähintään viittä isoo mustelmaa moshpitin jäljiltä, Isojunno kertoo.
Isojunno oli tullut Tuskaan kaverinsa pyynnöstä.
-Kaverilla ei ollut ketään seuraa ja hän pyysi minua mukaan. En tiennyt kuin muutaman Tuskassa esiintyvän bändin, mutta lupasin lähteä seuraan ja hankin kolmen päivän liput, hän sanoo.
Hetkeäkään lähtö ei ole kaduttanut. Haastatteluhetkellä sunnuntaina ennen alueen aukeamista väsymyksestä ei ollut tietoakaan.
-Tuska on ollut huippukokemus. Joka päivä olemme tulleet, kun alue on auennut ja pois on lähdetty vasta viimeisen yhtyeen lopetettua, iloinen ja tyytyväinen Tuska-kävijä kertaa. Ehkä näemme Seljan tulevaisuudessakin Tuskan moshpiteissä.
Tuska teki kävijäennätyksensä tänä vuonna. Tapahtuma keräsi Helsingin Suvilahteen 43 000 festivaalikävijää koko viikonlopun aikana ja perjantaina sekä lauantaina tapahtuma oli loppuunmyyty. Perjantaina illan päätti suomalainen Amorphis. Yhtye soitti aluksi tuoreimman Queen of time -levynsä kokonaisuudessaan ja mukaan lavalle pääsi myös kyseisellä levyllä mukana ollut Anneke Van Giersbergen.
Viikonlopun suurimpia vetonauloja oli lauantain päättäny trashmetal-suuruus Slayer, joka soitti viimeisen keikkansa suomalaisille. Ehkä erikoisimmasta Tuska-keikasta vastasi enempi taideperformanssia kuin musiikkiesitystä muistuttanut Heilung shamanistisen tunnelman siivittämänä.
Sunnuntaina vietettiin myös ensimmäistä kertaa Pikku-Tuskaa, johon kolmen päivän rannekkeen tai sunnuntain päivälipun hankkineet saivat ottaa mukaansa alle 10 vuotiaan alueelle. Perheen pienemmille oli varattu kauppakeskus Redin rannekkeenvaihtopisteelle askartelu- ja kasvojenmaalauspiste. Helsinki Stagella yleisöä tanssitti Hevisaurus -yhtye ja lisäksi tapahtumanjärjestäjät tarjosivat lapsille pillimehut ja vihannestikut.