UrSalon kevään viimeinen tähtinäytäntö sunnuntaina  

UrSalon tähtinäytäntöjä pidetään Halikon vesitornin katolta.

Jos et vielä tiedä, mitä tehdä tänään, kannattaa illalla suunnata Halikon vesitornille katsomaan UrSalon järjestämää tähtinäytäntöä.

Se on samalla viimeinen mahdollisuus tänä keväänä, sillä muutoin joka toinen sunnuntai järjestettäviä näytäntöjä ei kesäaikana pidetä.  

Jo UrSalon perustamisesta lähtien, vuodesta 1999, toiminnassa aktiivisesti mukana ollut yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Mikkola suosittelee lähtemään sunnuntai-iltana tähtitornille. Mikkola kertoo tähtitaivaan kohteiden olleen oikea elämys useimmille kävijöille.
-Mielenkiintoisten kohteiden esittely on avartanut ihmisten näkemystä avaruuden valtavista mittasuhteista. 

Tulevana sunnuntaina on mahdollisuus nähdä planeettoja ja Kuu sekä Orionin kaasusumu, joka on hyvin näkyvillä erityisesti tähän aikaan vuodesta. Ne ovat tähtitaivaan kirkkaimpia kohteita ja siksi helppoja havaita. Jos sää sallii, voi myös nähdä himmeämpiä kohteita, kuten galakseja ja kaasusumuja.  

Näytännöissä on käytössä useampia instrumentteja; tähtitornin peilikaukoputki, pienempi linssikaukoputki ja tähtikiikari. Lisäksi tähtitornin seinällä on monitori, jolta näytetään aiemmin kuvattuja kohteita. Näin vältetään pitkät jonot, ja kohteita voi katsella kaikessa rauhassa.  

Tähti-iltoja on järjestetty säännöllisesti jo vuodesta 2003, jolloin UrSalon tähtitorni rakennettiin Halikon vesitornin ylätasanteelle. Pilvettömällä säällä kävijöitä on yleensä noin kolmekymmentä. Mikkolan mukaan kävijäennätys on 136 yhden illan aikana.

Näytännöissä on käytössä useampia instrumentteja; tähtitornin peilikaukoputki, pienempi linssikaukoputki ja tähtikiikari.

Nuorimmat osallistujat ovat alle kouluikäisiä ja vanhimmat eläkeläisiä. 
-Nuorin kävijä taisi olla kaksi ja puoli vuotta, Mikkola toteaa.  

Kokoontumisrajoitukset ovat vaikuttaneet myös tähti-iltoihin, joista on pahimpana korona-aikana jouduttu pitämään taukoa. Näytäntöjä on kuitenkin pystynyt katsomaan suorana lähetyksenä UrSalon Youtube-kanavalla, jolla ne ovat edelleen katsottavissa.  

Jos tähtitiede ja UrSalon toiminta alkoi kiinnostaa, joka kuukauden ensimmäisenä torstaina järjestettävään kuukausikokoontumiseen kirjaston Laurinsalissa kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Kokoontumisten ohjelmassa on yleensä esitelmä jostakin tähtitieteeseen liittyvästä aiheesta.  

UrSalo tekee yhteistyötä myös Salon kansalaisopiston ja tähtitieteen tutkijoiden kanssa. Esimerkiksi jo vuodesta 2010 joka syksy kansalaisopistossa järjestetty tähtitieteen kurssi on ollut todella suosittu.  

Vaikka sunnuntaina tähtitornille ei ehtisikään, ensi syksynä talviaikaan siirryttäessä on taas mahdollisuus osallistua.  

Kevään viimeinen tähtinäytäntö sunnuntaina klo 19 Halikon vesitornin tähtitornilla.

Enni Paananen

Pyörregalaksi M51, Ajokoirien tähdistön suunnalta, 23 miljoonan valovuoden etäisyydeltä. Vieressä pienempi satelliittigalaksi NGC 5195.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: