Vanhainkotieleganssia Rikalanmäen kesäteatterissa

Kvartetin hienostovanhainkodissa Tommy Haakana, Marja Ruokonen, Eija Suomela ja Erik Suomela pääsevät näyttämään esiintymistaitonsa neljän eläköityneen oopperalaulajan rooleissa.

Muusikoiden eläkepäivät muka yksitoikkoisia? Rikalanmäen kesäteatterissa tänä kesänä nähtävä, sekä Ronald Harwoodin käsikirjoittama näytelmä osoittaa, ettei näin suinkaan ole.

Aikoinaan alkuvuodesta 2002 Suomen ensi-iltansa saanut Kvartetti oli yleisömenestys, jota tähdittivät Helsingin kaupunginteatterissa Kyllikki Forsell, Ritva Valkama, Lasse Pöysti ja Pentti Siimes. Ohjaajana toimi Neil Hardwick ja tekstin suomennoksen takana on Kersti Juva.

Näytelmän tarinassa seurataan neljän eläköityneen muusikon tekemisiä ja turinointeja. Oopperalaulajat Cissy, Wilfred ja Reggie elävät suhteellisen seesteistä arkea taiteilijoiden vanhainkodissa, kunnes heidän vanha kollegansa Jean ilmestyy mukaan kuvioihin. Hieman narsistisemman puoleinen rouva ei kuulu seuralaisista helpoimpiin, eikä juonen edetessä salaisuuksien paljastumiselta voida välttyä. Pitkän elämän kun elää, saa kokea kaikenlaista – ja kaikenlaisten kanssa sitä päätyykin naimisiin.

Eli vaikka ikää tulee lisää ja askel hidastuu, taiteilijasielujen suu käy ja pääkoppa pelittää, ainakin enimmäkseen. Ja vaikka erilaiset persoonat tarinassa kohtaavatkin, hahmoja yhdistää sama rakkaus musiikkiin. Perinteisellä tapaa kesäteatterien komedianäytelmästä ei silti ole kyse, vaikka sanallinen säilä tarinassa heilahteleekin ja tuo siihen niin tilannekomiikkaa kuin esittää katsojalle kysymyksen siitä, mikä kenenkin suusta on suvaittua.

– Tarinan teksti leikittelee sillä, miten erilaisia asioita ikäihmiset voivat sanoa, etenkin toinen toisilleen, mitä nuoremmat ihmiset taas eivät voi, kuvailee näytelmän ohjaaja Joonas Suominen.

Teatteri Provinssin versiossa rooleja tähdittävät Tommy Haakana, Marja Ruokonen, Eija Suomela ja Erik Suomela. Lavastuksesta on vastannut Niina Suvitie.

– Näytelmässä on toisin sanoen toki huumoria, mutta myös syvällisempää puolta ihmisyydestä, mielestämme sopivassa suhteessa hieman kaikkea. Voi tästä kyynelkin tulla silmään, Suominen ja Kvartetin näyttelijätiimi pohtivat.

Näytelmän povataankin paitsi viihdyttävän, myös koskettavan yleisöään, mutta suovan samalla kiehtovan katsauksen oopperan maailmaan. Kysyttäessä tarkemmin Kvartetin syntymisestä näytelmäprojektina ja siinä nähtävien hahmojen persoonista, sekä näyttelijöiden että ohjaajan ajatukset ovat saman suuntaisia. Roolin tekeminen tulee lähteä näyttelijästä itsestään.

Siinä missä Helsingin kaupunginteatterissa nähty Kvartetti nojasi kiistatta varsin paljon näyttelijöihinsä, Provinssissa näytelmää lähestytään toisella tavoin eli ennen muuta tarinan teksti edellä.

– Emme yritä pyrkiä samanlaisuuteen Helsingissä parikymmentä vuotta sitten nähdyn Kvartetin kanssa. Aiomme tehdä näytelmän omalla tavallamme, omalla tyylillämme, Teatteri Provinssista tarkennetaan.

Tiimille olikin alusta saakka selvää, kuinka roolitukset haluttaisiin tehdä ja kuinka oikea hahmo yhdistettäisiin oikeaan näyttelijään. Näytelmän tekstiä on heidän mukaansa myös hieman lyhennetty ja tiivistetty kesäteatterimittaan sopivammaksi.

– Provinssin oma taivalhan alkoi silloin Kvartetin Suomen ensi-iltaa edeltävänä kesänä, juuri täällä Rikalanmäellä. Osa meistä on nähnyt tuon ensimmäisen suomenkielisen version silloin aikoinaan, minä mukaan lukien, ja muistan silloin jo ajatelleeni, että tämän haluaisin joskus tehdä. Joko näyttelijänä tai näin ohjaajana. Koenkin nyt saavuttaneeni tietyn henkilökohtaisen virstanpylvään, kun näytelmä saadaan tänä kesänä tännekin, Joonas Suominen sanoo.

Ensi-iltansa ensimmäisenä Teatteri Provinssin kesäteatterinäytelmistä saava Kvartetti palvelee teatterikävijää paitsi oivalla sijainnillaan, myös Rikalanmäellä esityksien aikana palvelevan Rikalan Krouvin kera.

– Kvartetti ei välttämättä toimisi kovin hyvin perinteisessä kesäteatterimiljöössä taivasalla. Näytelmä vaatii tällaiseen vain muutaman hahmon tunnelmaan pienehköä ja intiimiä näytelmätilaa. Ja siihen teatterivintti on omiaan, Teatteri Provinssin tiimi arvioi tyytyväisenä.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: