Värien voimaa Mariella Rauhalan Vahva Henki -näyttelyssä

Mariella Rauhalan näyttely sai nimensä ja kokoavan teemansa tekstiiliprinttitaulussa näkyvästä taiteilijan omasta estrelanvuoristokoirasta, jonka kennelnimi Espiritu Forte eli Vahva Henki yhdistyi Teijon Masuunin kulttuuriympäristön vahvaan henkeen.

Reija Palttala

Teijon Masuunin galleriassa on mahdollisuus vielä kuukauden ajan tutustua Mariella Rauhalan Vahva henki -näyttelyyn. Näyttelykokonaisuuden muodostavat eläinaiheisista tekstiiliprinteistä tehdyt taidetaulut ja PopHornCollectionin sisustus- ja käyttötuotteet. Sekatekniikalla käsitellyt valokuvat on käsitelty digitaalisten kuvankäsittelyohjelmien avulla, ja tulostettu kankaalle luontoystävällisin reaktiivivärein.
Kuvat ovat syntyneet viime vuosien aikana Rauhalan muutettua perheensä kanssa kaupungista Kuhmoisiin vanhalle maatilalle. Tähän mennessä erityisesti pukusuunnittelijana ja taideaineiden opettajana työskennelleen Rauhalan töitä on voinut nähdä muiden muassa elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten vaikkapa Kaisa Rastimon Myrsky elokuvan tai Salatut elämät -sarjan puvustuksessa. Myös näyttelyiden-, näyttelyripustusten-, messuosastojen- ja mainosten suunnittelu on kuulunut työnkuvaan. Pukunäyttelyitä hänellä on ollut esillä esimerkiksi Suomen käsityön museossa.
Teijon Masuunin näyttely on juuri Masuunin galleriaan tehty uusi kokonaisuus. Eläinaiheet olivat jo pitkään olleet Rauhalan mielessä etsien ilmaistavaa muotoa. Tämä on hänen ensimmäinen eläinaiheisten tekstiiliprinttien näyttely tässä laajuudessa.
– Nähtyäni tämän ympäristön ja gallerian, ajattelin että Vahva Henki sopisi näyttelyn nimeksi ja kokoavaksi teemaksi, kun täällä miljöössä on niin vahva kulttuuriperinteen henki. Espiritu Forte eli suomeksi Vahva Henki on näyttelyn nimityössä olevan koirani kennelissä saama nimi. Hän on rodultaan estrelanvuoristokoira, laumanvartija. Kuvassa koira vartioi vahvana koko kaupunkia, silti ystävällisesti hymyillen, ja nousee printissä ikään kuin seinän lävitse graffitimaisena kuvana, Rauhala kuvailee.

Riikinkukko luomisen alkuuntekijänä

Teosten aiheet ovat saaneet alkunsa Rauhalan omista lemmikkieläimistä. Hän ei silti käytä lemmikki-nimitystä näistä eläinystävistään.
– Eläimessä on kuitenkin kaikkein viehättävintä se, ettei se koskaan ole aivan kesy. Olen halunnut näissä kuvissakin tuoda sitä esille, esimerkiksi silmien kautta. Usein kuvataan söpöyttä, ja ovathan ne söpöjä, mutta siitä huolimatta ihanassa eläimen lapsessakin, vaikka tipussa tai kissanpennussa, on aina se villi puoli, Rauhala sanoo.
Rauhalan noitakissaksi kutsuma eläinystävä, tuuheaturkkinen ja voimakaskatseinen Koksi-kissa, on löytynyt pentuna hylätyn talon lattialautojen alta. 
– Aluksi se oli hyvin arka ja villi. Nyt se on jo kotikissa, tulee syliin niin halutessaan, mutta elelee kuitenkin itsenäisesti omaa elämäänsä, Rauhala kertoo.
Itsenäinen ja omapäinen persoonansa on myös Spurtti, afrikkalainen kääpiövuohi, josta Rauhalan PopHornCollectionin sarveen viittaava sisustus- ja käyttötuotemallisto on saanut nimensä. Nyt 16-vuotias Spurtti-vuohi näyttäytyy kuvissa olemuksensa laajalla skaalalla monin sävyin. Mustavalkoisesta päädytään tekstiiliprinttitaulusarjan kuvissa neonsävyjen kauttaan moniväriseen printtiin. PopHorn viittaa nimessään ja kuvissa paukkuvien sarvien lisäksi myös pop-taiteeseen.
Näyttelyn kuvissa näkyy toinenkin kääpiövuohi, Huittinen nimeltään. Se on saanut printtitaulussa ystäväkseen knabstrupinhevosen, El-Sheikin, aivan kuten tosielämässäkin. Turvassa-niminen kuva kertoo eri lajia edustavien kumppanusten alati yhdessä vietetystä ajasta ja toistensa seuran antamasta turvasta.
– Kuvaan liittyvään tarinaan sisältyy sekin, miten vanhat tarvitsevat nuoria ja nuoret vanhoja, Rauhala sanoo.
Rauhalan El-Sheik- hevonen eli peräti 34-vuotiaaksi, mutta vuosi sitten laukkasi hevosen ajastaan ajattomuuden vihreille laitumille. Kuvissa hän elää kuitenkin edelleen ja tuo nyt sitä kautta ehkä iloa ja turvaa muillekin kuin vuohi-toverilleen. 
Eläinaiheisten tekstitiiliprinttikuvien luomisen alku ja juuri oli kuitenkin riikinkukko. Se on näyttelyssä Rauhalan riikinkukkojen Diegon ja Fridan eräänlainen avainkuva, fenix-lintuun johtuva aihelma, joka alkoi kasvattaa ympärilleen muita kuvia.
Riikinkukon koristeellinen runsaus kuvastaa myös näyttelyn pohjavirettä. Riikinkukko voi olla hieman pröystäilevä, mutta sillä on kuitenkin sulissaan silmiä kymmenittäin, ja näkökulmiakin siten kosolti.
– Tykkään kaikesta kauniista, mutta toisaalta myös rujosta puolesta, ruman estetiikasta. Olen hyvin kaikkiruokainen, tosin minimalismin ystävä en ole niinkään. Esimerkiksi Baltian maiden ja latinalaiskulttuurien estetiikka on mieluista, Rauhala luonnehtii.
Mexico Moon -tekstiilitaulu on saanut aiheensa juuri latinalaiskulttuureista ja siinä kuten muissakin töissä on vaikutteita Rauhalan eri aikoina tekemiltä matkoilta, jotka ovat suuntautuneet Meksikon lisäksi niin Afrikkaan, Intiaan, Portugaliin kuin Pohjolaan ja Itämerellekin.

Viime lauantaina näyttelykävijät saivat tavata ja jututtaa taiteilijaa myös paikan päällä Masuunin galleriassa. Lähiseudulta tulleet kävijät kertoivat käyvänsä usein katsomassa gallerian näyttelyitä.
– Meillä on ollut Teijolla mökki 1990-luvun alusta lähtien. Olemme käyneet katsomassa Masuunin näyttelyitä, ja kaikki ovat olleet mielestämme todella tasokkaita, sanoo Ursula Nakai, joka tullut näyttelyyn kumppaninsa Sonny Nakain kanssa.
Itsekin taidetta tekevä Sirkka Virtanen kertoo tulleensa Kemiönsaarelta Masuunille sekä syömään että  näyttelyitä katsomaan. Vahva Henki -näyttelyn lisäksi hän aikoo käydä katsomassa myös Teijon uudessa Arkki-ravintolassa esillä olevan John Sycholdin taidenäyttelyn. 
– Nämä on hienoja töitä. Maalaan itse öljyväreillä, mutta omissa töissäni ei ole näin vahvoja värejä, enemmänkin pastellivärejä, Virtanen kuvailee.

Vahva henki -näyttely on avoinna 17. marraskuuta saakka.  Kaikki työt ovat myös myytävänä. Käyttöesineiden kuten tarjottimien, leikkuulautojen, lasinalusten tai tyynyliinojen lisäksi voi näyttelystä ostaa itselleen tai lahjaksi myös tekstiiliprinttitaulun.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: