Vartsalan merellisiin maisemiin nousi laavu talkoovoimin

Talkooväkeä lähes valmiin laavun edessä. Vieraan rakennetaan myöhemmin vielä nuotiopaikka.

Susanna Raimi

Aurinkoinen ja lämmin sää suosivat lauantaina Vartsalan entisen sahan lautatarhan alueelle kokoontunutta talkooväkeä. Tällä kertaa Wartsalan kyläyhdistys järjesti talkoot ykkösakselin LIVE-4 lisää elämää kylille pienillä investoinneilla -hankkeen avulla.

Aktiivinen Wartsalan kyläyhdistys on rakentanut aiemmin muun muassa venepaikkojen lähellä olevan lasten leikkipaikan grillikatoksineen sekä matonpesupaikan ja ulkohuussin.

Myös Ykkösakselin hankkeiden avulla on talkoiltu aiemmin. Viime kesänä paranneltiin päiväkodin vieressä olevaa urheilukenttää ja sinne valmistui myös uusi beachvolleykenttä LIVE-3 -hankkeen avulla. Edellisvuonna lautatarhaan LIVE-2 -hankkeen avulla valmistunut uusi luontopolku alueen historiasta kertovine tauluineen saa nyt näillä talkoilla johdonmukaista jatkoa, koska laavu pystytetään uuden polun varteen aivan meren rannan tuntumaan.

Parikymmentä turvaliiveihin pukeutunutta talkoolaista kantavat parkkialueelta laavumateriaalia rakennuspaikalle, paikalla on myös koneapua, sillä painavaa kuljetettavaa on paljon.
Nummelasta talkoisiin saapunut Jussi Aalto asettelee hirsiä järjestykseen kertoen samalla mikä sai aamuvarhain lähtemään niinkin pitkän matkan takaa vanhalle kotikylälle talkoisiin.
– No ajattelin vähän korvata nuoruuden hölmöilyjä, kun heiteltiin noita aurauskeppejäkin joskus, sanoo Jussi naurahtaen.
– Ei vaan täällä on mukava käydä auttamassa ja olen tullut ennenkin näihin kylän talkoisiin, täällä on hyvä meininki.

Talkoissa on myös ensikertalaisia, kuten reilut pari vuotta kylällä asunut Kari Latomäki.
– Tämä on sellaista yhteisöllistä toimintaa, niin olihan tänne nyt tultava mukaan. Muutimme alueelle vähän sattumalta. Katsoimme ensin asuntoja Loviisan suunnalta, mutta sitten löysimme Vartsalan emmekä enää etsineet muualta. Kyllä tämä on se meidän lopullinen paikka, toteaa Kari hymyillen.
– Joskus kun olin aivan pieni lapsi olimme veneellä ja ilmeisesti juuri tuossa edustalla, sanoo Kari ja osoittaa edessä välkehtivää meren lahtea.

Myös muut ovat samaa mieltä Karin kanssa, tässä kylässä on hyvä asua ja lää.
Hirsi toisensa jälkeen nousee ylös ja puheensorina kuuluu kauas. Paikalla on paljon myös nuorempaa talkooväkeä, osa keräilee roskia ja lasinpaloja alueelta, toiset nousuveden tuomia laudanpaloja, jopa aivan taaperoikäiset osallistuvat kukin osaamistasonsa mukaan. Ei siis ihme, että kylän talkoot ovat jatkuneet vuosikymmenten läpi, kun niihin kasvetaan mukaan.

Alueen historia saha-alueen lautatarhana näkyy edelleen, sillä meren sileäksi hiomia laudanpätkiä on koko ranta-alueella paksuin kerroksin.
Sunnuntai iltapäivänä meren rannalla seisoo komea laavu valmiina ottamaan retkeilijät vastaan, nuotiopaikka siihen rakennetaan myöhemmin, tietysti talkoovoimin.
– Ilman talkooväkeä, ei saataisi tällaisia juttuja aikaan, isot kiitokset kuuluvat heille, kiittelee kyläyhdistyksen väki.

Talkooväkeä lähes valmiin laavun edessä. Vieraan rakennetaan myöhemmin vielä nuotiopaikka.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: