Ylioppilaskunnan laulajat Halikossa

Halikon kirkossa kuullaan lauantaina Ylioppilaskunnan laulajien kamarikuoron Suomi 100 konsertti.

Antero Törhönen YL:stä kertoo, että konsertin avaa Sibeliuksen opus 18, joka sisältää muu muassa  aikanaan säveltäjän suosiota kasvattaneen Venematkan.

– Kappale sai myös esimerkiksi Leevi Madetojan kiinnostumaan suomalaisesta musiikista, joten on luontevaa, että hänenkin tuotantoaan kuullaan konsertissa. Konsertti etenee tuttuja ja tuntemattomampia mieskuoroklassikoita esitellen kohti nykyaikaa ja muun muassa Gösta Sundqvistin, eli Leevi and the Leavingsin tuotantoa.

Suomi on tehnyt uskomattoman nopean harppauksen vieraiden valtojen alta itsenäiseksi ja maailmankin mittakaavassa erinomaisesti monella saralla menestyneeksi kansakunnaksi.
– YL:n Halikon konsertti juhlistaa tätä matkaa sekä kuvaa tuntoja matkan varrelta, Törhönen sanoo.

Ylioppilaskunnan Laulajat on ollut yli 130 vuoden ajan mieskuorotaiteen suomalainen edelläkävijä. Vuonna 1883 perustettu YL on Suomen tunnetuin mieskuoro ja kansallinen instituutio – vanhimpana suomenkielisenä kuorona myös erottamaton osa Suomen historiaa.

YL on aina kantaesittänyt ja levyttänyt ajassaan merkittävien säveltäjien tuotantoa. Ylioppilaskunnan Laulajat tunnetaan erityisesti Jean Sibeliuksen musiikin lähettiläänä, sillä Sibeliuksen tunnetuimmat mieskuoroteokset ovat juuri YL:n tilaamia. Laajan eri aikakausia ja tyylejä kattavan a cappella -ohjelmistonsa lisäksi YL esittää ja taltioi mieskuorolle ja sinfoniaorkesterille sävellettyjä teoksia maailman eturivin kapellimestarien kanssa.

Ylioppilaskunnan Laulajien toiminta on monipuolista ja alati uusiutuvaa. Pääosassa on aina korkeatasoinen musiikki – rakastetut kuoroklassikot ja uuden kokeilu. Ennakkoluulottomuus ja halu viedä mieskuorotaidetta eteenpäin leimaa YL:n kaikkea tekemistä.

Arvostettuja palkintoja saaneet levytykset ja väsymätön konsertointi ulkomailla ovat tehneet YL:stä maailmalla tunnetun ja tunnustetun mieskuoron. Samalla YL on vienyt suomalaisen kuorotaiteen osaksi kansainvälisen klassisen musiikin kaanonia. Nykyisin YL rikkoo mielellään totuttua kuoromusiikin muottia genrerajoja rikkovilla solisti- ja muusikkoyhteistöillä. Luonnollisesti YL vaalii myös parhaita perinteitään.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi YL on tänä vuonna konsertoinut ympäri Suomea käyden myös ulkomailla mm. Pekingissä ja Tukholmassa. Konserttiohjelmat ovat koostuneet läpileikkauksista Suomen historiaan mieskuorotaiteen kautta tarkastellen. Tätä ohjelmistoa kuullaan myös lauantaina klo 17 Halikon kirkossa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: