”Yrittäjyydessä kiehtoi tekemisen vapaus”

Paimiolainen Eija Kilpi vaihtoi päiväkodin yrittäjyyteen

Eija on lähtenyt rohkeasti yrittäjyyden poluille.

Maria Vakkuri

Paimiossa asuva Eija Kilpi työskenteli vuosia lasten parissa päiväkodissa, mutta päätti lopulta lähteä toteuttamaan omia unelmiaan toiselle alalle.
-Olin tehnyt yli 20 vuotta työtä samalla alalla ja työn ohella opiskellut muun muassa työnohjaajaksi. Halusin kokeilla jotain uutta.

Elämäntilanteeni oli myös siinä pisteessä, jossa on mahdollista kokeilla omista lähtökohdista uusia juttuja. Yrittäjyydessä kiehtoi tekemisen vapaus ja mahdollisuus rakentaa työpäivä hyvin eri tavalla kuin päivätyön puitteissa, Eija kertoo ajatuksistaan.

Muun muassa työnohjausta Toinen taso -yrityksessään tekevä Eija kokee yrittäjyyden enemmän mahdollisuutena kuin haasteena. Musiikista ja kirjoittamisesta kiinnostunut nainen kertoo pohtineensa pitkään yrityksen nimeä.
– Olen ollut aina ns. runotyttö ja pääni sisällä elää suuri rinnakkaismaailma. Tein joskus sanat Tie turvatkaa –nimiseen biisiin. Se alkaa sanoilla ”avautuu jo toinen taso” ja se mielikuva viehätti ja sopi mielestäni yritykseni nimeksi. Esimerkiksi työnohjaus voi auttaa kehittämään itseään, jolloin ikään kuin siirrytään toiselle tasolle, Eija pohtii nimen merkitystä.

Eijalle oli pitkän työuran aikana tullut tutuksi stressi ja sen vaikutukset elämään. Alasta tai työpaikasta riippumatta stressi vaikuttaa paljon työssä jaksamiseen.
– Nykypäivänä monet keholliset ja henkiset haasteet ovat lähtöisin stressistä ja sitä lähdin yhdistämään eri sanoihin. Pidän kalevalaistyylisestä alkusoinnillisuudesta, mutta en keksinyt mitään nasevaa, jota ei olisi jo keksitty. StressiKilpi kolahti ystävän lausahduksesta, että ”kyllä sun pitäisi jotenkin hyödyntää sun nimes”. Mielikuvana StressiKilpi on mielestäni pysäyttävä eli tehdään stressille kilpi – pysäytetään ja suojataan itsemme stressiltä.

Yksi suurimmista syistä, miksi Eija päätti ryhtyä yrittäjäksi, liittyi haluun oppia uutta.
– Olin opiskellut avoimessa yliopistossa työ- ja organisaatiopsykologiaa ja sen tehtävien avulla pohtinut paljon työtä, työntekemistä ja havainnoinut muun muassa omaa työyhteisöäni ja tiimejä. Se tuntui kiehtovalta ja jossain määrin pystyin käyttämään tietojani hyväksi silloisessa työpaikassani. Lisäksi toisten auttaminen on ollut luontaista minulle. Halusin oppia lisää, Eija kuvailee ajatuksia yrittäjäksi ryhtymisen taustalla.

Lapsena Eija ei vielä osannut kuvitella itseään yrittäjäksi, vaan mielessä oli aivan toisenlaiset haaveet.
– Halusin matkaoppaaksi ja opettajaksi. Äiti toi töistään vanhan kassakoneen ja vanhoja pankkilomakkeita ja leikin myös toimistoa itsekseni, hän muistelee.

Yrittäjä on joutunut monesti vastaamaan kysymykseen, miksi häntä kiinnostaa juuri työnohjaus?
– Minun on melko helppoa olla ihmisten kanssa ja se välittyy jonkin asteisena aitoutena. Näin minulle on sanottu. Olen empaattinen, mutta ymmärrän, että jokaisen pitää tehdä omat ratkaisunsa ja toimia itselleen sopivalla tavalla. Olen parhaimmillani yksilöohjauksessa, jossa saan olla läsnä vain yhdelle ihmiselle. Mitä ikinä riitoja, ongelmia tai muutoksia onkaan olemassa, niitä käsitellään vain läsnä olevan henkilön kokemuksesta käsin. Olen hyvin intuitiivinen ja olen oppinut käyttämään sitä hyödyksi. Joskus olen lukenut, että intuitiivisuus voitaisiin määritellä nopeaksi tiedostamattomaksi havainnoinniksi, josta tulee ”se joku ajatus tai tunne” mieleen.
Tulevaisuudessa Eija toivoo, että saa tehdä erilaisia töitä erilaisten ihmisten parissa, ja että elämä oli tasapainossa kaikkien osa-alueiden suhteen.

Omaa mottoa tai elämänohjetta yrittäjä on myös pohtinyt paljon, sillä sitä kysytään usein.
-Luen paljon elämäntaitokirjallisuutta – hömppää ja faktoja – ja rakastan kaikenlaisia mielikuvia, aforismeja, mottoja ja filosofisia lauseita. Voisin vaikka kirjoittaa kirjan kaikista hienoista ohjeista, mutta jos pitää valita vain yksi, se on ehdottomasti Tähtien sodasta Yodan lause ”try not, do or do not”. Jos sanoo vain yrittävänsä jotain, antaa itselleen heti luvan luovuttaa, elokuvia rakastava yrittäjä toteaa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: