EM-mitalisti Toini Antila kannustaa kokeilemaan voimistelua rohkein mielin

Suomen mestaruuksia sekä EM-kultaa ja hopeaa discotanssissa voittanut Toini Antila kannustaa kaikenikäisiä ja -kuntoisia kokeilemaan rohkeasti erilaisia liikuntalajeja. Hän kehuu erityisesti voimistelun vaikutusta kehonhallintaan ja lihaskuntoon.

Salolainen 15-vuotias Toini Antila on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut kisakonkari. Ahkeruus ja sitoutuneisuus liikuntaharrastukseen on palkitsevaa, mutta menestys voi silti tulla yllätyksenä. Näin kävi myös Toinille.
-Olen harrastanut rytmistä voimistelua 5-vuotiaasta ja myös kisannut siinä. Myöhemmin, neljä vuotta sitten, vaihdoin discotanssiin. Se on nopeatahtinen laji, jossa on paljon piruetteja ja käännöksiä ja joka vaatii hyvää kehonhallintaa. Pärjäsin tanssissa hyvin, sillä voimistelusta olen saanut jo varhain hyvän pohjan esimerkiksi lihaskuntoon ja notkeuteen. Sittemmin olen osallistunut junioritasolla SM-kisoihin ja voittanut yksitoista mitalia. Nyt kesäkuussa Tšekissä voitin discotanssin soolosarjassa EM-kultaa, duo- eli parisarjassa hopeaa. En odottanut näin nopeaa menestystä se on myönnettävä, Toini kertoo.

Ja saavutus on sikäli erityisen merkittävä, että nuorten- eli juniorisarjoissa ei ole moneen vuoteen saatu mitaleja Euroopan mestaruuden tasolla – arviolta ehkei Toinin koko ikänä eli yli kymmeneen vuoteen.

Joten kuinka kuvitella saattaa, aktiivisena liikkujana Toini viettää suurimman osan ajastaan urheillen. Hänelle on silti aina ollut tärkeintä siitä saatava ilo ja terveenä pysyminen.
-Tällä hetkellä treenaan jälleen tiiviimmin, sillä syyskuun puolivälissä aion osallistua tanssin maailmanmestaruuskilpailuihin. Jännityksellä odotan mitä siellä tapahtuu ja miten sijoittuu, Toini paljastaa hymyillen tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Maailman huipulle tähtäämisestä huolimatta kilpaurheilijallakin on keskiviikkoisin vapaapäivänsä. Lauantaisin taas Toini valmentaa kahta Salon naisvoimistelijoiden liikuntaseuran luotsaamaa ryhmää Armfeltin koululla. Toinin aiempaan harrastustaustaan hyvin sopien ryhmät ovat rytmistä voimistelua pienemmille ja isommille lapsille – nimellisesti 3–6-vuotiaiden ja 7–12-vuotiaiden ryhmiä. Kummassakin ryhmässä on noin kymmenen lasta.
-Niistä puhutaan ikäryhminä, mutta ne ovat myös nähtävissä tasoryhminä. Pikkuiset voivat päästä isompien ryhmään, ja sisarukset puolestaan samaan ryhmään helpottamaan perheiden aikatauluja. Nämä jutut ovat sovittavissa seuran kanssa tilanteen mukaan, Toini selventää.

Samaa ikäluokkaa Toinin kanssa oleva Melissa Stenfors on hänen valmentajaparinsa lasten voimistelussa. Ryhmien vetäminen yhdessä on hänen mukaansa sujunut hyvin ja ollut hauskaa.
-Lapsien opettaminen on antoisa kokemus, sillä heistä näkee liikunnan ilon niin hyvin. Lapset kokeilevat mielellään uutta ja kyselevät kiinnostuneina tuntien alussa, mitä tällä kertaa tehdään. Harmillisesti meillä ei ole ollut poikia näissä ryhmissä mukana. He saisivat ilomielin tulla mukaan voimistelemaan – laji kun sopii ihan kaikille. Siinä kunto nousee nopeasti, joten huoli siitä, että ”osaako mitään” on tarpeeton. Tekemällä oppii, hän huomauttaa.

Salon naisvoimistelijat ry on liikuntaseura, jonka syksy on katettu monenlaisella toiminnalla. Toinin ja Melissan vetämien voimisteluryhmien ohella tarjolla on lastenjumppaa sekä aikuisille järjestettyä liikuntaa: itämaista tanssia, kuntojumppaa ja bodyjumppaa. Jälkimmäisin tarkoittaa helppoa perusjumppaa, jossa käytetään mukana esimerkiksi kahvakuulaa, steppilautaa ja kuminauhoja.

Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja Minna Nikander kertoo lisää liikuntaseuran taustasta ja tavoitteista.
-Salon naisvoimistelijat ry on tarjonnut helposti saavutettavaa liikuntaa kaikenikäisille jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Tätä on haluttu tukea edullisilla ryhmämaksuilla. Tärkeää meillä on aina ollut myös se, että jokainen saa harrastaa omalla tavallaan, ilman paineita.

Minnan ja muun seuran pyynnöstä Toini päätyi valmentajakaartiin viime vuoden marraskuussa. Lisää uusia vetäjiä sekä kursseille osallistujia toivotaan mukaan ilomielin, sillä seurassa on aina tilaa uusille jäsenille. Seurassa pyritään tällä hetkellä palaamaan takaisin laajempaan liikuntatarjontaan viime vuosien ryhmärajoituksien jälkeen.

Myös Toinin isä Christian Antila on pohtinut liikuntaharrastuksen nykysuosiota.
-Omina nuoruusvuosina moni pelasi paljon ja liikunta oli iso juttu. Tuntuu, että innostus nuorissa olisi laantunut ajan myötä. Olen silti vakuuttunut, että mitä enemmän panostettaisiin juuri näihin matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksiin sekä ennen kaikkea liikunnasta saatavaan iloon, porukka saataisiin rohkeammin kokeilemaan eri lajeja. Liikunnan pitäisi olla rentoa – kilpaileminen ja niihin treenaaminen on asia erikseen, hän toteaa.

Toinilla on samanlaisia ajatuksia suhtautumisesta liikkumiseen.
-Tahdon harrastaa ja kilpailla niin kauan, kun se on hauskaa ja antoisaa, ja kroppa pysyy ehjänä – molempia tietysti toivon kovasti. MM-kisojen ohella aion pyrkiä seuraavaksi Turkuun Urheilulukioon, hän paljastaa.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: