
Salolainen perheyritys Bikeservice Oy on toiminut muutaman kuukauden ajan uudessa osoitteessa Myllyojankadulla. Bikeservicen omistajat Tapio ”Tapsa” Palomäki ja Sami Palomäki ovat tyytyväisiä uusiin toimitiloihin.
– Mielestämme on hyvä, että tehdas ja myymälä ovat samassa rakennuksessa. Myymälästä näkee ikkunoiden läpi suoraan tehtaan tuotantotiloihin. Muuton myötä iso tavaramäärä siirtyi uuteen paikkaan, mutta pyörätehdas ei sulkeutunut hetkeksikään, isä ja poika Palomäki kertovat.
Bikeservice perustettiin vuonna 1999. Tapsalla on polkupyörien huoltokokemusta jo vuodesta 1985 lähtien. Sami kertoo polkupyöriä valmistavassa tehtaassa työskentelevän 13 henkilöä ja myymälän puolella kaksi henkilöä.
– Meillä on ollut polkupyörätuotantoa yhdeksän vuoden ajan. Näiden vuosien aikana liiketoiminta on optimoitunut ja olemme yrityksenä kasvaneet tiettyyn suuntaan. Pienkoneiden ja mopojen korjaus on jäänyt toimialastamme pois. Pyörätuotantoa on puolestaan viritetty kaiken aikaa eteenpäin, Sami kertoo.
Pyöräily on lisääntynyt viime vuosina paljon. Monet käyttävät myös työmatkoihinsa entistä useammin polkupyörää.
– Työsuhdepyörä on monelle mieluinen vaihtoehto. Samalla tavoin kuin työsuhdeautoa, työnantaja voi tarjota työntekijälleen työsuhdepyörää. Polkupyörä on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto, joka parantaa samalla myös työntekijän hyvinvointia monin eri tavoin, Sami toteaa.
Tavallisten polkupyörien rinnalle ovat nousseet sähköpolkupyörät, joiden suuri suosio ei näytä laantumisen merkkejä.
– Jo pari vuotta ennen koronan alkamista sähköpyörien käyttö lähti raketin lailla nousuun ja niiden suosio jatkanee edelleen kasvamistaan. Tekniikka on näiden vuosien aikana parantunut ja hinnat ovat tulleet asiakkaille ”mukavimmiksi”. Koronan myötä polkupyörien valmistukseen tarvittavien osien saatavuudessa on ollut suuria ongelmia. Rahdit takkuavat ja komponentteja ei tahdo saada sitä määrää, kuin tarvitaan. Vieläkään ei ole kunnon valoa tunnelin päässä, tilanteen korjaantumiseen menee luultavasti pari vuotta, Sami arvioi.
Bikeservice valmistaa kauden aikana 4 000 sähköpolkupyörää, sekä saman verran tavallisia polkupyöriä.
– Olemme sopimusvalmistaja monille eri tahoille. Kaikki sähköpyörät myydään, mitä saadaan valmiiksi. Salosta löytyy meidän lisäksemme muutama muukin sähköpyöriä myyvä erikoisliike ja lisäksi on marketit.
– Meillä on juhannukseen asti täystyöllisyys. Sähköpyörään menee monen tavallisen polkupyörän valmistukseen käytettävä aika. Yksi henkilö voi valmistaa päivän aikana 25 tavallista polkupyörää, mutta ainoastaan 6-7 sähköpyörää, Sami sanoo.
Sami on huomannut, että suurin osa sähköpyörän hankkivista ovat matkapyöräilijöitä.
– Heitä kiinnostaa sähköpyörällä ajaminen kokemuksena. Sähköpyörä avustaa ja kannustaa ajamaan. Minulla on sellainen mututuntuma, että polkupyörä keksittiin aikanaan helpottamaan kävelyä ja liikkumista paikasta toiseen. Sähköpyörien myötä ollaan palattu ikään kuin juurille, sillä mahdollistetaan liikkuminen paikasta toiseen vaivattomammin.
Sami nostaa sähköpyöristä esiin tasokkaat, keskimoottorilla varustetut pyörät, joilla voidaan ajaa avustettuna yli 100 kilometriä ennen akun uudelleen lataamista.
– Keskimoottorin tekninen toteutus antaa paremman hyötysuhteen kuin napamoottori. Lisäksi akku on kapasiteetiltaan järeämpi, joten sillä pystyy ajamaan enemmän. Keskimoottori on arvokkaampi tuotannoltaan ja ne asennetaan tyypillisesti tasokkaampiin pyöriin.
Sami suosittelee sähköpyörän hankkinutta tarkistamaan oman kotivakuutuksensa, jonka korvauspiiriin sähköpyörän varkaus kuuluu. Sähköpyörän akun pitkään käyttöikään Samilla on monta vinkkiä.
– Paras tapa on käyttää akkua. Oikein hoidettuna akun elinikä on pidempi, kuin polkupyörän ikä. Lämmönvaihtelut ovat akulle haaste. Jos polkupyörä on katoksessa, se riittää, mutta pitkäaikainen pakkanenkaan ei ole hyvä juttu. Mikäli sähköpyörä viedään lämpimään pyörävarastoon, sen tulisi saada kuivua kunnolla. Ennen talvilepoa akku kannattaa ladata. Rennoin säilytysjännite on yhtä pykälää vaille täyteen, Sami neuvoo.
Polkupyörien valmistamisen, myynnin, huollon ja varaosien myynnin lisäksi Bikeservice myy ompelukoneita ja niiden varaosia, sekä huoltaa niitä.
– Teroitamme lisäksi veitsiä, saksia, kirveitä, moottorisahoja, puutarhasaksia ja luistimia. Luistimien teroitukseen meillä on asennettuna uudet automaattikoneet, Sami kertoo.
Maritta Määttänen
