Kemiössä kisattiin traktorikynnön suomenmestaruudesta

Kimito Lantmannagillen puheenjohtaja Claus Blomberg (oik.) kertoi olevansa tyytyväinen Kemiön traktorikyntökilpailun kulkuun ja onnistuneisiin järjestelyihin. Melina Lindegren kertoi tapahtumassa olevan kymmeniä vapaaehtoisia mukana. Melina Lindegrenin vieressä puoliso Thomas Lindroth.

Jokavuotiset traktorikyntökilpailut järjestettiin tänä vuonna Kemiössä. Reilu viikko sitten perjantain ja lauantain aikana kisaa käytiin suomenmestaruudesta ja nuorten pohjoismaiden mestaruudesta. Tapahtumapaikka, Axxell Brusabyn koulutila, tarjosi 60 hehtaarin kokoisine peltoalueineen loistavat puitteet kilpailuille, työnäytöksille sekä maataloustapahtumalle messualueineen. Melina Lindegren kertoi Kemiön maamiesseuran, Kimito Lantmannagillen saaneen keväällä mieluisaa postia kyntökilpailujen järjestämiseen liittyen.
-Kimito Lantmannagille sai toimeksiannon SM-Kynnöt ry:ltä toteuttaa Kemiönsaarelle Traktorikyntökilpailut. Edelliset traktorikyntökilpailut on järjestetty täällä vuonna 2000. . Kimito Lantmannagille mahdollisti kyntökilpailut suunnittelemalla ja toteuttamalla kisojen puitteet. Rakennus- ja purkutalkoisiin sekä liikenteenohjaajiksi saimme oman jäsenistön lisäksi apua myös Dragsfjärd Lantmannagillen ja Suomenkulman maamiesseuran jäsenistöstä. Täällä tapahtumassa on kymmeniä vapaaehtoisia mukana. Löysimme myös yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistivat rahoituksen lisäksi myös maatalousmessujen järjestämisen. Messualueella on mukana parisenkymmentä näytteilleasettajaa, Lindegren kertoi.

Tapahtuma-alueella oli nähtävää ja koettavaa koko perheelle, lapsia unohtamatta. Tapahtumassa oli mahdollista seurata paimenkoiranäytöstä ja käydä tutustumassa Axxell Brusabyn koulutilaan ja heidän esittelypisteeseensä. Perjantaina kynnettiin kilpaa sänkipellolla ja lauantaina oli vuorossa nurmilohkoilla kyntäminen. Lindegren kertoi itsekin olevansa maanviljelijä, jolla on maatila Särkisalossa.
-Kyntäminen on tuttua puuhaa, se on perusasia maanmuokkauksessa. Peltoaan traktorilla kyntävä maanviljelijä herättää yleensä positiivista huomiota, Lindegren sanoi.

Kimito Lantmannagillen puheenjohtaja Claus Blomberg kertoi Sucros Oy:n esittelevän yhteistyökumppaniensa kanssa erilaisia sokerijuurikaslajikkeita. Paikallaolijoilla oli mahdollista päästä näkemään myös juurikkaan nostokone- ja puhdistuskuormausnäytöksiä kilpailujen yhteydessä. Blomberg oli tyytyväinen kisatapahtuman kulkuun ja onnistuneisiin järjestelyihin.
-Kaikista mukana olevista yhdistyksistä on paikalla jäseniä, jotka ovat osallistuneet tapahtuman käytännön järjestelyihin aktiivisesti. On ollut ilo huomata, miten yleinen positiivisuus on tullut esiin maanviljelijöiden kesken. Olen helpottunut lisäksi siitä, että on ollut näin hyvä sää, Blomberg kertoi.

Blomberg on työskennellyt kolmatta vuotta päätoimisena maanviljelijänä, sitä ennen hän teki töitä myyjänä. Maanviljelyn arvostuksen kohottaminen on Blombergin mielestä tärkeää.
-Maanviljelyssä käytettävät koneet ja laitteet ovat kalliita. Kohtaamme meidän alalla hankalaa, meistä ulkoapäin annettavaa kuvaa, jota EU:lta saatavat tuet vääristävät. Maanviljelijät ovat työssään kaiken aikaa säiden armoilla. Haastetta on siinäkin, miten arvostusta tätä alaa kohtaan saataisiin nostettua. Se on harmi, jos arvostus nousee pelkästään lisääntyneen huolen myötä, jota viime aikoina on tullut esiin, Blomberg totesi.

Tapahtumassa mukana olleet vanhat traktorit saivat kisavierailta osakseen ihailevia katseita ja hymyjä. Blomberg kertoi myös omistavansa sellaisen.
-Nuo huolletut, vanhat traktorit ovat kyllä ihan oma lukunsa. Minulla on maatilallani Kemiössä avotraktori Massey Ferguson 135, joka on peräisin 60-luvulta. Kun joskus ajelen sillä, niin alkaa ihan naurattamaan, Blomberg myönsi.

SM-Kynnöt ry:n puheenjohtaja Juhani Grönlund osallistui kyntökisoihin molempina päivinä.
-Sänkipellon kyntämisessä oli pientä ongelmaa ja sijoitus oli kymmenes. Nurmikynnöstä tuli lauantaina hopeaa ja yhteispisteissä olin viides. Olen ihan tyytyväinen tulokseen, Grönlund sanoi.

Grönlundilla on maatila Pusulassa. Hänen normaaleissa, maatilalla tehtävissä töissään käyttämä traktori, Valtra A95 vm. 2003, muuttuu kisoihin soveltuvaksi muutamia muutoksia tekemällä.
-Irrotan etukuormaajan ja muutan renkaiden raidevälin. Osallistun kilpailuihin lajin kiinnostavuuden takia. Kemiön kisatapahtumasta jäi kokonaisuudessaan hyvä mieli, Grönlund kertoi.

Maritta Määttänen

Tapahtumassa mukana olleet, vanhat traktorit saivat kisavierailta osakseen ihailevia katseita ja hymyjä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: