Kevät näkyy Salon Rakennuskone vuokraamossa

Hajalassa asuva maanviljelijä Reijo Niemi kertoo asioivansa Salon Rakennuskonevuokraamossa sen verran usein, että voi kutsua itseään jo vakioasiakkaaksi. Tiskin takana Tuomas Viljanen.

Lämpenevä sää innostaa omakotiasujia ja mökkiläisiä tarttumaan remontti- ja puutarhahommiin. Kevään eteneminen näkyy myös Salon Rakennuskonevuokraamosta vuokrattavien laitteiden ja tarvikkeiden määrässä.

Hajalassa asuva maanviljelijä Reijo Niemi kertoi asioivansa Meriniityssä sijaitsevassa Rakennuskonevuokraamossa sen verran usein, että voi kutsua itseään jo vakioasiakkaaksi.

-Tällä kertaa tulin vuokraamaan magneettiporakoneen. Tarvitsen sitä kylvökoneen uuden aisan rakentamiseen, Reijo sanoi.

Reijo on vuokrannut Rakennuskonevuokraamosta monia erilaisia laitteita, joita hän on tarvinnut maatilansa rakennusten remontointiin ja koneiden korjaamiseen.

– Henkilönostimia olen tarvinnut useammankin kerran. Tuotantorakennuksen katon korjaamiseen vuokrasin kaikista suurimman ja myös kaikista pienimmän henkilönostimen. Kaadoimme lisäksi naapurin pihamaalta koivun henkilönostimen avulla.

Koivu kasvoi hankalassa kohdassa, lähellä asuinrakennusta ja se saatiin katkottua osissa, lähtien latvasta alaspäin.

– Tänäkin keväänä tarvitsen henkilönostinta ja ehkä myös rakennustelineitä. Teen kattoremonttia Rikun Tupa -nimiseen kotimuseoon, jota ylläpidämme siskoni kanssa, Reijo kertoo.

Hän kehuu viime keväänä vuokraamaansa polttomoottorikäyttöistä puuhakkuria tehokkaaksi apulaiseksi. Pihapiiriään pensaikoista ja oksista raivaava puutarhuri saa laitteen avulla tehtyä pientä puuhaketta, joka on hyvää katetta istutusten juurelle. Reijo sanoi saavansa kaikkiin vuokraamiinsa laitteisiin myös hyvät käyttöohjeet tarvittaessa.

Salon Rakennuskonevuokraamon yrittäjät, veljekset Tuukka Virtanen ja Toni Virtanen haluavat rohkaista asiakkaitaan tulemaan vuokraamoon ja kertomaan, millaiseen työhön he tarvitsevat konetta tai työkalua.

– Asiakkaan ei tarvitse tietää, mitä laitetta tarvitsee. Esimerkiksi talon tai mökin maalaaminen on kesään sijoittuva projekti. Meillä on aikamoinen valikoima henkilönostimia ja rakennustelineitä, joiden avulla työ onnistuu turvallisesti. Nostimen tai telineiden valintaan vaikuttaa, millaiseen maastoon ne sijoitetaan ja kuinka kauan työskennellään. Jos työ kestää 1-2 päivää, henkilönostin on silloin järkevä valinta. Näissä mennään tietenkin aina tapauskohtaisesti, veljekset kertoivat.

Tuukka kertoi Salon Rakennuskonevuokraamon sijaitsevan samassa osoitteessa, mihin se alunperin perustettiinkin vuonna 1977.

– Yritys on isoisämme perustama ja se aloitti toimintansa rakennusliikkeenä. Asiakkaat alkoivat kyselemään kalustoa lainaan ja siitä vuokraamotoiminta sai alkunsa. Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2012 ja olemme nyt Tonin kanssa vetovastuussa.

Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 12 henkilöä ja kesäksi otetaan töihin myös kesätyöntekijöitä.

– Yrityksemme toiminta on pitkälti hyvien työntekijöiden ansiota. Kausivaihtelu on suurta, usein remontit aloitetaan keväällä ja jouluksi tulisi saada valmiiksi. Laitteiden menekkiä on mahdotonta ennustaa. Työ on jatkuvaa kaluston, palvelun ja toiminnan kehittämistä.

– Rakennuskoneiden vuokraamisessa on vuosien saatossa tapahtunut muutoksia. Selvästi iso muutos oli aikanaan se, kun kauppoihin alkoi tulemaan edullisia pienkoneita ja niiden vuokraaminen väheni. Esimerkiksi jiirisaha oli aiemmin sellainen, jota vuokrattiin paljon, Tuukka sanoi.

Vaikka pienten koneiden vuokraaminen onkin vähentynyt, on rakentamisessa ja remontoinnissa tarvittaville työkaluille edelleen kysyntää.

– Jos tarvitsee esimerkiksi järeämpää sahaa tai paineilmanaulainta, moni vuokraa työkalun ennemmin, kuin hankkii sen itselleen. Tämä on jakamistaloutta, joka on mielestäni järkevää, Tuukka totesi.

Toni kertoi pihatöihin liittyvien koneiden ja laitteiden, kuten oksasilppureiden ja puutarhajyrsimien olevan parhaillaan vuokraajien suosiossa.

– Robottiruohonleikkurit ovat yleistyneet monilla pihoilla.

– Olemme pistäneet merkille, että nainen on perheestä aika usein se, joka tulee meille asioimaan ja tekemään tilauksen. Kyseessä voi olla minkä tahansa laitteen, ja vaikkapa kaivinkoneen tai Avantin vuokraus. Naiset laittavat ilmeisesti tällä tavoin työt etenemään, Toni arveli.

Tuukka ja Toni kertoivat remonttikohteiden olevan merkittävä kaluston vuokraaja.

– Yksityishenkilöiden lisäksi esimerkiksi teollisuuden kunnossapito, sähköliikkeet, kunnat, seurakunnat ja sairaala käyttävät tuotteitamme. Periaatteessa siis kaikki, jotka omistavat kiinteistöjä.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: