Huvikummun tuttu punapäinen villikko ilahduttaa niin lapsia kuin aikuisia vuosikymmenestä toiseen. Tänä kesänä Peppi Pitkätossun seikkailut yhdessä ystäviensä sekä isänsä ja tämän merirosvojoukkion kanssa nähdään Perniössä Kirakan kesäteatterin lavalla.
Klassikkotarinaan pohjautuvassa näytelmässä Peppi tapaa ensimmäistä kertaa parhaat kaveruksensa Tommin ja Annikan, ja oppii tuntemaan niin paikalliset rouvat, poliisit, roistot kuin koulun opettajankin. Mikään ei ole rauhan ja tylsyyden tyyssijassa enää entisensä, kun Peppi asuu naapurina – ja sehän ei ole kaikkien mieleen!
Kirakan Pepissä on paljon liikkuvia osia, runsaasti toimintaa ja yltäkylläinen kattaus lauluja. Näytelmää voineekin luonnehtia jo musikaaliksi, sillä lyhyemmät ja pidemmät lauluesitykset limittyvät tarinaan vähän väliä – laulusta koko esitys alkaa, ja lauluun kaikki myös päättyy.
Mihinkään jäykistelyyn ei näytelmässä jäädä, vaan Peppi heilauttaa milloin kannat katolle kuin kohti kattoakin. Herra Tossavainen ei jää tässä toiseksi, vaan Huvikumpuun erehtyneet rosvot saavat kyytiä apinoinnista kerrakseen. Stella Olsbon esittämänä juuri Herra Tossavainen ansaitseekin eittämättä näytelmän sympatiapisteet, vaikka sanoja tämän apinan suusta ei kuullakaan – ja hauskaa niin.
Suuri toiminnan ja hahmojen määrä aikaansaa ajoittain levotonta tuntua esitykseen, mutta toisaalta Pepillä on tunnettu taito saada sitä itseään aikaiseksi missä vain liikkuukaan. Näytelmässä nähdään esimerkiksi kohtaus sirkuksesta, jonne Tommi ja Annika Pepin vievät. Tässä likimainen koheltamisen tuntu toimii, ja ajoin sirkustunnelma tarttui yleisöönkin saakka, mitä ruokkii hahmojen itsensä istuminen katsomossa ikään kuin katsojina itsekin.
Lavasteet on onnistuttu saamaan Huvikummun tyyliin sointuvaksi. Värit eivät noudata säännönmukaisuutta, eikä kalusteita ole valittu trendien mukaan, vaan sen perusteella, mikä näyttää hauskalta. Tämä jos mikä on Huvikummun määritelmä jo ihan nimensä veroisesti.
Ottaen huomioon, että näytelmässä on mukana enimmäkseen lapsia ja nuoria ja kaikkinensa ohjattavaa porukkaa piisaa, on paketti Kirakassa varsin hyvin hallussa. Aikuisnäyttelijät ja näytelmän ehdoton ekstra, Pepin hevosta Heppua ja sirkusprinsessa Carmencitan ratsua esittävä Antti-hevonen, tuovat sopivan särmän tarinan ympärille.
Erityistä kehua Herra Tossavaisen ohella saakin tämä tarinan toinen eläinedustaja, sillä todella hienotapaisesta ja rauhallisesta kaviokkaasta on kyse. Propseja myös hevosen omistajalle ja käsittelijälle, Axa Lehmuskoskelle, joka esittää näytelmässä myös Antin selässä taiteilevaa sirkusprinsessaa.
Kokonaisuudessaan Peppi Pitkätossu on varsin perinteinen koko perheen näytelmä, joka sopii nuorillekin katsojille. Näytelmä jättää jälkeensä hyvän mielen, ja Pepin merirosvo-isän miehistöineen purjehtima merirosvolaiva ilahduttaa varmasti isompiakin.
Merirosvojoukkiosta puhuttaessa juuri puvustus on näytelmässä erityisen onnistunut. Pepin kirjava vaatetus ja eriparisukanvarret ovat hauskat ja söpöt, omanlainen tulkinta tarinan sankarin persoonallisesta mausta, ja merirosvot puolestaan pelmahtavat lavalle kuin se teatraalisin 1970-luvun rockbändi huiveineen ja hattuineen. Tommi, Annika ja koululaiskaverit taas ovat raitapaidoissaan yhtä ajattomia ja kesäisiä kuin kaikki, mihin liittyy sininen farkkukangas.
Kirakan Peppi Pitkätossu on iloinen näytelmä, jossa ovat kaikki tutut peruselementit ja Kirakan kaunis kesämiljöö kohdillaan.
Peppi Pitkätossu, Kirakan kesäteatteri, Perniö
Ohjaus: Lisamaria Markula
Apuohjaus: Nelli Spännäri
Koreografia: Lisamaria Markula ja Alisa Kärkkäinen
Taustanauhat & äänisuunnittelu: Pasi Ketola
Puvustus, rekvisiitta: Hannele Kivikoski
Lavastus: Työryhmä
Grafiikka & valokuvaus: Jenny Sainio
Ääniteknikko: Venni Nikula
Rooleissa: Saga Saarinen, Alisa Kärkkäinen, Eeli Hämäläinen, Stella Olsbo, Tiina Suokorpi, Hannele Kivikoski, Jenny Sainio, Timo Mäenpää, Verner Lindén, Janne Niinivirta, Eemil Korpelainen, Axa Lehmuskoski, Rauha Hatakka.
Melissa Koponen