Salolainen Laura Barry toimii Euroopan nuorten parlamentissa

Laura Barry on mukana järjestämässä lokakuussa Turussa pidettävän EYP FInlandin alueellista istuntoa.

Pekka Mäenpää

Salolainen Laura Barry (18) meni vuonna 2017 kuuntelemaan Salon lukiossa välitunnilla pidettävää infoa Euroopan Nuorten Parlamentin toiminnasta.

Nyt Laura suunnittelee täyttä häkää Turussa lokakuussa pidettävän EYP Finlandin alueellista istuntoa tapahtuman toisena pääjärjestäjänä. EYP (European Youth Parliament) Finland on voittoa tavoittelematon koulutuksellinen ja puolueeton nuorisojärjestö, jonka missiona on inspiroida ja vahvistaa nuorten eurooppalaisten mahdollisuuksia tulla avoimiksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi.
– Meidän yhteiskuntaopin opettaja Eeva Niskala-Karhumäki kannusti minua menemään kuuntelemaan tilaisuutta. Sitten menin yhtenä viikonloppuna alueelliseen istuntoon ajatuksella, että saahan tästä kurssin, Laura muistelee uransa alkutaivalta EYP:ssä.

Kaikki EYP Finlandin tapahtumat järjestetään nuorilta nuorille. Päätapahtumat simuloivat Euroopan parlamentin toimintaa ja istunnoissa nuoret keskustelevat ajankohtaisista asioista ja ilmaisevat oman mielipiteensä varsinaisen EP:n tavoin. EYP-verkosto ulottuu 40 maahan.
– Työkielenä meillä on englanti. Komitea-aiheita on yleensä noin kuusi, samoja joita Euroopan Parlamentissa käsitellään. Turussa lokakuussa meillä on teemoina mitä luultavammin ainakin yhteiskunnallinen muutos, ihmisoikeudet ja ilmastonmuutos, Laura kertoo.

Syksyllä 2020 järjestetään neljä alueellista istuntoa Suomessa. Ensimmäinen istunto on Turussa, toinen Kuopiossa, kolmas Jyväskylässä ja neljäs Oulussa. Mukaan voi hakea kuka tahansa noin 15-25-vuotias nuori.

Istunto järjestetään Turun Normaalikoulussa, mikäli olosuhteet eivät muutu oleellisesti syksyn aikana. THL:n sekä hallituksen ohjeita noudatetaan tarkasti.
-Yksi tehtäväni on etsiä myös tukijoita tapahtumalle. EYP Finlandin vuoden 2020 alueellisten istuntojen suurin rahoittaja on ulkoministeriö.

Laura kertoo, että alueellisen istunnon järjestelyissä ovat mukana myös Salon lukiota käyvät Alexandra Starckman ja Mikael Willberg. EYP-toiminta antaa ison mahdollisuuden oppia eurooppalaisesta yhteiskunta- ja sopimusjärjestelmästä.
– Tärkein asia on kuitenkin ollut uudet kaverit ja ystävät, joita sitä kautta on tullut. Lisäksi olen oppinut paljon erilaisia elämän- ja työelämäntaitoja, Laura miettii.

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut EYP:n alueellisen istunnon pääjärjestäjä jatkaa kesätöitä kaupassa syyskuun loppuun. Opiskelupaikka valtiotieteelliseen jäi todella lähelle, joten edessä on toivottavasti mielenkiintoinen välivuosi opiskelusta. Lauran ajatuksena on aloittaa opinnot osin jo avoimen väylän kautta, etteivät opiskelutaidot pääse kokonaan unohtumaan.

Yhdysvalloissa kahteen otteeseen asunut USA:n ja Suomen kaksoiskansalainen näkee itsensä tulevaisuudessa yhtä hyvin suuressa maailmassa kuin Suomessa.
– Olen ajatellut, että voisin haluta tehdä töitä kansainvälisessä ympäristössä ja nähdä maailmaa. Yksin tai kaksin olisi varmaan hyvä kiertää, mutta perheenä Suomi on loistava paikka asua ja elää, Laura pohtii kysyttäessä.

Oulussa syntynyt Laura on saanut asua äidin ja isän työn ansiosta Teksasissa ja Kaliforniassa. Saloon perhe tuli 2010 San Diegosta kaupungin hyvän sijainnin ja pääkaupunkiseutuun verrattuna edullisten asumismahdollisuuksien vuoksi.
– Asumme äidin, isän siskon ja veljen kanssa Salossa isossa, vanhassa kauniissa puutalossa; äiti on aina arvostanut kaikkea vanhaa, Laura kertoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: