Salossa autetaan ukrainalaisia työllistymään ja kotiutumaan

Yrityssalossa on tehty keväästä asti töitä ukrainalaisten sotaa pakenevien ihmisten auttamiseksi.

Salon kaupungintalolla ja IoT Campuksella kunnioitettiin viime viikolla Ukrainan kansallispäivää nostamalla maan sinikeltainen lippu salkoon paraatipaikalle.

Salossa on tehty keväästä asti töitä ukrainalaisten sotaa pakenevien ihmisten auttamiseksi. Alussa ihmiset ja yritykset toimivat osin spontaanisti, aika nopeasti myös Salon kaupunki ja Yrityssalo löysivät keinoja auttaa ihmisiä arkipäiväisessä elämässä mutta myös työpaikan löytämisessä.

Yrityssalo kertoi viime viikolla, että Salossa asuvista ukrainalaista jo 200 on ilmoittanut Yrityssalon kautta kiinnostuksesta työskennellä paikallisessa yrityksessä.

Yrityssalon erityisasiantuntijat Tommi Virtanen ja Juha Metsänoja kertovat, että monet paikalliset yritykset ilmaisivat nopeasti halunsa auttaa ukrainalaisten työllistämisessä.
-Jo nyt yli 40 ukrainalaista on löytänyt työpaikan salolaisyrityksistä.

Yrityssalon rekrytoima ukrainalainen Kateryna Pinchuk on tehnyt aktiivisesti töitä yhteyksien löytämisessä
-Suurin osa tänne tulleista on naisia ja lapsia. Olemme heihin yhteydessä monin eri tavoin ja jaamme tietoa muun muassa Viberin, Instagramin, Telegramin ja Facebookin kautta.

Lisäksi Töihin Saloon -sivusto on käännetty palvelemaan nyt myös ukrainan kielellä.

Suomeen tulleilla ukrainalaisilla on suurta kiinnostusta löytää työpaikka, kielitaidon puute hankaloittaa työpaikan saamista.
-Ukrainalaiset puhuvat yleensä ukrainaa ja venäjää ja heillä on melko rajallinen englannin kielen taito. Myös liikkumisen työpaikalle pitää onnistua, Pinchuk sanoo.

Salon kaupungin HelppoSalo -hanketta vetävä Sofia Martyugova kertoo, että maakunnallisessa maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelujen kehittämishankkeessa on päästy konkreettisesti auttamaan ukrainalaisia päivittäisissä asioissa.
-HelppoSalo on avannut maahanmuuttajille matalan kynnyksen neuvontapisteen Voimalaan. Annamme siellä henkilökohtaista neuvontaa eri kielillä, suomen lisäksi englanniksi, venäjäksi, arabiaksi ja japaniksi.

Neuvontaa saa esimerkiksi viranomaisprosessissa, lupa-asioissa, asumisessa ja työnhaussa.

HelppoSalo on osa maakunnallista kehityshanketta, jossa luodaan alueellista viranomaisrajat ylittävää verkostoyhteistyötä alueen kuntien, viranomaisten, yhdistys- ja järjestötoimijoiden, oppilaitosten sekä elinkeinoelämän kanssa.
-Samalla kehitetään Salon kaupungin sisäistä yhteistyötä koskien maahanmuuttajien palveluita.

Ukrainalaiset Liudmyla Kolesnikova ja Olena Li ovat löytäneet työpaikan paikallisesta yrityksestä.
-Olemme iloisia kaikesta avusta ja mahdollisuudesta työllistyä.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: