Tulella taiteilu vei Hekate’s Firen jäsenet mennessään

Näyttävät poit ja vanteet liikkuvat näyttävästi esityksessä. Hekate’s Firen esitys sisältää myös vaikutteita burleskista. Kuva: Mari Oksanen

– Tulella taiteilu on rauhoittavaa ja se vaatii tietynlaisen asennoitumisen. Se on kivaa, mutta samalla myös jännittävää, vaskiolainen Katjusa Leväniemi kertoo silminnähden asiastaan innostuneena.

Katjusa Leväniemi, Sarita Tuulos ja Johanna Aho muodostavat kolmistaan tulishowryhmä Hekate’s Firen. Katjusa aloitti tulella taiteilun vuonna 2019 Helsingissä järjestetyllä tulitaidekurssilla. Muutaman esiintymisen jälkeen he ottivat yhteyttä Raasepori Festivaalien tuottaja Toni Ruohoseen, ja tarjosivat videonäytteellä yhdistettyä burleski- sekä tulitaide-esitystä festivaaleille.

Festivaalin järjestäjien mielenkiinto heräsi, tosin pikku muutosehdotuksella.

– He halusivat, että koko esitys on tulishowta. Tämä tarkoitti sitä, että Saritan ja Johannan puuhkat ja huivit vaihtuivat tulipoihin, Katjusa sanoo.

Tämä ei rohkeita naisia haitannut vaan tarjoukseen tartuttiin. Ryhmä päätti alkaa yhdessä harjoitella pari kertaa viikossa ja yhdessä lähdettiin myös kursseille Helsinkiin.

– Voidaan siis sanoa, että Hekate’s Fire on syntynyt puolivahingossa, Sarita Tuulos naurahtaa.
Sarita otti uuden haasteen vastaan tulien suhteen. Sinänsä tuli itsessään ei muun muassa autojen kanssa puuhastelevalle Saritalle ole vieras, eikä myöskään rakennusalalla toimivalle Johannalle.

– Minulla oli aiemmin aika paha esiintymiskammo, mutta burleskiharrastuksen myötä sain voitettua pelkoni. Sen myötä uskalsin napata itselleni haasteen, kun Katjusa pyysi myös minua ja Johannaa osallistumaan tulien kanssa esitykseen, Sarita kertoo.

– Tuli on mahtava elementti, yksinkertaisesti. Sitä kautta uskalsin myös tarttua tähän haasteeseen, enkä ole katunut sekuntiakaan. Johanna ei aluksi ajatellut lupautumistaan tulishown esiintyjäksi sen tarkemmin, ja pari viikkoa ennen esitystä hän sai jopa pienimuotoisen paniikkikohtauksen esiintymisen suhteen. Loppu hyvin, kaikki hyvin ja Johanna voitti oman jännityksensä ja hän sai upeita muistoja kesän esityksestä, Sarita jatkaa.

Pahempia onnettomuuksiakaan ei ole sattunut.

– Kerran esiintymisvälineenä toimiva palava poi osui päähäni, mistä ei tullut sen enempää vammaa, Sarita sanoo.

Työnjako ryhmässä on selkeä: Katjusa on kokenein, joten hän toimii niin sanottuna ryhmän ”vääpelinä”. Sarita ja Johanna Aho ovat taustalla tekemässä yhteistä koreografiaa. Taustalla, mutta erittäin oleellisena osana on myös valo- ja äänitekniikka. Tätä puolta hoitamaan ryhmään löytyi salolainen Arska Halme.

– Olin törmännyt Arskaan muutamaan otteeseen Salon teatterin kautta. Tiesin että hänellä on kiinnostusta äänisuunnitteluun, joten kysyin, onnistuisiko hänen kauttansa saamaan esitykseemme musiikkia.

Lopputulemana Arska alkoi ehdottelemaan ties mitä ääniä, valoja ja savukoneita.

– Pikkupoikamainen innostus otti vallan, Arska nauraa jälkeenpäin tapahtuneita.

– Tämä prokkis oli minulle niin upea mahdollisuus, koska olen ollut pitkään kiinnostunut esitystekniikasta. Nyt koitui mahdollisuus päästä tekemään showta, jota ihmiset tuijottavat suu auki.

Lopputulemana kaikelle edellä mainitulla syntyi Hekate’s Fire.

– Olemme saaneet paljon kehuja katsojilta, mikä luonnollisestikin lämmittää mieltä ja kannustaa eteenpäin. Olemme jo hankkineet ja suunnitelleet uusien ”lelujen”, eli esiintymisvälineiden hankintaa: viuhkoja, kruunuja sun muita, Katjusa kertoo.

– Tilasin juuri Saksasta pari uutta lavaefektiä esitystekniikkaa varten, Arska jatkaa naureskellen.

Kaiken kaikkiaan Hekate’s Firen tämä vuosi ja varsinkin kesä on ollut vauhdikas ja kokemuksia tarjoava. Lähiaikoina on tiedossa jo esityksiä ja toimintaa viedään määrätietoisesti eteenpäin. Myös ensi kesäksi on suunnitteilla esityksiä, joista osa on jo varmistettu. Aika näyttää mihin kaikkialle ryhmä päätyykään.

Nimensä kreikkalaisen mytologian jumalalta ottanut ryhmä on puhekielen termejä käyttäen parhaillaan aivan liekeissä.

Hekate’s Fire, eli Katjusa Leväniemi, Sarita Tuulos, sekä haastattelupäivänä estynyt Johanna Aho tarjoavat Vau-elämyksiä yhdessä ääni- ja valomiehen Arska Halmeen kanssa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: